Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čuvanje djece

Ima 10.000 dadilja, a u dvije je godine otvoreno 25 obrta

10.09.2014., Bjelovar - U bjelovarskom naselju Hrgovljani otvoren je obrt za usluge dadilja Rafael koji je drugi po redu na podrucju Bjelovarsko-bilogorske zupanije. Na ovaj poslovni pothvat i svojevrsno samozaposljavanje odlucila se Ivka Pranjic sa supru
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
06.10.2015.
u 23:15

Bjelovar ih ima tri, gotovo kao Zagreb. Daje 400 kuna pa roditelji plaćaju 1000

Kad je prije četiri godine kao odgojiteljica završila na burzi, Sandra Oreški iz Varaždina ostavila je u pedijatrijskoj ordinaciji oglas s ponudom za čuvanje djece. Telefon se užario, nazivali su je uglavnom roditelji koji djecu nisu željeli voditi u pretrpane vrtiće bojeći se viroza i bakterija. Čuvala je po dvoje djece i nestrpljivo čekala da se izglasa Zakon o dadiljama, koji bi joj omogućio registraciju obrta. I dočekala je. Varaždin je nedavno dobio Pčelicu, prvi obrt za usluge dadilja u županiji.

Prostor, atesti, tečaj...

– Čuvam četvero djece jasličke dobi, i to u svom stanu. Na veći broj djece neću ići jer je ponajprije riječ o bebama, a i bit je obiteljskog čuvanja djece manji broj mališana – kaže S. Oreški. Probila se kroz brojne propise koje je trebala zadovoljiti, no žao joj je što od HZZ-a nije uspjela dobiti 25.000 kuna poticaja za samozapošljavanje.

– Zatražila sam ih čim je zakon 2013. donesen, no moj je financijski plan ocijenjen kao neodrživ. U rješenju je pisalo da ta djelatnost nema financijsku budućnost – napominje.

No, u Hrvatskoj udruzi dadilja (HUD) kažu da je to posao koji ima budućnost, ali je procedura otvaranja presložena. Obrt mora imati propisno opremljen prostor, treba ishoditi razne ateste, dadilja mora imati završen tečaj i zadovoljiti uvjete koje traži Centar za socijalnu skrb. Sve su to razlozi zbog kojih je u dvije godine u Hrvatskoj, prema informacijama HUD-a, otvoreno samo 25 obrta, iako se procjenjuje da diljem zemlje na crno radi oko 10.000 "teta čuvalica" koje naplaćuju od 2000 kuna naviše. Drugi problem koji koči otvaranje obrta jest sufinanciranje gradova i općina. Neki, poput Varaždina, ne daju novac, pa roditelji moraju plaćati punu cijenu. Bjelovar izdvaja 400 kuna, tako da roditelji plaćaju 1000 kuna mjesečno.

– Bez te pomoći još i manje roditelja bi si moglo priuštiti dadilju jer znamo kakve su danas plaće. No, problem su okolne općine koje nemaju sufinanciranje. Kad se tome pridoda pad nataliteta u Hrvatskoj, pa ima mjesta u vrtićima koji su jeftiniji, ne čudi što nas je tako malo – kaže Ivka Pranjić, koja je lani otvorila obrt Rafael.

Obiteljska atmosfera

Bjelovar ima čak tri obrta za usluge dadilja, gotovo koliko i cijeli Zagreb. Tamara Banić, koja je s Dijanom Rosandić otvorila Palčicu, kaže da bi na čuvanju imali više djece da mogu ponuditi niže cijene.

Zagreb je dadilje u sufinanciranju izjednačio s vrtićima i ondje posao cvate. – Roditelji stalno zovu, imamo čak i listu čekanja – kažu u obrtu Bumbice.

Najveće su prednosti obrta obiteljska atmosfera u manjim grupama od šestero djece po dadilji, individualni pristup, fleksibilnije radno vrijeme...

>> Novi zakon ministrice Opačić: Dadilje postaju porezna olakšica

Komentara 10

Avatar sniper
sniper
23:59 06.10.2015.

Kada ti drzava kaze kako djelatnost čuvanja djece nema financijsku buducnost onda ti je sve jasno tko i sa kakvim ciljevima vodi drzavu!

Avatar lvan12
lvan12
00:02 07.10.2015.

Problem s legalnim dadiljama je u pohlepnoj drzavi i duplom oporezivanju. Ja od svoje oporezovane plaće moram još platiti dadilji njene poreze... S druge strane da sam poduzetnik, bilo bi sasvim normal da mi trosak radnika ode u rashode radidi kojih bi platio manji porez. Umjesto da drzava uvede potpune porezne olaksice zaposlenim ljudima koji unajmljuju usluge dadilja i raznih obrtnika, svi bi bili zadovoljniji i imali bi legalni rad na bijelo i dadilje i ostali bi bili zdravstveno i mirovinski osigurani...

Avatar darkoaa10hush
darkoaa10hush
00:39 07.10.2015.

Drzava koja vidi buducnost u djeci je ona koja ne dovodi imigrante da spasi natalitet I zato ovakove obrte ne bi smjeli oporezivati, dapace treba roditeljima omoguciti besplatan vrtic I djeciji doplatak, a majkama koje zele ostati doma, treba ih financirati, narocito ako imaju vise od 3-4 djece.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije