Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ozakonili istospolne brakove

Irski poučak Crkvi: Mora bliže ljudima

Irska,referendum,istospolni brak,gay
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
26.05.2015.
u 08:55

Referendum u Irskoj obilježile su argumentirane diskusije, a hrvatski ideološke ladice, kaže Matić

Odluka Iraca da se sa 62 posto na referendumu opredijele za ozakonjenje istospolnog braka imala je odjeka i u Hrvatskoj, koja je prije godinu i pol istospolnim vjenčanjima rekla odlučno "ne".

Dijalog za udžbenike

– Brak je redefiniran u 20 od 200 država, a Irska je jedina u kojoj je to učinjeno referendumom, a ne samo izmjenom zakona. I dok pozdravljamo odluku da o tako važnim pitanjima odlučuju svi birači, istodobno smo zgroženi nepoštovanjem temeljnih pravnih i demokratskih standarda u provođenju referenduma u Irskoj. Sve irske političke stranke bile su za redefiniciju braka ostavljajući više od 740.000 Iraca koji su glasali "protiv" bez političkih predstavnika. Premijer i vlada koristili su državne institucije i financije za promicanje redefinicije braka, u čemu je sudjelovala čak i irska policija. To je suprotno demokratskim standardima i preporukama venecijanske komisije – komentira irski referendum Željka Markić, jedna od čelnica inicijative "U ime obitelji", dodajući kako su mediji "slično kao i u Hrvatskoj, najvećim dijelom sudjelovali u kampanji za redefiniciju braka, iako je Vrhovni sud Irske odredio da trebaju osigurati po pola prostora svakoj od strana u debati".

Sociolog dr. Renato Matić kaže da su ga impresionirali priprema, odaziv i ozbiljnost pristupanja referendumu.

– Izostalo je sve ono što je, kao popratni sadržaj, obilježilo naš referendum. U tome se vidi prilično velika demokratska distancija između našeg i irskog društva, tj. vide se uljuđena demokratska tradicija, argumentirane diskusije, minimalno smještanje u neke ideološke ladice, odnosno sve što je kod nas bilo prevladavajuće. Rezultat je bio očekivan s obzirom na užurbanu demokratizaciju irskog društva posljednjih 30-ak godina, koje je homoseksualnost prije tretiralo kao kazneno djelo – kaže Matić dodajući da mu je ipak u prvome planu reakcija Katoličke crkve u Irskoj, odnosno izjava dublinskog nadbiskupa Diarmuida Martina koji je rekao kako je to "socijalna revolucija koja nije počela jučer", da Crkva mora zastati i provjeriti što se događa u stvarnosti te da ne smijemo zapasti u stanje negiranja.

– Dublinski nadbiskup progovorio je rječnikom dijaloga demokratizirane Crkve 21. stoljeća, koji je blizak i inspiriran onim što govori papa Franjo. Imponira nadbiskupov način na koji je objasnio što se dogodilo jer je uvodna udžbenička napomena što je dijalog i razumijevanje kad imate različite stavove i pritom s dubokim uvažavanjem pristupate onome tko ima različit stav – objašnjava Matić.

Treba uložiti više truda

– Irski je referendum, barem za neupućenije, prilično veliko iznenađenje, no, kako je rekao i dublinski nadbiskup Martin, on za samu Crkvu predstavlja stanovitu "revoluciju". Naime, riječ je o referendumu koji želi regulirati bračno pitanje istospolnih partnera na civilnome planu. U tom pogledu Crkva može imati i ima drukčije stajalište od civilnoga društva i civilnih zakona, no nije da joj takva opredijeljenost glasača ne postavlja neka pitanja. Mislim da je dublinski nadbiskup mudro reagirao kad je rekao da Crkva s mladim ljudima koji su glasačka većina mora "naći zajednički jezik i približiti im se" – komentirao je stav Crkve teolog i publicist Anton Šuljić dodajući da "Crkva neće promijeniti svoje stajalište u pogledu definicije braka i obitelji, ali će značiti da će njezino djelovanje u tom pogledu morati biti bliže ljudima". – Crkva će morati uložiti mnogo više truda kako bi mladim generacijama približila argumente za svoja stajališta. Zna se da ljudi nerijetko glasuju pod negativističkim i subjektivističkim dojmom dok im prave argumentacije zna i nedostajati. Nije nemoguće da ta "socijalna revolucija" i samoj Crkvi ne donese neke pozitivne učinke – kaže Šuljić.

– Ovakvo referendumsko pitanje često je u SAD-u, a u Europi se na takav način odlučivalo samo u Hrvatskoj i Irskoj. Za razliku od Irske, gdje se oko tog pitanja vodila višegodišnja javna rasprava koja je rezultirala time da velika većina podrži bračnu jednakost, u Hrvatskoj se o tom pitanju odlučivalo gotovo bez javne rasprave i s vrlo malom izlaznošću. Činjenica je da sve veći broj zemalja u Europi priznaje prava na sklapanje građanskog braka i istospolnim parovima. I pitanje je trenutka kad će i Hrvatska prestati s diskriminacijom te različitim tretiranjem životnih partnera i bračnih drugova – kazao nam je Marko Jurčić iz Zagreb Pridea.

>>Irska prva zemlja koja će ozakoniti istospolni brak referendumom

>>Vatikan ne osuđuje rezultate referenduma o homoseksualnim brakovima

Foto: VLm

Komentara 44

SQ
squalus
09:03 26.05.2015.

NIje ni čudno da (ni)je uspio referendum, kad je američki gay lobi upucao na stotine milijuna Eura u kampanju. Predstavnici tvrtke koja je financirala referendum se godinama sastaje s irskim premijerom i ministrima, tako da je dobar dio kolača sigurno kapnuo u džepove političara. O "nezavisnim" medijima da i ne pričamo. Vani se to zove lobiranje, kod nas ima puno bolji i jednostavniji naziv - korupcija.

Avatar links
links
08:30 26.05.2015.

strašno je kuda ovaj svijet ide

Avatar Becarina
Becarina
09:36 26.05.2015.

Irski referendum je kopija hrvatskog referenduma o pristupu EU , obična prevara naroda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije