Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

II. stup - Mlađima od 53 mirovina manja i do 600 kuna

naslovnica 22.5
Foto: VL
22.05.2015.
u 00:02

Građani koji će pravo na mirovinu steći na temelju uplata u prvi i drugi mirovinski stup mogli bi ostati bez dodatka od 27 posto

Građani koji će pravo na mirovinu steći na temelju uplata u prvi i drugi mirovinski stup mogli bi ostati bez dodatka od 27 posto na koji imaju pravo osiguranici koji su se odlučili uplaćivati isključivo u sustav međugeneracijske solidarnosti. Time bi svi građani mlađi od 53 godine mogli biti zakinuti i dobivati znatno manju mirovinu od onih građana koji cijelu mirovinu primaju iz prvog stupa.

Stručnjaci tvrde da je to neustavno rješenje i da je gotovo nemoguće provesti takvu nepravdu jer bi u slučaju da Vlada ništa ne poduzme, Ustavni sud morao donijeti odluku kojom bi prava svih građana bila izjednačena.

Službeni EU dokument

U Planu konvergencije u kojem se navode reforme na koje se Vlada obvezala stoji i rečenica u kojoj se objašnjava zašto će troškovi za isplatu mirovina manje opterećivati proračun nakon 2027. godine.

“Rashodi za mirovine isplaćene iz prvog stupa postupno će se smanjivati. To će smanjenje biti značajnije jer umirovljenici koji budu primali mirovinu iz oba stupa neće imati dodatak od 27 posto na dio mirovine koji se isplaćuje iz prvog stupa”, rečenica je navedena u Planu konvergencije – službenom EU dokumentu.

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od petka ili prelistajte e-izdanje Večernjeg lista!

Foto: VLm

Ključne riječi

Komentara 28

TH
than
02:30 22.05.2015.

I sto se sada svi cude ? Odem u trgovinu i pitaju me jesam umirovljenik zbog popusta ili nezaposlen. Ja pitam, zar Vam ja licim na umirovljenika, a oni meni da ima i mladjih i od 35 u mirovini. Bog'te.

Avatar blederhund
blederhund
02:21 22.05.2015.

...žalosno je to...zašto smo tako pasivni...

SR
Srndać
01:50 22.05.2015.

Imam 32 godine i 8godina radnog staža...još "samo" 33godine da poživim i radim, i na konju sam...yupiiiyeeea,baš ohrabrujuće vijesti,odmah mi je dan lijepši 😉.!ali dotad ce prag za mirovinu,ako je i bude uopće kao i ove države, biti negdje,cca. min. 80godina starosti i 60 godina radnog staža! (ne znam dal bih se 😂 ili 😢 od svega ovog)!?? ...pomogao nam dragi Bog,drugi nitko ne može i/ili neće!Sretno svima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije