Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Igor Dragovan:

Ne možete pozivati na dijalog, a ujedno i dalje zazivati Kevine jame

SPECIJAL OBZOR 02.07.2015., Zagreb - Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan.  Photo: Davor Visnjic/PIXLSEL
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/2
05.07.2015.
u 17:17

Ne bih rekao da je Tonči Vujić bio marginaliziran u stranci. On ima ogromne zasluge za razvoj socijaldemokracije, kaže glavni tajnik SDP-a

Igoru Dragovanu, glavnom tajniku SDP-a, stranka je povjerila veliki zadatak. Imenovan je direktorom kampanje za izbore. I da danas na svoj rođendan puše u svjećice, nema sumnje da bi zaželio upravo još jednu pobjedu svoje stranke. Što čini da se to i dogodi, ali i što misli o najvećim suparnicima razgovarali smo u središnjici na Iblerovom trgu.

:: Rejting SDP-u i Kukuriku koaliciji raste. Do prije samo mjesec dana razlika između Kukuriku koalicije i HDZ-ove koalicije iznosila je "nedostižnih" 10 posto. Što se dogodilo?

Jedino kome možemo biti zahvalni i prema kome imamo apsolutnu obvezu su hrvatski građani. Ova Vlada dulje od tri i pol godine radi intenzivno i odgovorno i naravno da su došli i određeni rezultati. Građani još uvijek očekuju više i naša je obaveza da radimo još više. Ankete se gledaju mjesecima i svi ih prate, ali najvažnija anketa su izbori. Mi ćemo pred građane izaći s onim što smo radili i što mislimo napraviti u idućem mandatu.

:: Ne možete zanemariti činjenicu da se HDZ i Tomislav Karamarko u zadnje vrijeme ne snalaze najbolje i da su napravili čitav niz gafova.

Dva puta na isti štos ne možete dobiti izbore i povjerenje građana. Vjerodostojnost i ozbiljnost ocjenjuje se kroz to ponašate li se jednako odgovorno i kada ste na vlasti i kada ste u opoziciji. Slatka priča Ive Sanadera i HDZ-a – Pokrenimo Hrvatsku iz 2003. godine, u kojoj je Račanova vlada imala gospodarski rast od pet posto, sanirano gospodarstvo i ogromne infrastrukturne projekte poput autoceste, a građani su odlučili drugačije. Ali cijeloj toj priči zapravo je prethodila "ulica" – splitska riva, optužbe da smo nenarodna vlast, da se izručuju hrvatski generali; vrijeme je pokazalo da je sve bilo upravo suprotno, moglo bi se reći da se Karamarko i HDZ danas ponašaju slično kao i Sanader i HDZ tada. Vjerujem da građani to dobro pamte i vide. Vjerodostojnost svojih poteza morate braniti u parlamentu kao opozicija, i to ne 15 dana prije izbora nego cijeli mandat; a HDZ to ne radi, pogotovo ne u parlamentu.

:: Je li točno da SDP ima oformljen cijeli tim za napadanje Karamarka?

SDP-ova taktika, strategija i rad nikada nisu bili zasnovani na napadanju političkih protivnika. Tko hoće malo razmisliti, vidjet će da SDP nikad nije vodio negativnu kampanju pa ni onda kada je bio udaran sa svih strana. Osobno smatram da izbore ne možeš dobiti na ocrnjivanju političkih protivnika, nego samo na vjerodostojnosti i rezultatima rada. Na nama je da kao koalicija i kao stranka prikažemo građanima što smo napravili, a već sada je definitivno jasno da je Hrvatska izašla iz recesije, da imamo rast BDP-a drugi kvartal za redom, da imamo najnižu nezaposlenost u posljednje tri godine, da raste broj zaposlenih u Hrvatskoj. I što je najvažnije, da smo našli model da se zapošljavaju i mladi. Čak 48 tisuća mlađih od 30 godina ove je godine dobilo posao, a njih 18 tisuća dobilo je posao kod poslodavaca koji su koristili Vladinu olakšicu za zapošljavanje osoba mlađih od 30 godina.

:: Je li to dovoljno? Rast od 0,5 posto i nije baš za hvaliti se?

Prije godinu dana nitko nije vjerovao da će rezultat doći. Pa i mediji i mnogi drugi predviđali su SDP-u katastrofu na izborima. Mi smo bili uporni i znali smo da će doći rezultat jer smo 3,5 godine naporno radili. Iako je rast mali, kamo sreće da je veći, ipak smo uspjeli nakon dugih godina recesije i teške gospodarske krize pokrenuli gospodarski rast u Hrvatskoj što je jako važno i naravno da na tome treba raditi i dalje.

:: I sad činite sve da HDZ ne bude taj koji će uživati plodove tih rezultata. Jeste li počeli i s dijeljenjem predizbornih poklončića preko Ministarstva financija?

Da biste došli u situaciju da povučete određene poteze koji se najavljuju i koji su već napravljeni morate uvesti red, posložiti državu, uvesti financijsku disciplinu. To je sve napravljeno u posljednje tri godine i u ovom trenutku postoji prostor da se pomogne velikom broju građana da žive bolje. Podsjetit ću da smo već mijenjali platne, porezne razrede i da je milijun građana osjetilo povećanje plaća, da mirovine ne samo što se uredno isplaćuju nego se indeksiraju i povećavaju, napravili smo sve da zaštitimo najugroženije. Naravno da je naš cilj da građani što više u što kraće vrijeme osjete gospodarski rast, a oni će ga i osjetiti u svojim novčanicima.

:: Kao glavni tajnik stranke dobili ste zadatak stranku pripremiti za izbore. Cilj je uključiti svakog člana, svaki glas vam je bitan...

Ne postoje posebne aktivnosti ili načini koji već nisu poznati širokoj javnosti iz bivših izbora. U ovom je trenutku najvažnije komunicirati s građanima i motivirati ljude da sami odlučuju kakvu će imati vlast iduće četiri godine. To je moja zadaća i tima koji to radi u stranci. Taj tim nije mali, radi se o ogromnom broju ljudi, i mogu izraziti zadovoljstvo doprinosom svih koji u tome sudjeluju. Izborna je godina, naravno da se ubacuje u višu brzinu. To rade i suparnici.

:: Neki kažu da zapravo kopirate suparnike, da ste metode uzeli od HDZ-ovog tajnika Milijana Brkića?

Ne znam o kojem se modelu govori. Ja govorim o tome da svi naši članovi žele sudjelovati u kampanji i sudjelovat će. I, da, dobro smo se organizirali i očekujem rezultat.

:: Osim toga, kažu da ste im 'ukrali' i Franju Tuđmana. Je li SDP shvatio da bez centra nema izbora?

Nakon određenog vremena, svaka nova generacija ocjenjivat će pokojnog predsjednika Tuđmana na svoj način. Tuđman kao prvi hrvatski predsjednik ima apsolutno svoju zaslugu u novijoj hrvatskoj povijesti. A pokojni Ivica Račan u demokratizaciji hrvatskog društva. Prvi demokratski izbori provedeni su na demokratski način i tu vidim veliku zaslugu Ivice Račana. :: Milanović baš i ne spominje Račana u posljednje vrijeme.

Svatko od nas ima svoj odnos s pokojnim Ivicom. I Zoran Milanović je imao vrlo dinamičan i iskren odnos s Račanom. Da naglasim, u trenutku kada se stvarala hrvatska država, Ivica je odigrao veliku ulogu bez obzira koliko ga HDZ i danas Tomislav Karamarko pokušavaju blatiti. Smatram da je Ivica Račan odigrao presudnu ulogu u stvaranju višestranačja u Hrvatskoj i prvim demokratskim izborima, te kao hrvatski premijer u trasiranju puta u Europsku uniju.

:: U isto vrijeme 'izvlačite' Tuđmana i angažirate Antuna Vujića, kojeg je stranka marginalizirala, da piše nove programske smjernice?

Ne bih se složio s vama da je Vujić marginaliziran u stranci. On je čovjek koji ima ogromne zasluge za razvoj socijaldemokracije. Mi smo zajedno došli 1994. godine u SDP i on je dao golemi doprinos Račanovoj vladi i nakon toga u parlamentu i dandanas daje svoj doprinos u hrvatskom intelektualnom društvu. On je aktivan, a sada sudjeluje i nešto više nego prije u stranačkom životu i to je dobro.

:: Vi ste mu javili odluku Predsjedništva stranke da ga žele za vođu tima koji bi izradio nove smjernice?

Tonči je, podsjetit ću, bio oganizator izložbe 120 godina socijaldemokracije kojoj smo prisustvovali nedavno. Dakle, neki razgovori su obavljeni i prije. Taj će angažman pridonijeti da jasno pokažemo koliko je SDP demokratska stranka. Svi koji žele nešto jasno reći, pa i kritički progovoriti, u SDP-u za to imaju mjesto. Mislim da će Tonči Vujić, zajedno s ljudima s kojima bude radio na smjernicama, taj posao napraviti savršeno.

:: Znači, pristao je?

Da.

:: Je li zapravo cilj tih programskih smjernica vratiti narušeni socijaldemokratski identitet stranke?

Osobno mislim da stranka nije izgubila taj identitet i da se socijaldemokratski živi s mnogo odluka koje donosite i koje provodite da bi zemlju izvukli iz krize. Kad pričamo o socijaldemokraciji paralela se, u većoj ili manjoj mjeri, može povući i s Račanovom vladom. Došli ste u poziciju da morate uvoditi red, srediti nagomilane probleme, kaos koji je ostavila bivša vlada, da morate povući određene poteze. I onda se za to sve skupa kaže da to nije socijaldemokratski. Pa upravo je socijaldemokratski urediti državu i omogućiti građanima da bolje žive.

:: Zoran Milanović i neki njegovi ministri za sebe kažu da su oni liberali.

Ja to ne ocjenjujem tako.

:: A kako ocjenjujete izjavu Antuna Vujića da se SDP mora probuditi iz neoliberalnog sna?

Tončijevo je pravo da to kaže, apsolutno. On je napisao knjigu o hrvatskoj socijaldemokraciji i to samo pokazuje da on daje vrlo jasan pečat socijaldemokratskoj struji i zato je jako dobro što je on zadužen za nove smjernice.

:: Što je s Kukuriku koalicijom? Nedavno ste izjavili da u obzir za suradnju u Saboru dolaze i Ivo Josipović, ORaH pa čak i Živi zid.

Kukuriku koalicija gotovo sigurno izlazi zajedno na izbore i širi se Laburistima. Upravo se razgovara i svi će ti razgovori biti gotovi do kraja srpnja. Prema tome, koalicija koja je iznijela teret reforme, uredila državu, počistila HDZ-ov kaos, proširena još jednim partnerom, izlazi na izbore. Što se tiče drugih stranaka, SDP i njegovi koalicijski partneri otvoreni su za suradnju u Saboru. I Ivo Josipović i Mirela Holy pa i Živi zid dolaze u obzir.

:: A HDZ?

Način na koji Tomislav Karamarko vodi HDZ ne može dovesti do te razine suradnje.

:: Znači, ne slažete se s Josipom Budimirom, gospodarskim strategom HSLS-a, da je velika koalicija HDZ-a i SDP-a moguća?

Mi teško možemo surađivati s nekim tko ultimativno traži, pretpostavljam i u ime HDZ-a, rezanje prava u socijali, zdravstvu, smanjenje mirovina i otpuštanja. Ne možemo surađivati s nekim tko to zagovara.

:: Znači, velika koalicija nije moguća?

Za mene ne.

:: Što je s IDS-om, hoćete li se više dogovoriti oko zajedničkog izlaska na izbore?

Razgovaramo s IDS-om i vjerujem u dogovor.

:: Hoćete li im dati i četvrti mandat?

Nije ovdje bitno je li riječ o četiri, tri, pet mandata. Mi razgovaramo o tome što moramo napraviti u iduće četiri godine kao bi Hrvatsku potpuno gospodarski oporavili, i omogućili svima da žive bolje.

:: Ono što traži IDS nudite Miloradu Pupovcu – mogućnost da u Saboru imaju četiri mandata?

U ovom trenutku razgovaramo s partnerima s kojima smo u koaliciji i s Laburistima, a naš odnos prema nacionalnim manjinama i zastupnicima manjina uvijek je bio jasan i transparentan. Tu smo jasno određeni jer je pitanje socijaldemokracije i pitanje odnosa prema ljudskim pravima i prema pravima nacionalnih manjina.

:: Suradnja s SDSS-om u devetoj izbornoj jedinici donijela bi vam i sigurnih osam-devet tisuća glasova.

Koaliciju ćemo graditi na onome što sada imamo, naravno da se sa svim potencijalnim partnerima razgovara. Kako će se to završiti vidjet ćemo.

:: U posljednje se vrijeme Zoranu Milanoviću spočitava da je populist. Slažete li se s tim ocjenama?

Niti Zoran Milanović, a bogme niti SDP, nije podilazio biračima na najnižoj razini. Sve što smo govorili i ostvarili smo i čuvali smo se velikih riječi i velikih obećanja. S druge stane, imali smo političke suparnike, pogotovo 2007. godine, koji su obećavali brda i doline, koji su obećavali gospodarski rast od sedam posto, a bili smo na minus šest godinu dana nakon toga. To je bio gospodarski program HDZ-a koji je predstavljao Ivo Sanader i koji je jako sličan ovome gospodarskom programu HDZ-a i Tomislava Karamarka skrivenom u sefu koji su napravili strani stručnjaci, a u kojem se jedino govori o smanjenju PDV-a. O tome je i Sanader jasno govorio, a nikad nije napravio.

:: A treba li postojati suradnja između predsjednika vladajuće i najjače oporbene stranke?

A kad smo je prije imali?

:: Nikada, ali to ne znači da je to dobro?

Ne možete poslati pismo i pozivati na dijalog, a ujedno i dalje zazivati Kevine jame. To je bilo neiskreno pismo. Dajte, molim vas. Ne može se tako peglati imidž.

:: Kad smo kod peglanja imidža, gdje je Alex Braun?

SDP koristi usluge, i ne prvi puta, raznih agencija. To nije novina. To rade i druge stranke pa i SDP. Naša izvješća su uvijek bila i bit će javna i transparentna, prema tome i način na koji radimo i funkcioniramo unutar stranke.

>>Dragovan: Meni se čini da je revizija privatizacije CO-a bila politički motivirana

>>"Ne želimo nikome dokazivati da smo Hrvati"

Komentara 51

DU
Deleted user
17:27 05.07.2015.

Igor Dragovan?! Jooj Vecernji sto si ti postao. Jutarnji ili Net.hr? Igor Dragovan? Tko je on? Ima li kakvu izvrsnu funkciju u Hr drzavi? Nema. Covjek je zaduzen za stranacka kadroviranja, tj. on je jedan od najzasluznijih za uhljebljivanje clanovaa partije. I on ima intervju u Vecernjem i prosipa bisere, savjete, kerefeke?! O Boze, o pravdo, ooo istino... Fuj...

Avatar nathanael.opet
nathanael.opet
17:27 05.07.2015.

danas stvarno svatko može biti političar i - što je još tragičnije - voditi državu

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
17:27 05.07.2015.

Tko se boji kevinih jama tt s li takozvana elita.hahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije