Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proglašenje u Lipiku

Ispraznica, osjećajnik i parkomat najbolje nove hrvatske riječi

nova hrvatska riječ
Duško Mirković/PIXSELL
26.03.2011.
u 15:29

Tri stotine prijedloga stiglo je na javni natječaj časopisa Jezik koji od 1993. godine, na inicijativu S. Babića, organizira izbor za novu hrvatsku riječ.

LIPIK - Ispraznica je najbolja nova hrvatska riječ koja bi trebala zamijeniti tuđicu floskula, a za koju je njen autor Vinko Vukadin, poduzetnik iz Graza, u Lipiku primio nagradu "Dr. Ivan Šreter".

Odluka je to povjerenstva časopisa Jezik nakon provedenog javnog natječaja na koji se javilo dvjestotinjak natjecatelja s tri stotine prijedloga novih hrvatskih riječi.

- Jezik je odraz identiteta, povijesti, kulture i osobnbosti svakoga od nas, odnosno svakoga naroda. Onoga trenutka kada počnemo prihvaćati tuđice i zanemarivati svoj jezik, gubimo identitet i nestajemo kao narod pa je stoga ovaj natječaj iznimno važan - kazao je V. Vukadin.

Natječaj za novu hrvatsku riječ, koji ima cilj razvijati pozitivno ozračje za stvaranje i prihvaćanje novih riječi te promišljati o jačanju hrvatske jezične kulture, prvi je put raspisan 1993. godine na inicijativu akademika Stjepana Babića. Među prvim nagrađenim riječima u to je vrijeme bila riječ osobnica (umjesto osobna iskaznica), a poslije su se često spominjale riječi smećnjak (kanta za smeće), raskružje (kružni tok), naplatnica (naplatna kućica), daljinac (daljinski upravljač) i druge.

Od 2006. godine pokrovitelj natječaja je Zaklada koja nosi naziv po pakračko-lipičkom liječniku Ivanu Šreteru, koji je politički progonjen zbog promicanja hrvatskog jezika.

- Neke riječi koje su proteklih godina nagrađivane kao npr. uspornik umjesto "ležeći policajac" prihvaćene su u svakodnevnom govoru dok neke druge nisu no, nije bitan broj prihvaćenih riječi nego je bitno da imamo osjećaj kako je potrebno misliti o očuvanju svog jezika - kazako je akademik Babić.

Drugu nagradu za najbolju novu hrvatsku riječ osvojila je Silvana Bamba-Listeš, profesorica iz Splita koja smatra da bi izraz emotikon trebalo zamijeniti s riječi osjećajnik. Treće mjesto je pripalo policajki iz Zagreba Marti Pribanić za riječ parkomat kao zamjenu za izraz 'automat za naplatu parkiranja'.

Komentara 64

OB
-obrisani-
16:33 26.03.2011.

boli me međunožno-guralo....

KU
kumpare
22:36 26.03.2011.

Malo fali da propadnemo ko jajca kroz poderane gaće, a ovi se još zajebavaju.....

MA
manoxxl
15:58 26.03.2011.

Gorghar Odi veterinaru!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije