Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Međunarodna konferencija o transportnom pravu i pravu osiguranja istaknula nužnost specijalizacije pravosuđa

Intranslaw
Foto: Promo
1/6
PR
Autor
PR članak
16.10.2015.
u 18:16

Jedino kontinuiranom edukacijom i poznavanjem europskih propisa možemo osigurati konkurentnost transportne industrije na međunarodnom tržištu

ZAGREB, 15. listopada 2015. – U organizaciji Pravnog fakulteta u Zagrebu i Akademije pravnih znanosti Hrvatske danas je u Zagrebu otvorena 1. Međunarodna konferencija transportnog prava i prava osiguranja – INTRANSLAW Zagreb 2015. 

Važnost ove konferencije za transportni sektor u Hrvatskoj, ali i pozicioniranje Hrvatske kao centra izvrsnosti na ovu temu u regiji, prepoznala je i Vlada Republike Hrvatske koja je osigurala podršku čak dva ministarstva, Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture te Ministarstva vanjskih i europskih poslova, pod čijim se pokroviteljstvom konferencija i održava.

Govoreći na samom početku, članica organizacijskog odbora prof. dr. sc. Nikoleta Radionov podsjetila je koliko za zapravo veliko i značajno područje transportnog prava te koliko se ono promijenilo u posljednjih desetak godina, otkako je Hrvatska započela pregovore o pristupanju Europskoj uniji. 

„Hrvatska ima fantastičan prometni položaj jer se nalazi na križanju dva značajna transportna koridora. No, u sustavu se često javljaju problemi koji su direktna posljedica nedostatka komunikacije. Osjeti se nedostatak centralnog mjesta na kojem bi svi sudionici transportnog područja mogli potražiti savjete i pronaći rješenje za probleme. Nadamo se da će ova konferencija postati to mjesto“, istaknula je prof. Radionov. 

Okupljene su pozdravili dekanica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Dubravka Hrabar i predsjednik Hrvatske akademije pravnih znanosti u Zagrebu prof. dr. sc. Željko Horvatić, koji su istakli potrebu za bliskom suradnjom znanosti i gospodarstva. 

Pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova, Andreja Metelko Zgombić naglasila je kako hrvatski stručnjaci imaju znanje i ekspertizu u području transportnog prava koje je prepoznato i na europskoj razini te su sudjelovali u nizu projekata u drugim zemljama EU. Također, je naglasila kako joj je drago da putem ovakvih projekata, kao što je konferencija INTRANSLAW Zagreb 2015, pozicioniramo Hrvatsku kao centar izvrsnosti za područje transportnog prava u regiji.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Siniša Hajdaš Dončić, osvrnuo se na probleme s kojima se Hrvatska suočava u ispunjavanju europske transportne legislative. 

„Prilagodba zakonodavstva s Europskim propisima je nužna i neizbježna, a iskustvo je pokazalo da je proces restrukturiranja transportnih tvrtki dugotrajan i zahtjevan. No, upravo se na primjeru Europskih zračnih prijevoznika, koji su se među prvima morali prilagoditi strogom zakonodavstvu, sada postavlja pitanje kako ostati konkurentan na globalnom tržištu i odgovoriti na dolazak arapskih i dalekoistočnih kompanija?“, istaknuo je ministar Hajdaš Dončić. 

„Pravo u Hrvatskoj će se nastaviti razvijati i bit će usklađeno s europskim pravom. No, za njegovu konkretnu provedbu i kontrolu potrebna je i prisutnost agencija, a svi spominju da imamo previše agencija. Smatram da imamo točno onoliko agencija koliko nam je potrebno kako bi se zaštitila sloboda tržišnog nadmetanja te zaštitilo tržište od monopola. Po pitanju transporta Hrvatska je do sada bila orijentirana većinom na „fizički“ dio, infrastrukturu, sada je vrijeme da se orijentiramo na „softver“ tj. zakonodavstvo“, istaknuo je ministar Hajdaš Dončić. 

Na kraju je prof. Radionov naglasila kako bez razvoja i dijeljenja znanja nema konkurentnosti. „Prečesto nam se događa da kaskamo jer rješavamo probleme od jučer. Svi zajedno znamo puno. To je taj intelektualni kapital na koji smo ponosni i koji moramo upotrijebiti i maksimalno iskoristiti“, istaknula je prof. Radionov.  

U sklopu konferencije održan je pravosudni panel na temu „Specijalizacija pravosuđa u području transporta i osiguranja“, na kojem su sudjelovali predsjednik Visokog trgovačkog suda, Mario Vukelić, Emily Dérogée-van Roosmalen iz Nizozemskog društva za pomorsko i općeprometno pravo, predsjednik Odvjetničke akademije pri Hrvatskoj odvjetničkoj komori, Mladen Sučević, te predsjednik uprave Croatia Airlines, Krešimir Kučko

Sudionici panela zaključili su kako bi bilo poželjno da se i odvjetnici i suci specijaliziraju već od fakulteta. Ako želimo imati transportnu industriju, moramo imati i specijalizirane i educirane suce koji će znati prepoznati problem i donijeti rješenje. Svi trebaju preuzeti odgovornost na tržištu – od pravnika, sudaca, industrije i znanosti kako bi sinergijom kao društvo postigli veću konkurentnost. 

Konferencija INTRANSLAW 2015.  je namijenjena stručnjacima svih profila – od prijevoznika i operatera, preko transportnih i pomorskih osiguratelja, investitora pa do domaćih i međunarodnih organizacija, regulatornih agencija i tijela – ukratko svima koji se u svom poslu susreću s transportnim pravom i propisima EU. 

###

Organizatori konferencije

Akademija pravnih znanosti Hrvatske

Akademija pravnih znanosti Hrvatske je neprofitna udruga građana Akademija ima redovite članove, počasne članove, i suradnike. Broj redovitih članova, počasnih članova i suradnika ograničen je Statutom na 140, 15 i 70 pravnih znanstvenika. Broj članova Akademije postupno se povećavao tako da ona s današnjim danom ima 133 redovita člana i 26 suradnika. Predsjednik Akademije je prof. emeritus dr. sc. Željko Horvatić. Akademija je samostalno i u suradnji s drugim udrugama organizirala niz znanstvenih i stručnih skupova na kojima su obrađivane aktualne teme poput suzbijanja korupcije, medicinski potpomognute oplodnje, suđenja za ratne zločine, lokalne samouprave i decentralizacije. Osim organiziranja znanstvenih i stručnih skupova, Akademija je aktivno sudjelovala u provedbi znanstvenih istraživanja (sudska i zakonska politika istraživanja, zajednički zločinački pothvat u međunarodnom kaznenom pravu i sl.). Akademija intenzivno surađuje s brojnim relevantnim i utjecajnim institucijama i udrugama - http://www.pravo.unizg.hr/apzh 

Pravni fakultet u Zagrebu

Pravni fakultet osnovan je 1776. godine kao najstariji od četiri pravna fakulteta u zemlji i kao jedna od najstarijih ustanova u okviru Sveučilišta u Zagrebu. Misija Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu je obrazovanje kompetentnih stručnjaka u području prava, socijalnog rada i javne uprave koji će svojim znanjem i vještinama unaprijediti praksu, obrazovanje te znanstveno istraživački rad u navedenim područjima. Fakultet nastoji promicati izvrsnost kroz međunarodnu suradnju i stvoriti poticajno intelektualno okružje za uspješno učenje i istraživanje te osobno usavršavanje. Fakultet ima ugovorenu suradnju s više od 130 akademskih institucija diljem Europe i na drugim kontinentima. Njegovi članovi sudjeluju u radu stranih znanstvenih ustanova i razvijaju suradnju sa znanstvenicima u drugim zemljama. Na Pravnom fakultetu provode se znanstveni i stručni projekti, elaborati, studije, organiziraju domaći i međunarodni znanstveni i stručni skupovi i savjetovanja te pružaju programi stručnog cjeloživotnog obrazovanja i usavršavanja - http://www.pravo.unizg.hr/

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?