Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osnovna lista

Inzulin ipak besplatan? Proizvođač levemira poslao ponudu

Siniša Varga
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
18.02.2014.
u 17:04

HZZO pregovara s proizvođačem lijekova Novo Nordiskom

Dijabetičari koji koriste inzulin levemir, čini se, ipak neće morati plaćati lijek o kojemu im ovisi svakodnevnica. Proizvođač Novo Nordisk poslao je Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje ponudu kojom pristaju na punu cijenu lijeka, što znači da pacijenti neće morati plaćati razliku od 25,52 kune, kako smo bili pisali. Podsjetimo, u veljači je HZZO s osnovne liste lijekova maknuo 162 lijeka koja će se odsad plaćati, a među njima i levemir, inzulin koji, prema procjenama Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga (HSDU), koristi oko 20 tisuća oboljelih od šećerne bolesti.

– Poduzimamo sve što je u našoj moći da postignemo dogovor o besplatnoj dostupnosti inzulina levemir koji koristi velik broj jako dobro reguliranih bolesnika (manji rizik od komplikacija) sa šećernom bolešću. U tijeku je vrlo aktivan proces pregovora između HZZO-a i kompanije kako bi se pronašao način da se omogući povratak našeg inzulina na osnovnu listu lijekova. Vjerujem da će HZZO u najkraćem mogućem vremenu prihvatiti naše prijedloge – odgovorio je dr. Vedran Boljat iz Novo Nordiska.

Apsurdna odluka

Jednako su oprezni i s druge strane pa smo iz HZZO-a dobili tek potvrdu da su “pregovori o vraćanju inzulina levemir na osnovnu listu lijekova u tijeku”.

“HZZO ne može davati komentare dok postupak traje”, stoji u odgovoru.

Oboljeli od dijabetesa iz različitih udruga pak uvjereni su da je samo pitanje trenutka kad će taj inzulin ponovno biti besplatan.

– Imamo informaciju da će lijek opet biti besplatan, ali još nije službena. Bio bi apsurd da mi plaćamo razliku. Nama je svejedno s kim će se to riješiti, nama je bitno da mi to ne plaćamo i da nam ostaju isti inzulini – poručio je Davor Bučević, predsjednik HSDU-a.

Pogodan i za djecu

Naime, na osnovnoj listi ostao je drugi inzulin, lantus, no mijenjati terapiju dijabetičarima nije nimalo jednostavno niti liječnici preporučuju takav potez. Štoviše, levemir se koristi i kod djece koja boluju od šećerne bolesti jer je to, objašnjava Bučević, dugodjelujući inzulin čija je prednost što ne spušta šećer jako brzo. Napominje i da u Hrvatskoj ima od 900 do 1000 djece na inzulinu, a svake godine stotinu ih je više.

– U situaciji kad plaćamo dopunsko osiguranje i uvijek moramo još nešto dodatno piti, što opet košta, stvarno je apsurd da plaćamo još i inzulin. Nevjerojatno je da Obama pokušava uvesti socijalno odgovorno zdravstvo dok mi koji imamo sve to već razvijeno pokušavamo uvesti tu kapitalističku priču – komentira Bučević, koji s dijabetesom živi gotovo cijeli život.

U Hrvatskoj, prema podacima HSDU-a, oko 300 tisuća ljudi ima problema s povišenim šećerom. Od toga njih 51 tisuća koristi inzulin, 170 tisuća ih je na tabletama, a ostatak ima blago povišen šećer.

Komentara 3

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
17:48 18.02.2014.

Bitno da narkomani imaju potpuno besplatno liječenje! A i bitno je da imamo za novi vozni park nesposobnih ministara! Bolesni i siromašni neka crknu! To je poruka ove Vlade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije