Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uvezeno 13.500 pakiranja

Imunološki zavod propao pa sad cjepivo protiv tetanusa uvozimo i iz Srbije

cijepljenje
Foto: Ilustracija: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/2
28.12.2014.
u 06:30

Svi uvezeni lijekovi proizvedeni su u skladu s propisima, kažu u HALMED-u

Tijekom deset mjeseci od nestašice antitetanusa, koji je proizvodio Imunološki zavod, do kraja studenog u Hrvatsku je iz drugih zemalja uvezeno 13.500 pakiranja tog cjepiva.

U skladu s propisima

Dio tog uvoza čini i antitetanus naziva Tetagam P njemačkog proizvođača, kojega je u navedenom razdoblju uvezeno 6000 doza, a dio kojih očito dolazi iz Srbije, budući da se u pojedinim bolnicama cijepi tim lijekom na čijem je pakiranju odobrenje srpskog Ministarstva zdravlja kao i upute za lijek napisane na srpskom jeziku. Iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objasnili su da je riječ o interventnom uvozu te istaknuli da su svi lijekovi odobreni u zemlji iz koje se unose provjerene kakvoće, sigurnosti i djelotvornosti.

– Postupkom interventnog uvoza osigurava se da hrvatski pacijenti putem legalnog distribucijskog lanca dobiju lijek koji im je nužan za liječenje, a kojeg u tom trenutku nema na našem tržištu. Svi lijekovi uneseni u Republiku Hrvatsku na ovaj način proizvedeni su u skladu s europskim i međunarodnim propisima i smjernicama – odgovorili su iz HALMED-a.

Nestašica ljudskog imunoglobulina protiv tetanusa nastupila je, podsjetimo, u veljači zbog kraha Imunološkog. Još tada, u veljači dakle, uvezeno je 2500 doza te dodatne tri tisuće mjesec dana kasnije. Šest tisuća doza cjepiva koje navodimo uvezeno je u srpnju, a i nakon toga je uslijedio dodatni interventni uvoz, no od drugih proizvođača. Tako smo u listopadu platili još dvije tisuće doza ljudskog imunoglobulina protiv tetanusa čija cijena ne stoji u podacima HALMED-a.

Podaci o cijeni

Cjepivo Imunološkog Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje plaćao je oko 70 kuna prema podacima s Osnovne liste lijekova Zavoda na kojoj se ne nalazi i cjepivo protiv tetanusa njemačkog proizvođača koje smo nabavili interventnim uvozom preko Srbije. 

>> Radnici Imunološkog zavoda prekinuli štrajk 

>> Željko Reiner: Imunološki zavod je tragedija za koju vlast nema sluha

Komentara 34

BE
berija
08:55 28.12.2014.

Proizvodnja lijekova strateška je proizvodnja i ne može biti preskupa. Za cijenu dosad uvezenih lijekova, Imunološki se mogao urediti.

Avatar cetiri
cetiri
09:33 28.12.2014.

Uzas treba ponovi otvoriti goli otok i svi koji su krivi za takve stvari skup sa obitelji na otok pa nek zamo tucaju kamen

BJ
Bjelovar112
08:05 28.12.2014.

jos jedan pokazatelj nesposobnosti vladajucih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije