Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Hrvatske građane najmanje u EU zabrinjavaju imigranti

imigranti
Foto: Reuters/PIXSELL
03.12.2015.
u 13:53

I dok se građane Češke, Italije i Mađarske najviše brinu zbog imigracija, hrvatski su ispitanici taj izazov stavili tek na peto mjesto (28%)

Hrvatski građani, uz Portugalce i Francuze, najmanje od svih Europljana smatraju da je imigracija problem s kojim će se EU i njihova država morati suočiti u budućnosti.

I u jeku imigracijske krize najveća briga građana Hrvatske ostaje, očekivano, nezaposlenost. Slijedi socijalna nejednakost, javni dug, zapošljavanje mladih, a tek onda imigracije i terorizam. Podaci su to iz jučer objavljenog istraživanja EUbarometra. Istraživanje je provedeno od 19. do 29. rujna, a pri interpretaciji rezultata u obzir su uzeti tadašnji događaji.

Do 19. listopada u Hrvatsku je ušla 21.000 migranata, a 29. taj se broj popeo na 84.000. Mađarska je zadržala hrvatski vlak, a tijekom ankete Hrvatska je blokirala promet za vozila srbijanske registracije. Istraživanje je provedeno prije napada u Francuskoj. U anketi u kojoj su ispitanici mogli odabrati tri problema za koje smatraju da će se njihova država i EU morati suočiti 61 posto ispitanika u Hrvatskoj nezaposlenost stavlja na prvo mjesto, što je smanjenje od sedam postotnih bodova u odnosu na 2013.

I dok građane Češke, Italije i Mađarske najviše zabrinjava imigracija, hrvatski su ispitanici taj izazov stavili tek na peto mjesto (28 posto). Recentni događaji imali su utjecaja na percepciju građana – prije dvije godine samo je 5 posto ispitanih smatralo da je imigracija problem. Švedska, Nizozemska i Danska najviše od svih država u EU smatraju da treba financijski pomagati državama najopterećenijima izbjegličkim valom, dok se tome protive građani Italije, Češke i Slovačka. Da bi se krizom trebalo jače rukovoditi iz Bruxellesa, najviše smatraju ispitanici s Cipra, iz Danske i Njemačke, a najmanje oni iz Poljske, Grčke i Slovačke. Ravnopravniju raspodjelu azilanata zagovaraju Nijemci i Talijani, dok to ne žele Slovaci i Česi.

Hrvatska je sa 60-ak posto ispitanika koji podržavaju raspodjelu azilanata, financiranje i jači utjecaj Bruxellesa u europskom prosjeku.

>> Švedska policija: Nestalo je 14.000 migranata koje smo trebali deportirati, ne znamo gdje su

>> Sve manje migranata ulazi u Hrvatsku, policija ne želi nagađati o uzrocima

Komentara 2

FI
Fisherman
14:50 03.12.2015.

Pitam se u kojim se to krugovima krecu novinari i ti sto pisu ovakve neistine...pa gdje god da dodem prva je tema migranti,ISIL i strah od terorizma.

KU
kunigunda
23:37 20.01.2016.

gospođa autorica clanka vjerojatno radi za ostoju i crvene kmere jer oni tako razmišljaju ja joj savjetujem da ode u sjevernu koreju jer to što ona radi je u njihovom stilu ispiranju mozga narodu sandra probudi se partija ti je ti je na putu u ropotarnicu povijesti počni se baviti novinarstvom a ne lažima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije