Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sisak

Ipak se zaustavlja projekt paviljona Opće bolnice

paviljon bolnica
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/3
05.05.2016.
u 14:41

Prema svemu sudeći propast će 3,5 milijuna kuna uloženih, od 2008. godine na ovamo, u pripremu projekta, a prijeti i tužba izvođača radova, hrvatsko-slovenskog konzorcija, zbog raskida ugovora.

Projekt gradnje središnjeg paviljona sisačke Opće bolnice, vrijedan 150 milijuna kuna, se prekida, odlukom ministra zdravlja Darija Nakića. Projekt se trebao financirati  u omjeru 85 posto iz europskih fondova, a ostatak na teret države. Već je bio izabran i izvođač radova, kad je ministar prekinuo ugovor o suradnji u tom projektu između ministarstva  zdravlja i sisačke bolnice. Prema svemu sudeći propast će 3,5 milijuna kuna uloženih, od 2008. godine na ovamo, u pripremu projekta, a prijeti i tužba izvođača radova, hrvatsko-slovenskog konzorcija, zbog raskida ugovora. Ministarstvo tvrdi da se ne odustaje od paviljona.

– Razlog odluke o otkazivanju objavljenog Poziva "Ulaganje u dnevne bolnice/jednodnevne kirurgije" leži u činjenici da postoji potreba za značajnim izmjenama i/ili dopunama Poziva koje bitno mijenjaju uvjete za prijavitelje te onemogućuju poštivanje načela jednakog postupanja tijekom postupka dodjele bespovratnih sredstava. Poziv će se ponovno otvoriti, i bit će namijenjen većem broju bolnica, slijedom gore navedenih pretpostavki. Bolnice će se pozvati da, ponovno podnesu svoj projektni prijedlog, ali pritom tražeći investiciju odnosno sredstva iz fondova Europske unije do najviše 50 milijuna kuna – priopćili su iz Ministarstva zdravlja.

– Obzirom da je samo zgrada, bez opreme, vrijedna 92 milijuna kuna jasno je da taj projekt neće moći sada konkurirati. To za sisačku bolnicu znači da sadašnji projekt propada, da se mora ići u preprojektiranje, koje će trajati i stajati oko milijun kuna, a pitanje je hoće li se taj novi projekt uspjeti na vrijeme dovršiti da se stigne Sisak javiti na novi poziv – rekao je u četrvtak dr. Miroslav Dubovečak, bivši sanacijski upravitelj Opće bolnice "Dr. Ivo Pedišić" Sisak, koji je smijenjen prije nekoliko dana, nakon što je bolnica vraćena pod nadzor Županije.

On ističe i kako se preprojektiranjem neće riješiti problemi sisačke bolnice, a koji su novim središnjem paviljonom trebali biti dugoročno riješeni.

–Sisačka bolnica je jedna od najstarijih u Hrvatskoj. Zgrada stare interne je građena 1896. godine i po svim standardima ne bi se smjela više koristiti, no mi ju moramo koristiti. Svaki odjel je smješten zasebno na svom brdu pa pacijente po snijegu i kiši selimo na pretrage od zgrade do zgrade.

Uz to veliki su energetski gubici. Ovaj projekt je trebao sve te odjele povezati u jednu cjelinu, stvoriti naprednu dnevnu bolnicu gdje bi se moglo provesti 99 posto zahvata, ali od toga se izgleda odustaje. Naš projekt ima 10.000 kvadrata i pet katova, a ovime bi se to rušilo na dva kata i 2000 do 3000 kvadrata što neće ništa dugoročno riješiti. I dalje ostaju prastare zgrade, zasebni odjeli i troškovi" – kazuje dr. Dubovečak.

Uz Sisak jedini projekt pred samim početkom gradnje je obnova i dogradnja bjelovarske bolnice. Taj projekt je ukupno vrijedan 160 milijuna kuna, od čega se iz EU fondova trebalo koristiti 85 milijuna kuna, Ministarstvo zdravlja platit će 15 milijuna, dok će Bjelovarsko-bilogorska županija za obnovu bolnice izdvojiti 60 milijuna kuna. Zbog novog ograničenja od maksimalnih 50 milijuna kuna iz EU fondova niti taj projekt neće moći biti odboren u novom pozivu, bez izmjena projekta.

–Te izmjene konkretno znače da će Sisak možda biti izguran jer neke bolnice imaju gotove projekte ispod 50 milijuna kuna, a sisačka će bolnica, zbog potrebnih izmjena, tek početi raditi novi projekt– zaključuje dr. Dubovečak. I bivši ministar zdravlja Siniša Varga iznenađen je odlukom o prekidu financiranja projekata dnevnih bolnica.

– Ministar Nakić vodi ishitrenu politiku. On ne zna kako se vode europski projekti, koja je tu procedura. Prekidanje tog procesa je neozbiljna odluka zbog koje će patiti prvenstveno građani Siska, Bjelovara, Virovitice i tih županija. No to je tzv. HDZ sindrom. Prekidanje svih projekata od bivše Vlade samo jer su SDP-ovi. Bivši ministar Ostojić je 2012. sve Milinovićeve projekte nastavio i dovršio. To se tako jednostanvno ne radi jer pate građani zbog toga – rekao je Siniša Varga. Inače, iz Fonda za koheziju Europske unije je na raspolaganju Ministarstvu zdravlja, do 2020. godine, 625 milijuna kuna za projekte obnove i uređenja tzv. dnevnih bolnica, u koju su se uklapali sisački i bjelovarski projekt.

>> Prekidaju se projekti u sisačkoj bolnici

>> Pred blokadom, upitne su i plaće

Komentara 3

DU
Deleted user
13:28 07.05.2016.

Koliko znam aktualno se radi na financiranju projekata dnevne bolnice i jeddnodnevne kirurgije u iznosu do 50 mil. kuna po projektu pa je jasno da se ovaj projekt u Sisku mora "preprojektirati" jer inače nema love iz EU. Nije to pitanje Nakića, već natječaja koji raspisuje EU, pa se svi u to moraju uklopiti (barem što se tiče tog natječaja!)! Inače, natječaj još nije raspisan, već je najavljen. Dakle, Varga priča, kao i svi političari, neodgovorno, samo zato jer sada za ništa ne odgovara. Da je na vlasti branio bi se svim mogućim i nemogućim argumentima. Tako nećemo stići daleko!

PU
Puflec
16:51 05.05.2016.

Super. Ne dao Bog da se u Sisku izgradi nešto osim trgovačkog centra. Kao i uvijek i ovo ćemo mirno pretrpjeti dok nam ga straga meću gospoda iz Zagreba i poslušnici iz Siska.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije