Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fascinantna vučedolska kultura

Imali su kalendar, jeli s tanjura i žrtvovali ljude

10.11.2015., Vucedol - Muzej Vucedolske kulture.  Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/9
05.05.2016.
u 19:45

Prije pet tisuća godina pokraj Vukovara postojao je tadašnji megalopolis kulture koja je možda bila i naprednija od onih u Mezopotamiji i Egiptu

Vučedol, ljudi koji su na ovim prostorima živjeli prije oko 5 tisuća godina, točnije od 3000. do 2500. godina prije Krista.

Svatko imao svoj tanjur

– Vučedolci su bili znatno ispred svoga vremena. Do novih saznanja dolazimo iz godine u godinu, s time da treba znati da smo dosad istražili samo 10 do 15 posto te iznimno bogate kulture koja se prostire na 13 današnjih država – kaže ravnateljica muzeja Mirela Hutinec. O značaju i veličini nalazišta u Vučedolu kod Vukovara govori i to da je na tome lokalitetu prije 5000 godina živjelo oko 2000 ljudi, što je za ono doba bilo ravno današnjim megalopolisima. Arheološka istraživanja dokazala su da su Vučedolci već u to vrijeme uveli neke standarde kojih se držimo i danas: živjeli su u uređenim naseljima i obiteljskim kućama koje su imale po tri prostorije. Bile su namještene i s ognjištem.

– Vučedolci su prije 5000 godina imali vrata širine 80 centimetara, poznavali su i neke mjere, tako da je raspon na tkalačkom stroju iznosio jednu stopu, odnosno 26,5 centimetara – objašnjava Hutinec. Već su tada razlikovali lijevu i desnu obuću i tako ih i pravili. U obiteljskim kućama imali su više od 20 vrsta različitih vrsta posuđa, a za objeda svatko od ukućana jeo je iz svoga tanjura. Imali su i teretna kola s četiri kotača, bavili su se stočarstvom i poljoprivredom te iznimno razvijenom metalurgijom. Imali su serijsku proizvodnju sjekira, što je potvrdio pronalazak ostave s 50 vučedolskih sjekira koje su težile od 921 do 923 grama. Razlikovali su šest zviježđa, a poznati su po tome i što su prema zviježđu Orion napravili i prvi kalendar od 365 dana.

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL, Ilustracija

Foto: Marko Mrkonjic/Pixsell

– Uvijek se govorilo da su stare civilizacije u Egiptu i Mezopotamiji bile iznimno napredne, a da je u to vrijeme u Europi bilo kameno doba. Vučedolska kultura pokazuje da to nije tako. Prema mnogim nalazima, vučedolska kultura bila je zapravo mnogo naprednija od spomenutih – ističe Hutinec.

Manje je poznato da su i Vučedolci, kao i ostale indoeuropske kulture, zbog nekih razloga žrtvovali ljude.

Ne znaju se razlozi žrtvovanja

– Ne znamo točan razlog žrtvovanja, ali našli smo više tragova. Tako je još 1985. godine otkriven grob s ostacima osam tijela. Dva tijela, muško i žensko, bila su u istaknutijem položaju, a oko njih su bila tijela šest žena starih od devet do pedesetak godina. Pretpostavljamo da su otrovani i da su svi umrli u istom trenutku. Također, na nalazištu Gradac kod Vučedola u četiri odvojene rupe pronašli smo tijela muške i ženske osobe, ostatke jelena, poznate Vučedolske golubice i ostatke petero djece stare do četiri godine. Pretpostavljamo da je razlog žrtvovanja bilo paljenje nove peći – kaže kustosica muzeja Mirna Crnković.

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL, Ilustracija

Foto: Marko Mrkonjic/Pixsell

>> Vučedolska golubica iz 3D printera putuje svijetom

Komentara 3

TH
thekurcula
22:15 05.05.2016.

Kako nemaju veze! Pa Vukovar je hrvatski!

Avatar zong
zong
09:17 06.05.2016.

Riječ je o hrvatskim političarima! Još i danas drže iste tradicije...

MA
Machak
20:14 05.05.2016.

A kakve veze imaju hrvati sa time ? Valjda iste kao i sa "Hrvatskim Apoksiomenom"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije