Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neviđen kulturocid

Iskopali sarkofag i narušili statiku Dioklecijanove palače zbog kafića

Carrarina poljana,Split
Foto: Tino Jurić/Pixsell
22.07.2014.
u 22:05

Bez arheološkog istraživanja i nadzora obavljali su iskope na Carrarinoj poljani u sklopu Dioklecijanove palače

Tužiteljstvo u Splitu podnijelo je optužnicu protiv 61-godišnjaka i 23-godišnjaka zbog kaznenog djela oštećenja i nedozvoljenog izvoza kulturnog dobra. Oni su u Dioklecijanovoj palači otkopali sarkofag i kamene ulomke koje su pronašli na adresi Carrarina poljana 2, uz koju su bespravno nadogradili kamin. Jedan od optuženih je Dinko Dragičević, koji je kuću navodno htio adaptirati da bi u njoj otvorio kafić.

Optužnicom se okrivljenici terete da su u od 17. lipnja 2012. do 19. lipnja 2013. zajednički te dogovorno u dvorištu i prizemlju kuće na Carrarinoj poljani, bez prethodnih arheoloških istraživanja i arheološkog nadzora, obavljali iskope. Bili su svjesni da se nekretnine nalaze u zoni “A” kulturno-povijesne cjeline grada Splita koja ima svojstvo kulturnog dobra upisanog u Listu zaštićenih kulturnih dobara RH jer se nalazi unutar Dioklecijanove palače – spomenika upisanog na UNESCO-ovu Listu svjetske baštine.

Tereti ih se da su prodrli u arheološki sloj te statički destabilizirali konstrukcije objekta, a potom iskopali sanduk sarkofaga i kamene ulomke. Isto tako, izradili su vanjski kamin od starog kamena nepoznatog podrijetla te nadogradili i ožbukali zid dvorišta čime su oštetili kulturno dobro od nacionalnog značenja.

>>Zadarski arheolozi pronašli sarkofag rođaka svetog Donata

Komentara 39

Avatar future Gohan
future Gohan
22:16 22.07.2014.

Mala zemlja, za velike lopine.

DU
Deleted user
22:17 22.07.2014.

Nadali su se da ce i terasu izgradit, pa onda sve legalizirat.

Avatar tajar
tajar
22:37 22.07.2014.

Pa taj Dioklecijan je izgradio tu palaću ionako bez građevne dozvole, a nije ni pribavio energetski certifikat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije