Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbjeglička kriza

Idućih dana Hrvatska može očekivati osjetno veći priljev izbjeglica

izbjeglice
Marko Mrkonjic/PIXSELL
08.10.2015.
u 15:34

Prema službenim podacima MUP-a RH od otvaranja izbjegličke rute preko Hrvatske, 16. rujna, pa do danas u Hrvatsku je ušlo 133.365 izbjeglica.

Niti kiša i hladnije vrijeme ne predstavljaju izbjeglicama prepreku te se i dalje bilježi njihov veliki priljev u Hrvatsku.

Prema službenim podacima MUP-a RH od otvaranja izbjegličke rute preko Hrvatske, 16. rujna, pa do danas u Hrvatsku je ušlo 133.365 izbjeglica. Tijekom srijede, od 00 do 24 sata, u Hrvatsku je kod Bapske i Tovarnika ušlo 4.446 izbjeglica dok je samo tijekom današnjeg dana, od ponoći pa do 12 sati, u Hrvatsku ušlo 4.440 izbjeglica.

Iz policije navode kako se i dalje očekuje priljev izbjeglica iz Srbije. Tome u prilog govori i informacija da je u Makedoniju tijekom današnjeg dana ušlo oko 10.000 izbjeglica. Suočeni s novim velikim izbjegličkim valom u Makedoniji je naređena mobilizacija svih policijskih kapaciteta. Svi oni tijekom sutrašnjeg dana biti će na granici sa Hrvatskom kada se i kod nas očekuje značajan priljev izbjeglica. Makedonski ministar unutarnjih poslova Ivo Kotevski rekao je kako se i narednih dana očekuje ovako veliki priljev izbjeglica u Makedoniju koji odmah potom budu transportirani dalje.

Ovaj veliki izbjeglički val pojašnjava se i najavom dogovora između EU i Turske, odnosno, mogućnosti zatvaranja granica između Grčke i Turske s osnovnim ciljem zaustavljanja daljeg priljeva izbjeglica.

Inače, do sada je izbjeglička kriza Hrvatsku koštala 22 milijuna kuna. Osigurana nam je i žurna pomoć iz EU fondova u iznosu od 5 milijuna eura s čime su pokrivena dva mjeseca izuzev transporta od Opatovca do Mađarske. Koliki će na kraju ukupni troškovi biti znat će se kada ona bude okončana i kada bude podvučena crta. 

>> Njemački ministar: Ne želim kritizirati ni mađarski ni hrvatski odnos prema izbjeglicama 

>> MUP: Povratak vlaka za četvrtak ujutro u 10 sati dogovoren je još 1. listopada 

Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

Komentara 12

DE
demokršćanin
17:15 08.10.2015.

Koliki će točan broj izbjeglica doći ovih dana zna samo Ostojić-Prisjetimo se kada je na početku dolaska izbjeglica rekao kako ih očekuje oko 500.

Avatar juricamesko
juricamesko
19:28 08.10.2015.

ma kakvi neće oni preko Hrvatske reče prije mjesec dana naš slučajni premijer.možemo mi to. spremni smo za 500 dnevno reče još slučajniji ministar MUP-a.

DU
Deleted user
22:56 08.10.2015.

Rekao je drug Ranko da bu ih bilo par tisuća (na rankovom materinjem...par hiljada) i da bu to gotovo za par dana. Ranko, moja pokojna baba bi bila bolji ministar od tebe iz manjinske kvote. Točka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije