Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ustavnom sudu još 119 stranica dodatka tužbi

Incijativa ProLife: Završava prva faza borbe za nerođeni život u Hrvatskoj

Zagreb: Hrvatski pokret za život i obitelj predao dopunu svoje tužbe Ustavnom sudu RH
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/10
12.12.2016.
u 11:45

Službena dopuna sadrži proširenu bioetičku, pravnu i medicinsku analizu uglednih stručnjaka na 119 stranica skripte

Incijativa ProLife okupila se danas pred Ustavnim sudom kako bi predala službenu dopunu svoje originalne tužbe iz 1991. godine u vezi Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece.

Javnosti su se obratili Katarina Kovačević, predsjednica Hrvatskog pokreta za život i obitelj, odvjetnik Mario Vojvodić, punomoćnik podnositelja ustavne tužbe, Vice John Batarelo, predsjednik Zaklade Vigilare te Luka Popov, potpredsjednik Zaklade. Kovačević je tako pozvala sve žene, neovisno o vjeroispovijesti ili drugim opredjeljenjima, da se izbore za život.

Službena dopuna sadrži proširenu bioetičku, pravnu i medicinsku analizu uglednih stručnjaka na 119 stranica skripte. Međutim, točna imena stručnjaka koji su sudjelovali u analizi, nisu spominjali. Iz Inicijative očekuju da će Ustavni sud donijeti odluku kojom će se sadašnji zakon proglasiti neustavnim, pozivajući se na članak 21. Ustava RH da svako ljudsko biće ima pravo na život.

– Danas završava prva faze borbe za nerođeno dijete, i da se ovaj Zakon uskladi s vrednotama hrvatskog Ustava. Druga faza je stručno lobiranje prema parlamentarcima i potom kreće konkretna pomoć ženama koje iz ekonomskih razloga ne mogu roditi dijete – kazao je Vice Batarelo.

 

"Bok! Ja sam Mia"

Financiranje nove studije i skripte, kako tvrde, omogućeno je donacijama ljudi, također iz hrvatske dijaspore. – Život započinje začećem. Nikoga ne želimo poniziti, ali želimo definirati život – kazao je Vojvodić. Čvrstog su mišljenja da život započinje trenutkom začeća, a na pitanje novinara što sa svim ženama zakinutim zbog njihove odluke, nisu jasno odgovorili. Naime, iako kontradiktorno, iz Zaklade su uvjereni da dopunom zakona, odnosno zabranom pobačaja, žene ne bi bile zakinute za svoja prava. 

Zaklada Vigilare nedavno je snimila videospot za kampanju "Želim živjeti" kako bi se izborili za prava nerođene djece. Kontroverzni uradak izazvao je vrlo podijeljene komentare javnosti, a većinom one negativne. Spot je u tri dana pregledan više od 30.000 puta, a sve komentare gledatelja, vlasnici YouTube kanala Inicijative ubrzo su izbrisali te zabranili daljnje komentiranje.

Komentara 62

CR
Croilir
12:12 12.12.2016.

Ajmo natrag 100 godina i zabranimo pobačaj!! Yihaaa!!! Kao što su to napravili poljaci gdje oni bogati veliki katolici svoje kćerke šalju u inozemstvo na pobačaj da si ne upropaste karijere a oni siromašni neka se misle. Ne vidim ni jedan jedini razlog zašto to nebi bilo isto u Hrvatskoj. U ovom licemjernom društvu bi točno to bio rezultat. I to sto posto.

LR
ludjacki_razuman
14:44 12.12.2016.

Recimo da život i nastaje začećem. Je li taj jednostanični organizam sličniji čovjeku ili životinji? Ima li on iti jednu odliku koju smatramo ljudskom: inteligenciju, svijest, osjećaje itd. pa da bi opravdano uživao status ljudske osobe i zakonsku zaštitu koju to osigurava? Drugo, za razliku od apsolutno svih drugih odnosa, plod je do određene starosti fizički u potpunosti ovisan o trudnici, a osim toga i ozbiljno utječe na nju kroz značajnu žrtvu trudnoće (rizici za zubi, kosti, mučnine i fizički napor između ostalog), opasnosti poroda za majku te kasnije rizik za roditelje da možda moraju cijeli život snositi teret uzdržavanja bolesnog bića koje u slučajevima tragičnijih bolesti ploda nikad neće doseći ni 10% potencijala prosječne osobe. Zagovornici "prava na život" glatko prelaze preko posebnosti tog odnosa i ne smatraju da majci ili roditeljima treba ikakva daljnja zaštita. Ovo je davno riješeno pitanje u velikom dijelu svijeta: nitko ne navija za pobačaje i uvjeti u kojima je dozvoljen su strogo zadani, ali je stvarnost potrebe za njima prihvaćena. Otvaranje ovog pitanja niti rješava bilo kakav praktični problem (žene će samo ići u inozemstvo) i nema drugog cilja do skupljanja političkih bodova dojučerašnjih marginalaca.

K4
kiki_4
12:25 12.12.2016.

Tako je! Tek oplođena jajna stanica neka ima više prava od odraslih ljudi. Zemlja je ravna ploča,početi ćemo spaljivati vještice, kamenovati preljubnice... Jer to je ipak HrvaCka u 21. st. Da ironija bude veća (a glupost i nazadnost još izraženije)je) upravo ove "udruge" najveći su protivnici spolnog odgoja. Zemljo otvori se

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije