Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Incident na hrvatskom nebu

Naslovnica
Foto: VL
06.02.2015.
u 00:01

Operator je pokušavao uspostaviti kontakt sa zrakoplovom, no nije uspijevao, ni na radnoj ni na frekvenciji u nuždi (emergence 121,5).

Bila je srijeda, 28. siječnja 2015. U Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe (HKZP) na Plesu operator je gledao u točkicu na radaru koja je predstavljala zrakoplov u letu iznad BiH, duž granice s Hrvatskom. Bio se prijavio kontroli leta u Beogradu (usluge u gornjem dijelu zračnog prostora BiH pružaju srbijanska SMATSA i naš HKZP) i nije se odjavio, a leteći nad BiH, nije se prijavio ni kontroli leta u Zagrebu. Operator je pokušavao uspostaviti kontakt sa zrakoplovom, no nije uspijevao, ni na radnoj ni na frekvenciji u nuždi (emergence 121,5).

Radilo se o civilnom, turskom poslovnom zrakoplovu Embraer Phenom 300 E55P, utvrdilo se kasnije, operatora i vlasnika Poseidon Financea. U međuvremenu je brzi, lagani mlažnjak prešao granicu Hrvatske i ušao u naš zračni prostor u području “SONIC”, u visini Udbine. Nakon neuspjele uspostave veze sa zrakoplovom, kontrola leta obavijestila je operativno središte Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO), oni komuniciraju sa središtem za zračne operacije NATO-CAOC-om (u španjolskoj bazi Torrejon).

Cijeli članak čitajte u izdanju Večernjeg lista od petka ili prelistajte e-izdanje Večernjeg lista

>> Hrvatska zahvalila Srbiji i C. Gori: Dogodio se najstrašniji incident u našoj povijesti

Foto: VL

Komentara 16

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
23:07 05.02.2015.

Evo hvala ti boze pise nad hrvatskim nebom je ak to lumeni iz kukuriku vlade pogotovo hns procita pa daju nebo u koncesiju najte se salit s naslovima bu zmajlovic i varga mam vured napravili vnebu i ga koncesiju dali na samo sto let joj bogek se ni stim igrati ha ha

Avatar tajar
tajar
22:20 05.02.2015.

Je li turski zrakoplov letio iznad tzv.Federacije neopažen?

NV
novo vriijeme
22:23 05.02.2015.

Kako da se pomaknu kad nijedan nije u letnom stanju. najkorišćen dio opreme naših aviona je dobar padobran.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije