Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLAVEN DOBROVIĆ

Inu treba vratiti, a u HEP uložiti pa tek onda prodati 25 posto

Slaven Dobrović
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/3
04.01.2017.
u 12:00

Važno je da se prije konačne odluke utvrdi što sve ulazi u imovinu HEP-a. Primjerice, elektroenergetska mreža mora biti pod kontrolom države

Premijer Plenković najavio je model otkupa Ine na način da se u javnoj ponudi dionica proda 25 posto HEP-a i otkupi MOL-ov udio u Ini. Podržava li Most tu odluku i je li formalno ona donesena zajednički s HDZ-om na tijelima Vlade?

Most podržava preuzimanje kontrole nad Inom kako bi se ostvarila energetska neovisnost za Hrvatsku.

Isto tako podržavamo jačanje HEP-a, posebice na planu snažnog zaokreta vezanog uz preuzimanje elektroenergetskih kompanija u susjedstvu, čime bi se HEP pozicionirao kao najvažnija elektroenergetska kompanija u ovom dijelu Europe.

Važno je da se prije konačne odluke o prodaji 25% minus jedne dionice HEP-a podrobno utvrdi što sve ulazi u imovinu HEP-a. Primjerice, elektroenergetska mreža za koju smatramo da treba biti pod kontrolom države.

Ističem kako se ovdje radi o strateškoj infrastrukturi od izuzetne važnosti za RH za koju se može povući paralela s privatizacijom HT-a i digitalne infrastrukture, što se pokazalo kao dugoročno loš potez.

Isto tako, u cijeli proces treba uključiti sve dionike, među ostalim i sindikate, kako bi se postigao konsenzus javnosti o prodaji HEP-a.

Cilj nam je da u svim navedenim promjenama Ina ostane vertikalno integrirana nacionalna kompanija koja bi se nastavila razvijati kao regionalni igrač od strateške važnosti za energetsku sigurnost Hrvatske, kao i za njezin cjelokupan doprinos razvoju gospodarstva.

Koji je vaš prijedlog za otkup dionica Ine?

Naš je stav da država ima snažnu ulogu u vođenju energetske politike i to ćemo dosljedno zastupati. Jedna je od mogućnosti za jačanje financijskog potencijala za obavljanje ovog posla da se dobit energetskih kompanija usmjeri u razvoj HEP-a te da se kroz širenje u regiji i provedbu razvojnih projekata podigne njegova vrijednost.

Još bih jednom istaknuo kako IPO HEP-a i pitanje Ine nadilaze sve stranačke politike jer se ovdje radi o strateškom pitanju RH. Konkretan model treba biti usklađen sa smjernicama nacionalne energetske strategije, koju u okviru ovog procesa treba usvojiti na Vladi i u Saboru te koja će definirati okvire za razvoj energetskih kompanija u Hrvatskoj.

Javnost zasad ne zna cijenu MOL-ova udjela u Ini, jeste li upoznati s procjenama koliko bi koštao otkup Ine?

Svjesni smo da u situaciji kada su prihodi i zarada Ine bitno niži nego u vrijeme kada je MOL kupovao dionice Ine 2009. i 2010. godine cijena dionice mora biti niža nego u to vrijeme. Jasno je da je to posljedica poslovanja Ine u razdoblju kada je MOL preuzeo odgovornost za poslovanje.

Most se u kampanji protivio privatizaciji HEP-a, jeste li još uvijek protiv te privatizacije, nevezano uz Inu?

Most se protivio privatizaciji HEP-a u smislu prodaje udjela strateškim partnerima koja bi sličila privatizaciji Ine. Odabirom modela dokapitalizacije inicijalnom javnom ponudom dionica građanima i mirovinskim fondovima, a ne strateškim partnerima nudi se mogućnost ulaganja u stratešku hrvatsku tvrtku.

Važno je napomenuti da je najveći dio koji se može na ovaj način prodati 25% minus jedna dionica, što smo tražili da se definira posebnim zakonom. Štoviše, smatram da se bi se to trebalo definirati i Ustavom za sve ostale strateške resurse.

Tražit ćemo podršku svih stranaka u Saboru da se u Ustav uvrsti kako tvrtke koje upravljaju prirodnim i strateškim resursima moraju biti u 75-postotnom državnom vlasništvu. Sigurni smo da ćemo postići konsenzus o tom pitanju sa svim parlamentarnim strankama.

Miro Bulj je zatražio refrendum o prodaji HEP-a. Podržavate li njegovu ideju?

Naš kolega Bulj uvijek reagira sa srcem, vođen domoljubnom strasti, pa često u ovakvim prilikama svojim javnim istupima pokazuje koliko mu je stalo do Hrvatske, Ine i HEP-a. Referendum može biti opcija koja će u stvarnosti pokazati volju birača koji iziđu na referendum, ali ova Vlada ima legitimitet i snagu da donese odluku u najboljem interesu Hrvatske, HEP-a i Ine.

>> Martina Dalić odgovorila na pitanje hoće li Most blokirati prodaju četvrtine HEP-a za kupnju Ine

Komentara 15

BO
Bogodol
12:42 04.01.2017.

Razgovor sam "preletio" jer nije vrijedno čitanja kad sam naišao da HEP treba biti "naj važnija kompanija u ovom dijelu Europe". Nadam se da je Plenkoviću jasno, a mnogim glasačima u Državi Hrvatskoj kako će Most cijelog mandata biti kočnica i remetilački čimbenik cijelog mandata. Oni stalno će govoriti suprotno od stava HDZ-a i bit će glasnogovornici SDP-a i sada sam uvjeren da neće ovaj mandat biti uspješan, a Most će izaći iz vlade 6 mjeseci prije kraja mandata a možda i ranije. Hep ne radi na investicijama i ništa ne ulaže i molio bih da Dobrović i Most konkretno kažu u što i koliko treba uložiti u Hep. Nisam bio za prodaju Ine koju su prodali Račan i Sanader (Račan 25% + i dionica, a Sanader oko 24%) no sada treba povući pametan potez i trebao bi koncenzus vlasti i oporbe no toga neće biti kad i u samoj vlasti Most nastupa bolesnoambiciozno i odrađuje nečije zahtijeve i umislio si da će on sam doći na vlast. Lokalni izbori će pokazat fijasko Mosta što je i zaslužio. Naše velike tvrtke kao Đuro Đaković i slični ovise o državnim investicijama a izgleda da od toga neće biti ništa i moglo bi proći 4 godine kao za vrijeme nesposobne vlade Zorana Milanovića.

JM
jezero-matica
12:49 04.01.2017.

Hvala Bogu da više ne odlučiva samo jedan čovik(partija)!Ovako ih je puno i teško je sve to podmititi!

DU
Deleted user
14:30 04.01.2017.

Ovdje nam prodaju maglu i mnogi su nasjeli. Energetska neovisnost bi imala veze s naftom kad bi imali naftna polja. Cijela ova priča oko INE je spin. Najglasniji su konzultanti, političari i osobe iz energetskog miljea koji su nanjušili lovu koja bi im mogla kapnuti u svim ovim manipulacijama. INU smo izgubili kad su prodana upravljačka prava. Sad nam se servira priča o "strateškoj tvrtki", "energetskoj neovisnosti" iz partikularnih interesa pojedinaca i interesnih grupa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije