Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjed branitelja

'Ovako gore naši snovi o slobodnoj, samostalnoj i demokratskoj Hrvatskoj'

prosvjed branitelja
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/23
20.10.2014.
u 23:50

Branitelji će ispred zgrade Ministarstva branitelja u Savskoj ulici u Zagrebu ostati cijelu noć.

Branitelji koji su se danas radi prosvjeda okupili ispred Ministarstva branitelja ne posustaju. Ispred zgrade Ministarstva u Savskoj ulici  u Zagrebu ostat će cijelu noć, objavio je na svojoj Facebook stranici Braniteljski.hr.

Ispred Ministarstva su zapalili vatru. - Ovako gore naši snovi o slobodnoj, samostalnoj i demokratskoj Hrvatskoj- poručili su.

>>Branitelji poručuju da su organizirani kao i u ratu!

– Ovoga puta nećemo odustati, ostajemo pred Ministarstvom dokle god ministar Matić ne podnese ostavku! Dosta nam je ponižavanja nas invalida, pogotovo onih stopostotnih koji godinama trpe Matićevu inkviziciju i prolaze torture pregleda samo da im se uzmu prava. Danas ćemo biti u Zagrebu i ne odustajemo dok ministar i njegovi pomoćnici ne odu. Neće ovo biti prosvjed kao dosad kada bismo došli, molili ili vikali, a onda popili kavu i morali kući. Ovoga puta ne odustajemo - rekao je predsjednik zadarske HVIDR-e, Ivica Arbanas.

 

 

Traže smjenu Matića i Glavaševića

Podsjetimo, stotinjak ogorčenih branitelja iz Domovinskog rata jutros se okupilo ispred Ministarstva branitelja u Savskoj 66, odlučnih da se "ovog puta ne miču dok ne prestane omalovažavanje i podcjenjivanje hrvatskih branitelja". Među njima ponajviše je bilo branitelja u kolicima, stopostotnih invalida Domovinskog rata (HRVI) prve skupine, a prosvjedu su se pridružili pripadnici veterana Specijalne policije i svih gardijskih brigada koje su, poput varaždinskih "Puma", od jutra pristizali i iz drugih dijelova Hrvatske. Prosvjedu su nazočili i pripadnici Hvidre, ali i Udruge branitelja liječenih od PTSP-a. Iza 13 sati usuglasili su svoje zahtjeve i zajednički zatražili smjenu ministra Predraga Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika ministra Bojana Glavaševića.

Sve je počelo jutros u devet sati kada je u kabinetu ministra primljen Đuro Glogoški, predsjednik Udruge stopostotnih invalida I. skupine Domovinskog rata, no ubrzo je napustio sastanak jer ministar "i dalje nudi samo obećanja", a požalio se da su mu ministar Matić i njegova zamjenica Vesna Nađ uputili uvrede niskog karaktera i na osobnoj razini.

– Okupili smo se zbog izjave Bojana Glavaševića koja je tek kap koja je prelila čašu – kazao je Glogoški, aludirajući na izjavu ministrova pomoćnika koji je, prema brojnim interpretacijama, izjednačio žrtvu i agresora. Branitelji i invalidi ovim prosvjedom, podsjetimo,  žele također upozoriti i na otpuštanja hrvatskih branitelja, ali i nebrigu prema najtežim ratnim vojnim invalidima za koje, kako kažu, nema mjesta u bolnicama pa mjesecima čekaju na liječenje i operacije. – Premda je Matić prije godinu dana obećao da će to riješiti u Ministarstvu zdravlja, to se još nije dogodilo – kazali su branitelji.

Đuro Glogoški smatra da ovi problemi nisu samo pitanje stradalnika Domovinskog rata nego svih hrvatskih branitelja i da nam svima "treba biti jasno u kojem ovo smjeru ide, počevši od snimke Bojana Glavaševića i izjava ministra Predraga Matića, kao i izjava koje idu k izjednačavanju žrtava i agresora Domovinskog rata".

Tijekom prosvjeda, prozvani pomoćnik Glavašević oko podne izišao je iz zgrade, ali se ni riječju nije obratio braniteljima, što ih je dodatno ogorčilo.

– Koliko hrvatski branitelji mogu trpjeti ovakva poniženja od Ministarstva koje bi trebalo biti ovdje za nas? – čulo se iz mnoštva.

Stopostotni invalidi izišli su ranije danas i na zebru i blokirali promet u Savskoj ulici. Nakon desetak minuta, povukli su se ispred zgrade Ministarstva te se promet nastavio nesmetano odvijati.

Skupu se, podsjetimo, bio obratio i Ilija Vučemilović Šimunović rekavši da je dosta ponižavanja i izjednačavanja žrtvi i agresora Domovinskog rata. Dosta je toga da se hrvatski branitelj poistovjećuje s onima koji su napadali našu zemlju. Poručio je vlastima da hrvatski branitelji ni ovoga puta neće odustati te da su još jednom spremni umrijeti za domovinu, ne samo zbog borbe za prava hrvatskih branitelja, već i zbog borbe za cijeli hrvatski narod. Branitelji su odlučni ne napuštati prosvjed do ispunjenja zahtjeva, ako treba i danima, poručili su.

>> Matić: Neću smijeniti Bojana Glavaševića

Komentara 168

MO
mojazemlja
13:23 20.10.2014.

Reče jedan 100% HRVI:evo Vam moja mirovina i dodaci što je oko 12 000 kuna,ali uzmite i moja kolica i provedite ostatak života u njima.

BA
baki5555
12:26 20.10.2014.

zavadi pa vladaj ,,,,tako se ponaša Matić i njegova svta izgleda kao da su oni oslobodili ovu državu od JA i četnika( domaćih i uvezenih iz srbije)...

VE
verakruz
13:39 20.10.2014.

Ne odstupajte dok taj mali zvekan ispranog mozga ne napusti svoju nepripadajuću fotelju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije