Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 2016. godini

Istraživački novinar Darko Markušić za tekst o SDP-u osvojio HNiP-ovu nagradu za najbolji novinarski rad

Darko Markušić
Foto: HNiP
1/5
19.12.2016.
u 13:21

"Htio bih istaknuti da je stanje u hrvatskim medijima lošije nego ikad prije. Istraživačko novinarstvo njeguje se još samo na pojedinim portalima, u glavnim medijima gotovo da ga i nema jer ga je teško kontrolirati"

Istraživački novinar Darko Markušić osvojio je HNiP-ovu nagradu za najbolji novinarski rad u 2016. godini za tekst pod naslovom „Kako je IPSOS PULS nagrađen unosnim poslovima za reklamiranje SDP-a“ objavljenom 19. svibnja ove godine na portalu Fairpress. Markušiću je na predbožićnom druženju članova Hrvatskih novinara i publicista prošlog petka u maloj dvorani Matice hrvatske predsjednica HNiP-a Katja Kušec dodijelila skulpturu koju je izradio akademski kipar Anđelko Odak.

- Hrvatski novinari i publicisti, uz potporu Grada Zagreba, ove su godine po prvi puta raspisali Natječaj za najbolji novinarski rad objavljen u 2016. U obzir su dolazili pisani, radijski televizijski ili internetski radovi, javno dostupni na internetu. Radove su nakon internog poziva mogli kandidirati naši članovi, a neovisno od toga jesu li i autori radova koji su se natjecali. U prosudbi smo se vodili načelom da osim novinarske izvrsnosti, jednakopravan element prosudbe treba biti i stilska kvaliteta radova. Kandidature su bile otvorene od 15. do 30. studenog, a uz skulpturu akademskog kipara Anđelka Odaka, dobitnik je osvojio i novčanu nagradu od 3.500 kuna - rekao je predsjednik Ocjenjivačkog suda Ivan Kujundžić koji je uz Smiljanu Škugor Hrnčević i Mislava Miholeka donio konačnu odluku o dobitniku nagrade:  

Ocjenjivački sud je u obrazloženju, između ostaloga, naveo kako je „novinar Darko Markušić svojim analitičkim i novinarski profesionalnim pristupom temi korištenja anketa u političko propagandne svrhe među prvima otvorio jednu tzv. „sivu zonu“ o kojoj se u javnosti još premalo zna i govori u medijima. Darko Markušić je naveo primjere i dokaze kako se podzemnim kanalima takve usluge na poslije "vraćaju" kroz javne natječaje, pogodovanjem tvrtkama za istraživanje javnog mišljenja. Dodatni razlog za visoko vrednovanje teksta je i hrabrost za upuštanje u ovakvu vrstu istraživačkog novinarstva u vremenima i okolnostima kad nerijetko svjedočimo u fizičkim napadima na novinare zbog razotkrivanja istine ili korupcijskih afera.  

- Kao što vjerojatno znate proteklih 20-ak godina radio sam u gotovo svim tiskanim medijima, a u posljednjih godinu dana pišem za nekoliko portala, najviše Fairpress Partnerstva za društveni razvoj. Bavim se javnom nabavom, korupcijom i klijentelizmom. Htio bih istaknuti da je stanje u hrvatskim medijima lošije nego ikad prije. Istraživačko novinarstvo njeguje se još samo na pojedinim portalima, u glavnim medijima gotovo da ga i nema jer ga je teško kontrolirati. Opasno je za izdavače, oglašivače i vlast. Utjecaj političkih stranaka, korporacija i oglašivača je veći nego ikad, mediji - u kojima prevladavaju lijeve i liberalne opcije - se uglavnom bave istim nevažnim temama i ljudima, nameće se neka nestvarna slika Hrvatske. I dok izdavači zagljupljuju čitatelje, obrazovni sustav je također zakazao, ne stvaramo kvalitetne i nove novinare. Novinarstvom se može danas baviti svatko, nema kriterija, nema odgovornosti i u konačnici nema puno dobrih tekstova i dobrih priloga. Istraživačko novinarstvo je osvojilo ovu nagradu. Shvaćam je kao putokaz u kojem smjeru mediji trebaju ići dalje. To je pravo novinarstvo, koje ne pristaje biti prostitutka političkim strankama ili krupnom kapitalu. Takvo novinarstvo podržavao sam u svim redakcijama gdje sam radio kao novinar i urednik. Na žalost, istraživačko novinarstvo danas se sve manje cijeni, iako je ono najteže, najskuplje, bez kompromisa i jedino može vratiti izgubljeni ugled novinarskoj profesiji - rekao je Markušić.

>> Večernjakovci Haidar Diab i Veljković te Pixsellov fotoreporter Lukunić dobili nagrade HND-a

Komentara 2

PR
principjelannotsdp
16:57 19.12.2016.

Komu nije jadno da ankete IPSOS "nabacuju" 5 do 10% SDP-u? Dobro došli novinari koji to istražuju. Problem je što partija i mediji to skrivaju od građana.

DU
Deleted user
15:06 19.12.2016.

Jake li nagrade, minorna nazovi novinarska udruga dijeli priznanja svojim članovima. Politički vrlo obojeni govor nagrađenog najviše govori o kakvom se tu "novinarstvu" radi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije