Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
inovatorice

'Pogodile smo, naši izumi idu na tržište'

23.03.2015., Rijeka - Studentica Tehnicko tekstilnog fakultetat u Zagrebu Valinea Vinger i njena inovacija, multifunkcionalnu jakna, koja se moze spremiti u oblik jastuka i sadrzi torbicu koja se moze odvojiti od jakne. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/3
27.03.2015.
u 07:15

Mlade Riječanke
 okitile su se i nagradama na sajmovima

Proizvodi za životnu upotrebu i dizajn najčešći su među inovacijama koje potpisuju žene, a upravo dvije takve, multifunkcionalna jakna i ručna sijačica za male povrtnjake, djela su mladih Riječanki Valinee Vinger, 24-godišnje studentice modnog dizajna na zagrebačkom Tekstilno-tehnološkom fakultetu, i godinu dana starije akademske kiparice te uskoro profesorice Petre Juračić. Za svoje su inovacije već dobile niz priznanja na sajmovima i izložbama, zaštitile su ih, ispitale zanimanje tržišta i učinile korak dalje – i jakna i sijačica će, najavljuju, u proizvodnju.

Mozaici i aronija

– Prva mi je inovacija bila didaktička igra, potom figura zvončara, a onda sam se nekako slučajno našla u poljoprivredi jer se moja obitelj počela baviti povrtlarstvom pa je trebalo nešto smisliti da im pomognem, žalili su se da ih zbog saginjanja sve boli – govori Petra. Tako se rodila ručna sijačica, opisuje, s četiri spremnika za sjeme, međusobno udaljena za red od 20 centimetara, a za prored 40 do 80, dok drška pritiskom kontrolira broj izbačenih sjemenki. Prednosti su joj preciznost, točno doziranje, brzina i, naravno, to što se nije potrebno saginjati. Za ovu je inovaciju lani u Biogradu na 7. međunarodnom sajmu inovacija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji Agro Arca dobila Zlatnu plaketu i osluškujući komentare shvatila da je pogodila.

– U ponudi ima sijačica, no većinom su to veliki i skupi strojevi, a moja je namijenjena uzgajivačima s manjim povrtnjacima – kaže Petra. Sada se prototip usavršava, a usporedo pregovara s obrtnicima, potencijalnim proizvođačima, i vjeruje da će za dva do tri mjeseca početi i komercijalna proizvodnja sijačice te prodaja putem interneta.

– Nisam zapostavila umjetnost, bavim se mozaikom, kiparstvom, no istodobno razmišljam kako napraviti nešto što će mnogi koristiti svakodnevno – kaže Petra koja priprema novu poljoprivrednu inovaciju za ovogodišnji sajam Agro Arca i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu uzgaja aroniju.

– Uvijek si postavim pitanje koji problem treba riješiti, a multifunkcionalnom jaknom riješila sam ih nekoliko – ona je odjevni predmet, jastuk, torba, zapravo bi se trebala zvati jakna iz potrebe jer je potreba rodila ideju – objašnjava Valinea kojoj je na lanjskom kampiranju nedostajao jastuk, a jaknu je jedva utrpala u ruksak pa je po povratku za sebe konstruirala i sašila onakvu kakva joj treba. Na Sajmu inovacija i poslovnih planova u Osijeku osvojila je treću nagradu za inovaciju, a Paccino projekt, međunarodna mreža za poticanje inovacija, nagradila ju je prvom nagradom i sudjelovanjem na Konferenciji investitora inovacija koja se ove jeseni održava u Grčkoj.

Za ljude u pokretu

– To je sportska jakna za žene i muškarce, može se oblikovati na sedam različitih načina pa se dobije određeni dizajn, savijanjem postaje jastučić za putovanja koji se lako prenosi jer se može zakačiti na torbu, bicikl, nositi oko pojasa ili preko ramena – opisuje Valinea jaknu. Sašivena je od materijala koji "diše", vodonepropusna i vjetronepropusna, grije i za najjače primorske bure. Prije nekoliko dana jakna je brendirana, dobila je svoj logotip, odrađena je kampanja.

– Namijenjena je onima koji su puno u pokretu, putuju, planinare, šeću, može biti radna odjeća – nabraja. Do jeseni jakna će u proizvodnju, u crnoj, smeđoj i bež boji, no tko će je šivati, Valinea još nije odlučila jer želi postići što bolju cijenu kako jakna u prodaji ne bi bila preskupa. Za početak, osim putem interneta, prodavat će se i na sajmovima, a kasnije, ovisno o zanimanju tržišta, i u trgovinama.

>> Hrvatski inovatori na malezijskoj izložbi inovacija i novih tehnologija osvojili 12 odličja

Komentara 3

JO
JORGOVAN
08:14 27.03.2015.

koga briga...nego...gdje ste bile 91?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije