Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gavrilovićev odvjetnik:

Istina i 20-ak svjedoka bit će nam dovoljni za obranu

Đuro Gavrilović
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/2
28.11.2014.
u 12:25

Gavrilovića, koji je prije nekoliko tjedana bio na teškoj operaciji srca, istraga je jako iznenadila

Đuro Gavrilović prije nekoliko je tjedana bio na teškoj operaciji srca i u fazi je oporavka. Nije očekivao pokretanje istrage i ona ga je jako iznenadila, no odbacuje sve sumnje da je nelegalno došao do imovine – tvrdi zagrebački odvjetnik Rajko Čogurić, od jučer opunomoćeni branitelj mesnog magnata optuženog kako je do tvornice u Petrinji 1991. došao ratnim profiterstvom.

U pokrenutoj istrazi USKOK-a tvrdi se, naime, kako je Gavrilović tvornicu kupio ne svojim, nego novcem s inozemnog računa jedne privatne osobe.

Novac za oružje

Riječ je navodno o 2 milijuna ondašnjih njemačkih maraka namijenjenog obrani Hrvatske u Domovinskom ratu, a Gavrilović ih je dobio uz pomoć tadašnjeg ministra financija Joze Martinovića. No iako još nije stigao detaljnije proučiti spise koji terete njegova klijenta, Čogurić je već jučer ustvrdio kako su oni puni rupa i kontradiktorni. U njima, kaže, trenutačno nema podloge za bilo kakvo suvislo postupanje protiv Gavrilovića. Ako ništa drugo, moraju se vratiti na doradu jer nijednoj stranci u postupku neće biti od koristi, a Gavrilović će se i žaliti, rekao je. Nada se, međutim, da njegov klijent ima i kvalitetnu dokumentaciju kojom će dokazati svoju nevinost u istrazi. No kako je od svega prošlo 25 godina slučaj je, moglo bi se reći, na skliskom terenu s obzirom na to da će se puno stvari morati dokazivati uz pomoć svjedoka. Istraga zasad navodi njih 10-ak, među kojima, neslužbeno doznajemo, iskače i ime Terezije Barbarić, ključne svjedokinje iz slučaja Zagorec. Upućeni tvrde kako je upravo Zagorčeva tajna arhiva kumovala otvaranju istrage protiv Gavrilovića.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL (na fotografiji: odvjetnik Rajko Čogurić)

– Gavrilović se brani istinom i samo istinom. I ima već 20-ak svjedoka koji će pomoći u rekonstruiranju čitavog slučaja, od stečaja, oporavka firme, plaćanja... – ustvrdio je Čogurić. Đurin sin, Georg Gavrilović ml., jučer je ponovio očeve izjave kako je pokretanje istrage nastavak hajke državnih institucija zbog međunarodne arbitraže u Washingtonu gdje tvrtka potražuje odštetu od Hrvatske 300 milijuna eura.

Proizvodi ispravni

Država se, neslužbeno doznajemo, prije dva mjeseca žalila tom sudu, a onda krenula represivnim mjerama na Gavrilovića. Sve je počelo prije tri tjedna i “filmskim” upadom u tvornicu i uzorkovanjem mesa. No doznajemo kako nisu nađene nepravilnosti zbog kojih bi se obustavila proizvodnja i povukao ijedan Gavrilovićev proizvod s tržišta. Georg mlađi tvrdi kako je i u prošlosti bilo sličnih pritisaka DORH-a i krivičnih prijava usmjerenih na diskreditaciju tvrtke, pa i obitelj Gavrilović. No u svima se pokazalo da njegov otac i tvrtka posluju po zakonu.

– Nažalost, sve to rezultiralo je štetom za tvrtku i upravo zbog tih akcija pokrenuli smo arbitražni postupak u inozemstvu – kazao je Gavrilović mlađi. Navodno i arbitražni sud u Washingtonu i Ministarstvo financija imaju presliku uplatnice na 3,3 milijuna njemačkih maraka, za koje se danas tvrdi kako ih Gavrilović nije uplatio svojim novcem. No, Večernji jučer nije došao do nje. O Jozi Martinoviću i njegovoj vezi s Đurom Gavrilovićem nije se razgovaralo, kazao je jučer Čogurić, niti su mu poznate izjave direktora Holdinga Gavrilović iz 1995. u dnevniku N1 kako je stečaj Gavrilovića smišljen i organiziran - i s političkom konotacijom.

>>Prvi slučaj dobro iskorištenog Zakona o pretvorbi i privatizaciji

>>Vladimir Demetrović: Stečaj Gavrilovića je smišljen i organiziran

>>Gavrilović: Ovo je nastavak hajke državnih institucija

Komentara 6

PA
patuljčica..
12:30 28.11.2014.

Ne boj se Đuro, Hrvatska je kapitalistička neće nitko uzeti tvoju imovinu i dati ju nazad radnicima. Čak ni ove ostatke ostataka nekad (1991.) treće najmodernije tvornice za preradu mesa na svijetu.

HR
HR4ever
13:38 28.11.2014.

Dr. Franjo Tudman podnio tuzbu,a Racanova Vlada je povukla........Pametnom dosta.....

QQ
qqriqrac
15:42 28.11.2014.

1996. – Zbog spoznaje da je Gavrilović neutemeljeno došao do vlasništva, tadašnji predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman nalaže tužbu 2000. – Koalicijska vlada Ivice Račana povlači tužbu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije