Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alarmantne fotografije

Padaju li konji zbog preteškog tereta i gladi ili zato što je loš teren?

konji,mučenej,Velebit
Foto: Prijatelji životinja
1/5
26.11.2014.
u 20:11

Vlasnik konja Vinko Kalašević, koji se izvlakom drva konjima bavi od 1996., tvrdi da svoje konje redovito hrani i uredno drži

Fotografije iznemoglih konja koji na Velebitu padaju pod teretom zgrozile su javnost nakon što ih je uz priopćenje poslala Udruga Prijatelji životinja kako bi javnost i Ministarstvo poljoprivrede upozorila na mučenje ovih plemenitih životinja.

Riječ je o fotografijama s Facebook-profila Adisa Dizdarevića i Izeta Muratovića, mladića iz BiH koji su prije nekog vremena radili u tvrtki za sječu i izvlaku drva u Gračacu.

Redovita praksa

“Fotografije pokazuju redovitu praksu na Velebitu gdje se konji brutalno iskorištavaju za eksploataciju šuma. Osim što strani državljani, a i hrvatski, postupaju protuzakonito sječom tuđih šuma, pritom grubo krše i Zakon o zaštiti životinja i Kazneni zakon zbog svjesnog i namjernog mučenja životinja. Konji su prisiljeni podnositi teško opterećenje zbog nošenja drva, bez hrane i vode, zbog čega često padaju pod teretom, pate u bolovima i ostavljeni su da umru”, stoji u dopisu Udruge. U razgovoru sa šumarima i lovcima doznajemo da nijedan konj nije uginuo te da ipak nije riječ o ilegalnoj sječi. Naime, dvojica mladića fotografije su navodno objavili zbog otkaza u tvrtki za sječu i izvlaku drva konjima iz šume u vlasništvu Vinka Kalaševića iz Gračaca.

– Ništa od toga nije istina. Ja svoje konje redovito hranim i uredno držim. Tko ne vjeruje, neka dođe provjeriti. Konji ne padaju jer su iznemogli i gladni, već zbog lošeg terena – odgovara Vinko Kalašević koji se sječom i izvlakom drva konjima bavi od 1996. Tu priču potvrđuju i lokalni šumari koji navode da je normalno da konji koji put pod teretom padnu, posrnu pa se odmore i idu dalje te da tu nema govora o zlostavljanju životinja.

Fotografije zgrozile

O mladićima koji su objavili fotografije Vinko Kalašević kratko je rekao da su mu se dotični mladići obratili i zamolili ga da ih zaposli, ali da su nakon dan-dva odustali od posla i vratili se u Bosnu. Fotografijama koje su zgrozile javnost Prijatelji životinja upozoravaju da su “navedenim iskorištavanjem i mučenjem konja prekršene odredbe Zakona o zaštiti životinja koje zabranjuju nanošenje životinjama boli, patnja i ozljeda te namjernog izlaganja strahu” te da je korištenje konja kao radne snage u 21. stoljeću nepotrebno i neetično.

Međutim, kako doznajemo, Hrvatske šume sklapaju poslove s privatnicima poput Kalaševića pravdajući to tezom da se u neke šumske odjele ne isplati ići sa strojevima ili jer nemaju kapaciteta za izvlaku drva s određenih područja kao što je strmi Velebit, točnije područje Crnopac kod Gračaca, s kojega su i objavljene fotografije.

>>Konji su tjednima na hladnoći i kiši, treba hitno popraviti staje

 

>>Bijeli konj lakše ozlijedio dvije djevojčice na Bundeku

 

Komentara 43

PE
pep
11:54 26.11.2014.

Ove krasne i plemenite zivotinje treba pod hitno osloboditi tiranije ovih spodoba bez pameti.

AJ
ajmo
11:48 26.11.2014.

Zaustavite to pa to je najplemenitija životinja koja postoji. Molim vas .

PA
patuljčica..
12:08 26.11.2014.

Hrvatska - država u kojoj se krade sve što nije čvrsto zavareno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije