Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjedi u srijedu

U Zagrebu će 20.000 ljudi zatražiti Šustarovu ostavku

Ida Lohor, Nikola Baketa i Eli Pijaca Plavšić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/9
30.05.2016.
u 22:00

Osim u 12 hrvatskih gradova prosvjed za kurikularnu reformu sutra će se održati i u Londonu, Parizu, Berlinu, Budimpešti i Bruxellesu

Obrazovanje je nacionalni interes! – geslo je Inicijative “Hrvatska može bolje” pod kojim u srijedu, na Međunarodni dan roditelja, u 18 sati u čak 12 hrvatskih gradova (Zagrebu, Križevcima, Puli, Poreču, Rijeci, Slavonskom Brodu, Osijeku, Virovitici, Splitu, Zadru, Korčuli i Dubrovniku), ali i u Londonu, Parizu, Berlinu, Budimpešti i Bruxellesu, organizira prosvjed podrške cjelovitoj kurikularnoj reformi. Inicijativa okuplja učitelje i učiteljice, gotovo 200 civilnih udruga, sindikate SSSH, Maticu hrvatskih sindikata, Sindikat hrvatskih učitelja, Sindikat Preporod i druge, te razne pojedince. U školskim sindikatima ubrzano se radi na pripremama prosvjeda.

Mole bez stranaka
– Pozive na prosvjed poslali smo u petak i županijska povjerenstva prikupljaju podatke i organiziraju autobuse tako da još uvijek nemamo precizan broj koliko će članova sindikata u srijedu biti na središnjem prosvjedu u Zagrebu. Računamo s najmanje desetak tisuća ljudi, a u optimističnijoj varijanti vjerujemo da bi ih se moglo okupiti i dvadesetak tisuća. Osim u Zagrebu prosvjedi će se održati u još nekoliko gradova, a u Zagreb dolaze naši članovi iz Osijeka, Slavonskog Broda, Splita, Krapine, Varaždina – nabraja predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

Uz tri sindikata Vertikale – Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama i njezin Sindikat učitelja u prosvjed su se uključili Školski sindikat “Preporod” te drugi.

– Očekujem solidan odaziv članova. Precizan broj još uvijek nemam, tek smo u konkretnim prijavama – kratko nam je kazao predsjednik “Preporoda” Željko Stipić ustrajući na stajalištu da prosvjed ne smije biti stranački. – Inzistirat ćemo na tome da političke stranke mogu biti samo promatrači, a nikako sudionici jer je ovo nadstranački projekt – ističe Stipić. No prosvjed će teško ostati politički netaknut jer je općepoznato da su pojedini SDP-ovci prije neki dan slali SMS-ove s pozivom na prosvjede.

"Pred MZOS, na ulice i trgove”, bila je jedna od tih poruka. Stoga ne čudi inzistiranje i packe sindikalista i lijevim i desnim strankama da ih poštede svoje prisutnosti. Spočitavaju najvećima – i SDP-u i HDZ-u – da su upravo zbog njih propali svi dosadašnji pokušaji reforme školstva.

– Obrazovanje je nacionalni javni interes. Nemar politike i institucija doveo je u pitanje obrazovnu reformu, ali u pitanje su dovedeni i milijuni eura koje je Hrvatska imala na raspolaganju iz EU – ističe Eli Pijaca Plavšić iz Inicijative kojom se želi poručiti da “Hrvatska može bolje” od aktualne političke garniture.

Rezolucija o obrazovanju

Nikola Baketa zatražio je da Sabor donese rezoluciju o obrazovanju kojom se obrazovanje i reformu obrazovanja proglašava prioritetom. – Dodatno, pozivamo na političku odgovornost ministra Predraga Šustara te tražimo njegovu ostavku. Pozivamo i saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu da preispita svoju odluku – naglašava Baketa, a članica stručne radne skupine za likovnu kulturu i likovnu umjetnost Ida Lohar izrazila je želju da proces izrade cjelovite kurikularne reforme bude transparentan.

Komentara 85

BI
Binga01
15:06 30.05.2016.

Ove nakupine treba ignorirati.

Avatar H/S/P
H/S/P
15:29 30.05.2016.

Hahahahaha oni bi samo mijenjali ministre.....

DU
Deleted user
15:24 30.05.2016.

A da promjene ime u: "Inicijativa za partiju" ilki "Dajmo Zokiju da vlada ma kolko koštalo da koštalo" ili "Nije bitna država bitna je partija" ili "Hrvatsu za partiju, partiju nizašta". Tako bi bilo jasno o čemu je riječ ovako nas dovode u zabludu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije