Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kurikularna reforma je udarac

Igor Štagljar: Za godinu dana ću svoj lijek protiv raka pluća primjenjivati na prvim pacijentima

Foto: Veto
1/2
28.05.2016.
u 13:05

- Najednostavnije je kada se narod malipulira znanjem. To se dogodilo u Hrvatskoj, mi imamo sistem od Marije Terezije i djeca nam uče po bezveznom sistemu koji tjera djecu da uče bezveze, da štrebaju napamet. To tako nije vani, bilo je vrijeme da se promjeni, izgubili su godinu i pol dana - rekao je Štagljar

Gost sinoćnje emisije Veto Sanjina Španovića na Jabuci TV bio je Igor Štagljar, jedan od najpoznatijih hrvatskih znanstvenika u svijetu i profesor znanstvenik na Sveučilištu u Torontu. Štagljar je nedavno kratko došao u Hrvatsku u trenutcima kada se zaustavlja kurikularna reforma što je nazvao pobjedom politike nad strukom.

"To je definitivno tako. Najednostavnije je kada se narod malipulira znanjem, jer kada narod znanja nema lako ga je manipulirati i s njime provoditi neintelektualne metode. To se dogodilo u Hrvatskoj, mi imamo sistem od Marije Terezije i djeca nam uče po bezveznom sistemu koji tjera djecu da uče bezveze, da štrebaju napamet. To tako nije vani, bilo je vrijeme da se promjeni, izgubili su godinu i pol dana", rekao je Štagljar u Vetu i dodao kako je ovo što se dogodilo s kurikularnoj reformom veliki udarac za hrvatske intelektualce, ali i za Hrvatsku kao zemlju.

 

Opisao je obrazovni sustav u Kanadi i nazvao ga sistemom koji uči djecu kako biti sretna.

"Imaju jako puno prezentacija, projekte u kojima moraju uključiti kreativnost. U Hrvatskoj se djeca tretiraju kao strojevi. U Kanadi se ne uči tko je bio neki lik u povijesti, nego što su jeli", kaže Štagljar.
U svijetu je inače poznati i priznat kako osoba koja se bavi projektima na kojima pokušava pronaći lijek za rak i tumor, a trenutno se kaže bavi komercijalizacijom MaMTH tehnologije kojom će se otvarati put novim terapijama protiv karcinom pluća, Parkinsonovu i Alzheimerovu bolest, kardiovaskularne bolesti, dijabetes i drugih.

Osim toga najvažniji projekt mu je rad na pronalasku lijeka za rak pluća, a uspjeh u tome bi mu bila najveća satisfakcija u karijeri.

"Taj projekt napreduje jako dobro. Mi smo udaljeni godinu dana do 14 mjeseci od primjene lijeka na prvim pacijentima koji boluju od karcinoma pluća. Planirao sam da to ide malo brže, ali u razvoju imate puno problema. Žarko bi želio da taj lijek pomaže ljudima koji boluju od raka pluća, no vjerovatnost da taj lijek neće funkcionirati je i između 40 i 50 posto", rekao je Štagljar i dodao kako je njemu imperativ da njegova otkrića imaju primjene u klinici.

U emisiji je obzirom da je profesor na medicinskom fakultetu u Torontu komentirao i podržao nastojanja ministra zdravlja Daria Nakića za poskupljenjem cijena u zdravstvu. "Mi smo u biti razmaženi ovdje, zdravstvo jako puno košta, toga kao kod nas nema u Kanadi. Ako želite ići na pregled kod specijaliste, morat ćete platiti.

 

Ne mislim da je to veliki novac od 30 kuna više za dopunsko. Pa i u Kanadi postoji osnovno osiguranje svima koji rade, no ako želite kod specijaliste, onda ćete morati imati dopunsko. To je socijalni sustav. Neke firme vam plaćaju. Meni i mojim kćerima je to sve plaćeno. Socijalno ugroženima treba pomoći, Vlada treba osigurati neki paket", rekao je Štagljar.

Nije želio previše komentirati premijer kojeg je upoznao lani kada mu je bio sponzor jedne konferencije u Splitu, no kazao je kako njemu ne bi pisao pismo kao što je to radio bivšem premijeru Zoranu Milanoviću.

"Politika se ne bi smjela petljati u znanost. Kada sam pisao to pismo Milanoviću bio sam mlad i neiskusan. Oreškoviću želim puno sreće", kazao je Štagljar.

>> 'Vjerujem da ćemo izumitelj Gliveca i ja pronaći bolje terapije protiv raka'

Ključne riječi

Komentara 21

DU
Deleted user
13:52 28.05.2016.

On je ili zlonamjeran ili od prevelike taštine misli da treba imati mišljenje o svemu. Neka pita prof.dr. Prosperova Novaka u čemu je problem s kurikulumom u kojem ima mjesta za hrvatofoba i pisca laki nota Štulića, ali nema za Marka Marulića. Neka pita prof.dr. Nazora u čemu je problem s kurikulumom u kojem se ne spominje Domovinski rat, ali se spominju sukobi na postjugoslavenskom prostoru čime se daje legitimitet zaključcima Srpske akademije nauka i umjetnosti. Neka se malo uputi u materiju, kako ga i obvezuju znanstveni principi pa se ne bi prosipao tvrdnjama da politika zaustavlja reforme. Reforme školstva će biti, ali ne po željama poražene jugokomunističke hunte.

Avatar SINIŠA POLJAK
SINIŠA POLJAK
13:49 28.05.2016.

gosp.Štagljar vi ste diplomirali 1990. molekularnu biologiju na Sveučilištu u Zagrebu. Hoćete li reći za svoje obrazovanje da je od Marije Terezije i bezveze. Kako ste onda stekli znanje? Molim vas lijepo ne pravite budalu od sebe.

DU
Deleted user
13:27 28.05.2016.

Imam jednu zamolbu za novinara. Da nas obavijesti kad taj lijek dode na trziste. Toliko je nasih znanstvenika otkirilo lijekova da me cudi da se od raka uopce vise umiru. I da 30 KN pa i 300 KN nije skupoo ako zivis i radis u Kanadi. Uopce je glupo usporedivati dvije drzave, dva zdrastvena sustava i sl.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije