Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica vlade

INA se mora povući iz Sirije iako time gubi gotovo svu dobit

sjednica vlade,radimir čačić,zoran milanović,tvrtko jakovina,gordan maras,slavko linić (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/10
23.02.2012.
u 11:12

Potpredsjednik Vlade Čačić izjavio kako nijedan projekt prošle Vlade nije spreman

Premijer Zoran Milanović zamolio je mljekare da blokiranje prometnica bude iznimka, a ne pravilo te poručio kako država neće dopustiti da prosvjednici blokiraju čitave gradove i regije.

Rekao je da ne misli da su mljekari izmanipulirani i kako misli da su izašli na ulicu zato što su u teškoj situaciji, ali da cijena ne može iznositi 50 lipa po litri mlijeka.

Potpredsjednik Vlade Radimir Čačić na današnjoj je sjednici Vlade predstavio pokretanje investicijskog ciklusa i analizu za 2012. godinu. Rekao je da, unatoč prognozama svih institucija koje prognoziraju pad vrijednosti investicija i u ovoj godini, Vlada misli ostvariti rast od 7,4 posto. Čačić je onima koji govore da će ova Vlada samo nastaviti projekte koje je počela prošla poručio da je to velika magla te da ništa od projekata nije spremno. Posebno je naglasio da moramo nadoknaditi prevelik uvoz energije i hrane većom domaćom proizvodnjom i kako je nedopustivo trenutačno stanje po kojem je hrvatska druga najgora zemlja svijeta po uvozu energije po glavi stanovnika.

Rekao je i da će državna poduzeća raspisati na stotine javnih natječaja da bi se pokrenulo gospodarstvo. Čačić najviše očekuje od HEP-a, Hrvatskih voda, HŽ-a, HAC-a i Hrvatskih cesta, od kojih traži da ove godine investiraju u projekte u vrijednosti od 1,5 milijardi eura.

Uveli sankcije Siriji, Ina se mora povući

Hrvatska se pridružila europskim zemljama i nametnula sankcije Siriji što zapravo znači da Ina trenutačno ne može poslovati u Siriji gdje ima svoja nalazišta plina i nafte.

Premijer Zoran Milanović rekao je da se Ina mora potpuno povući iz Sirije kao i sve druge kompanije.

– Sudjelovanje u međunarodnim sankcijama ima svoju cijenu, a naš posao kao vlade jest da sutra, kad se u Siriji uspostavi demokratska vlast, budu kažnjeni oni koji su činili zločine te da zaštitimo hrvatske gospodarske interese.

Čačić je rekao da će hrvatske sankcije nametnute Siriji imati vrlo ozbiljne posljedice za Inino poslovanje zato što je gotovo sva Inina dobit počivala na njihovu poslovanju u Siriji.

– Vlada je prihvatila odluku koju je u studenome donijelo Vijeće EU i sada tu odluku o sankcijama implementiramo u naš pravni sustav. To smo morali učiniti zato da Ina jednog dana ima pravni temelj za ponovno korištenje koncesijskih prava u Siriji – rekao je Čačić.

Ova odluka imat će i ozbiljne negativne posljedice za državni proračun jer će izostati očekivana velika dobit od poreza na dobit tvrtke Ina. Uostalom, i sam Čačić je rekao da je gotovo sva dobit Ine od dvije milijarde kuna prošle godine bila posljedica uspješnog poslovanja u Siriji.

Komentara 135

SA
santos008
15:30 23.02.2012.

Trazili ste ,evo vam ga ,to je taj \'\'21\'\'

RA
rasplinjač
16:35 23.02.2012.

Ova politička opcija tek sad pokazuje svoje pravo lice a to je licemjerje, laž, podmetanje, prekrajanje, zamaglivanje, otimanje, krađa, namještanje, izrugivanje, prodavanje, pljuvanje, varanje, opstruiranje, podmićivanje, ugrožavanje, e jebi ga, ne modu se sjetiti više ništa lijepoga...

JS
jsestak
13:58 23.02.2012.

vjerujem da su tvoji privatni projekti spremni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije