Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog akumulatora

Inicijativa mladih za ljudska prava podnijela kaznenu prijavu protiv Glavaša

branimir glavaš
Foto: Davor Javorović/Pixsell
10.02.2015.
u 10:37

Inicijativa je još 15. svibnja 2012. godine kazneno prijavila Glavaša zbog počinjenja kaznenog djela otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka, a na što tijela progona do danas nisu postupila

Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska (Inicijativa) podnijela je jutros kaznenu prijavu protiv Branimira Glavaša zbog počinjenja kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju. Podsjećamo, Glavaš je 1. veljače 2015. godine, na dočeku koji je u njegovu čast organiziran na Trgu slobode u Osijeku, izjavio kako je "napunio akumulatore (...) za daljnje izazove i borbu jer nismo izvršili sve ono što smo obećali 1990". U kontekstu Glavaša, ovo se može i mora tumačiti kao izjava u vezi s načinom na koji su provođena neka od ubojstava u Osijeku za koja odgovara, navode iz Inicijative.

Dodatno, Inicijativa je još 15. svibnja 2012. godine kazneno prijavila Glavaša zbog počinjenja kaznenog djela otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka, a na što tijela progona do danas nisu adekvatno i u skladu sa zakonskim odredbama postupila. Kronologija ovog slučaja opisana je niže.

Pozvali su nadležni županijski sud i Vrhovni sud RH da hitno odrede pritvor za Glavaša zbog ovih kaznenih djela, a i u vezi s kaznenim djelima ratnih zločina za koje odgovara. U načelu nema opravdanja za utjecaj na svjedoke u ovoj fazi kaznenog progona za ratne zločine s obzirom na to da Ustavni sud u svojoj nedavnoj odluci nije sporio sudski utvrđene činjenice, pa time nema ni potrebe da nadležni sud ulazi u ponovni dokazni postupak, već treba ispraviti učinjene propuste u primjeni prava.

Međutim, s obzirom na politički i društveni utjecaj Glavaša te niz izrečenih prijetnji, u Inicijativi smatraju kako se potencijalni pritisak na svjedoke mora prepoznati. Nadalje, u pravilu ne postoji opasnost od ponavljanja djela ratnog zločina nakon završetka rata, no u ovom konkretnom slučaju, u kontekstu prijetnji koje izriče Glavaš, pozvali smo nadležna tijela da njegove izjave tumače upravo kao prijetnju za počinjenje ubojstava političkih protivnika i građana srpske narodnosti, iako u promijenjenim okolnostima mira.

Iznimno su razočarani reakcijom dužnosnika RH koji su vrlo glasno reagirali na slične događaje u Srbiji prilikom puštanja Vojislava Šešelja. Iako Inicijativa smatra da su i Šešeljeve javne izjave nedopustive, a čemu svjedoči i činjenica da Inicijativa mladih za ljudska prava – Srbija redovito prati i analizira izjave Šešelja kako bi nadležna tijela upozorila na eventualne pojave govora mržnje i poziva na mržnju i nasilje, odgovornost hrvatskih političara mora biti prije svega usmjerena na događaje u Hrvatskoj.

– Visoki su dužnosnici RH, a u prvom redu premijer Zoran Milanović i ministar pravosuđa Orsat Miljenić pokazali visoki stupanj licemjerja time što nisu javno osudili ove pozive na mržnju i nasilje. Time su pokazali kako ni u simboličkom smislu sve žrtve rata u Hrvatskoj ne mogu očekivati jednaku podršku vlasti, a što je u suprotnosti s principom jednakopravnosti, kojeg je Hrvatska dužna jamčiti svim svojim građanima – priopćili su iz Inicijative mladih za ljudska prava.

>> Odluka Županijskog suda: Glavaš ostaje na slobodi!

Komentara 75

DU
Deleted user
11:04 10.02.2015.

daj mi kazite samo par imena od clanova inicjative mladih,stojan,vukoje,milisav,dobrivoje a u potpisu PUPI.............

FO
Fortuna1980
10:58 10.02.2015.

laju komunisti i izdajnici i dalje preko svojih sinova !!

Avatar etnaanbama
etnaanbama
12:04 10.02.2015.

Kad će se sudit Stanimiroviću i sl. za Vukovar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije