Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka odbora

Imena Kandidata za Vijeće za građanski nadzor nad primjenom policijskih ovlasti - tajna?

tuđman
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
04.02.2015.
u 16:36

Na javni poziv za izbor pet članova te pet zamjenika članova tog vijeća javilo se 15 kandidata, a jedino što se na odboru moglo saznati jest da je jedna od kandidatura odbačena

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost ne želi objaviti imena 15 prijavljenih kandidata za novo Vijeće za građanski nadzor nad primjenom pojedinih policijskih ovlasti koje bi trebalo nadzirati policijske mjere, poput provjere telefonskih brojeva. Naime, iako je uobičajena praksa da odbori ovakva postupke imenovanja odrađuju javno, dakle objavljuju imena prijavljenih kandidata, njihove životopise, razgovore za posao odrađuju na otvorenim sjednicama, u ovom slučaju Odbor to planira napraviti tajno. Odbor je već ranije odbio zahtjev Centra za mirovne studije da im dostavi životopise svih kandidata, pozivajući se na Zakon o zaštiti osobnih podataka, a nakon što se Centar objavio i povjerenici za informiranje, Odbor je odlučio zatražiti očitovanje Agencije za zaštitu osobnih podataka o tome smije li objaviti imena i životopise kandidata za Vijeće. Nakon što to očitovanje dobije, tek onda će temeljem njega odlučiti hoće li s kandidatima razgovarati na otvorenoj ili zatvorenoj sjednici.

Na javni poziv za izbor pet članova te pet zamjenika članova tog vijeća javilo se 15 kandidata, a jedino što se na odboru moglo saznati jest da je jedna od kandidatura odbačena. Za vijeće, čije je osnivanje predviđeno izmjenama Zakona o policijskim ovlastima iz srpnja prošle godine, postoji i tzv. Ženska kvota, no ne zna se ni je li se javilo dovoljno žena.

Na današnjoj su sjednici članovi odbora poručili kako je rad u vijeću specifična djelatnost, te kako životopisi kandidata sadržavaju i osobne podatke koje ne mogu objaviti zbog Zakona o zaštiti osobnih podataka.

- Kandidatima se može postaviti i pitanje imaju li iskustva u sličnim poslovima, a to su podaci koji se ne smiju objaviti - objasnio je predsjednik odbora Miroslav Tuđman zašto bi se, prema mišljenju njega i ostalih članova odbora, razgovori s kandidatima trebali voditi iza zatvorenih vrata.

Problematizirala se na sjednici odbora i nedorečenost zakona, pa tako nije jasan položaj zamjenika koji se biraju, kao i to provodi li se temeljna sigurnosna provjera za kandidate ili za izabrane članove Vijeća. Zbog toga je dogovoreno da će se za sve kandidate tražiti sigurnosna provjera, kako se ne bi dogodilo da se to radi tek nakon imenovanja, pa ispadne da netko tko je već izabran ne može proći provjeru.

>> 'Građani i dalje neće imati adekvatan nadzor nad praćenjem i prisluškivanjem'

Komentara 7

MA
Malenkost
16:59 04.02.2015.

Zasto nisi pravio Lustraciju! Zasto ne!! Zar i ti stitis ubojice?

LA
Lavica7
17:04 04.02.2015.

Gdje je Tudjman tu je I tajna!

DO
dosaosam
17:58 04.02.2015.

Kad vidim ovog odmah suza krene.Ustani Franjo da vidiš kaj su ti podanici napravili od stranke i države.Prvoj se sudi i završit će u Remetincu s druga se podijelila i sad je pred bankrotom i ovrhom.Lijepo si ih odgojio svaka čast i svakakvim si ih nečasnim radnjama naučio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije