Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USREDOTOČENI NA TRŽIŠTE I UNUTARNJA PITANJA

Ina je ostvarila pozitivan neto rezultat prvi put nakon 2012. godine

Ina
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/3
27.02.2017.
u 15:29

U Ini pozitivnim ocjenjuju liberalizaciju tržišta plina, jer donosi slobodnu tržišnu utakmicu.

Ina je u 2016. godini prvi put nakon 2012. ostvarila pozitivan neto rezultat, odnosno neto dobit od 101 milijuna kuna, istaknuo je u ponedjeljak Inin glavni financijski direktor Ákos Székely.

"U 2016. godini Ina je proizvela više domaće nafte, ostvarila veću preradu u rafinerijama i isporučila više proizvoda tržištu", rekao je Székely u izjavi za novinare nakon objave financijskih rezultata Ine za 2016. godinu.

Osim na tržište, Ina je po njegovim riječima, lani bila usredotočena i na unutarnja pitanja kako bi postala učinkovitija.

Istaknuo je i da je Ina kompanija sa snažnom i zdravom bilancom, kako je sada "financijski puno zdravija i jača kompanija" i da joj to otvara veći manevarski prostor za budućnost. 

"Godine 2010. Inin neto dug iznosio je gotovo 10 milijardi kuna, a krajem 2016. taj je dug na razini jedna četvrtine toga iznosa", rekao je Székely.

Složena i teška godina

U Ini prošlu godinu ocjenjuju teškom i složenom zbog pada cijene nafte, ali ističu da su u takvim okolnostima domaću proizvodnju nafte podigli za 12 posto, a rafinerijsku preradu za devet posto te prodaju rafinerijskih proizvoda za šest posto u odnosu na 2015. godinu, uz istovremeno smanjenje troškova poslovanja te investicije od 1,6 milijardi kuna.

Planira se i nastavak ulaganja u rafineriju u Rijeci, a za Rafineriju nafte Sisak analiziraju se opcije održivosti poslovanja. Ta je rafinerija, kažu u Ini, tijekom 2016. generirala negativan novčani tijek od 194 milijuna kuna i negativni financijski efekt na dobit iz osnovne djelatnosti u 2016. godini od 264 milijuna kuna

U Ini pozitivnim ocjenjuju liberalizaciju tržišta plina, jer donosi slobodnu tržišnu utakmicu. Što se tiče eventualnog izvoza domaćeg plina, koji kao mogućnost ta liberalizacija otvara, kažu da izvoz nije prvenstveni Inin cilj u plinskom biznisu, jer je bolje po dobrim uvjetima i uz konkurentnu cijenu robu isporučivati bliže, što smanjuje troškove. No, ocjenjuju kako nije dobro ni da je izvozna opcija zatvorena.

U pogledu političke odluke Vlade o otkupu MOL-ova udjela u Ini, u Upravi te kompanije kažu kako je važno ostati koncentriran na posao, što su i zatražili od svojih zaposlenika.

Ina Grupa lani poslovala s dobiti iz osnovne djelatnosti od 607 milijuna kn 

Prema danas objavljenom financijskom izvještaju Ine za 2016. godinu, Ina Grupa prošle je godine ostvarila dobit iz osnovne djelatnosti od 607 milijuna kuna, dok je godinu ranije poslovala s gubitkom od 1,34 milijarde kuna.

Ukupni prihodi od prodaje u 2016. su iznosili 15,6 milijardi kuna, što je 17 posto manje nego u 2015., prvenstveno kao rezultat niže cijene barela nafte na londonskom tržištu, nižih cijena prirodnog plina te niže proizvodnje segmenata Istraživanja i proizvodnje, navodi se u izvješću.

Neto dobit pripisiva vlasniku kapitala dosegnula je lani 101 milijun kuna, dok je godinu ranije gubitak iznosio 1,4 milijarde kuna.

"Nakon dugog razdoblja negativnog cjenovnog okruženja i političkih nemira u Siriji, situacija se u drugoj polovini 2016. godine relativno stabilizirala, što se odrazilo na financijske rezultate Ine - prvi put nakon nekoliko godina nije bilo značajnih umanjenja vrijednosti", poručio je u izvješću predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott.

Međutim, dodao je da je prva polovina 2016. godine bila obilježena povijesno niskim razinama cijena nafte i plina koje su Inu natjerale da optimizira izdatke.

"Ovo je izvršeno kroz program optimizacije troškova koji je zajedno s poslovnim širenjem osigurao najjaču bilancu u prošlom desetljeću, čineći Inu sposobnom za strateška ulaganja u budućnosti. Usprkos nepovoljnom okruženju i nužnoj optimizaciji troškova, gotovo svi poslovni pokazatelji segmenata bilježe rast", istaknuo je Aldott.

Ina Grupa povećala je lani svoj udio u Energopetrolu iz BiH sa 33 na 67 posto, nastavljajući jačati svoju regionalnu poziciju.

I Aldott u izjavi ističe kako segment istraživanja i proizvodnje nastavlja s uspješnim povećanjem domaće proizvodnje nafte, čime je nakon nekoliko godina rasta proizvodnja na razini iz 2009. godine. Povećanje proizvodnje nafte, dodaje, pomoglo je djelomično kompenzirati pad proizvodnje plina sa zrelih polja, osobito u podmorju.

Po podacima iz izvješća, proizvodnja prirodnog plina u prošloj je godini bila 10 posto manja nego 2015. godine, na što je posebice utjecao pad proizvodnje u podmorju, za 24 posto, zbog prirodnog pada, povećanog udjela vode u iscrpku te manjeg Ininog djela. To je, pak, djelomično ublaženo tri posto većom proizvodnjom na kopnu, kao rezultat remonta i optimizacije bušotina kao i proizvodnja sa novih polja Vučkovec, Zebanec i Stružec. 

Aldott ističe i kako poslovanje rafinerija i marketinga bilježi rast treću godinu zaredom, kako u prodaji u Hrvatskoj i regiji tako i u razini prerade, ali ujedno i regionalnim širenjem trgovine na malo. "Ipak, postoji prostor za daljnji napredak, osobito u segmentu rafinerija, kroz pripremu detaljnog dizajna za projekt obrade teških ostataka. Također, savjetnici Deloittea angažirani su kako bi implementirali projekt identificiranja opcija za održivo poslovanje na sisačkoj lokaciji", izjava je Aldotta koja se prenosi u financijskom izvješću.

>> Kupit će Inu, neće prodati HEP

>> I nakon dva mjeseca nema pomaka u otkupu dionica MOL-a u Ini

Komentara 5

MA
marijaqwer
17:43 27.02.2017.

Čak se i najvjerniji pitaju zašto kupiti firmu koja posluje sa gubitkom, pa su odlučili malo uljepšati financijsko izvješće o poslovanju. Sve sa ciljem lakše prodaje za veću cijenu.

DU
Deleted user
15:54 27.02.2017.

to su knjigovodstvene manipulacije a naši državni organi nemaju uvid u pravo poslovanje ine niti će ga imati , imali su sve pa su sve profućkali, i to je kraj the end. što proizvode rafinerije u sisku i rijeci ništata biti će skladišni prostor za nekoliko godina , hvala

DE
demokršćanin
22:58 27.02.2017.

Interesantno je kako se preko noći pojavila izjava o "odličnom" poslovanju INA-e.Pojavljuje se čak i izjava kako će se modernizirati rafinerija u Urinju.Korisna neistina kako bi se postigla što veća vrijednost u slučaju prodaje.Zar smo tako veliki naivci?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije