Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'neprimjereno'

IDS najoštrije osuđuje inicijativu za uvođenje pozdrava 'za dom spremni' u Oružanim snagama

Boris Miletić
Foto: Marko Prpić/Pixsell
29.08.2015.
u 17:41

Hrvatska se, kao najnovija članica Europske unije, treba Europi i svijetu pokazati kao moderna, progresivna i kozmopolitska država u kojoj se njeguju demokratske vrijednosti i slavi život, a ne smrt, smatraju u IDS-u

Istarski demokratski sabor najoštrije osuđuje neprimjerenu, neprihvatljivu i nedopustivu inicijativu za uvođenje pozdrava "Za dom spremni" u službenu uporabu u Oružanim snagama RH, priopćeno je iz IDS-a.

Radi se o inicijativi koja promovira simbole zločinačkog ustaškog režima i u svojoj osnovi duboko je antihrvatska jer ništa nije toliko ukaljalo ime naše države kao ustaški pokret. Stoga najoštrije osuđujemo svaki pokušaj rehabilitacije povijesnog razdoblja kojeg se trebamo sramiti, navode u priopćenju.

"Organizatori i potpisnici ove inicijative ili imaju ozbiljan problem s nepoznavanjem povijesnih činjenica ili nisu u stanju izvući pouke iz grešaka prošlosti. Svako relativiziranje zločinačke prirode ustaškog režima, bilo kroz opravdanje zločina, bilo kroz obnove ustaške ikonografije i simbola, predstavlja anticivilizacijski čin. Smatramo da je dužnost svih relevantnih aktera u našem društvu da se jasno i nedvojbeno distanciraju od takvih i sličnih inicijativa vrijednih jedino gnušanja. Također, duboko smo uvjereni da građani Hrvatske u potpunosti odbacuju takve inicijative jer znaju dobro razlikovati patriotizam od ustaštva."

Hrvatska se, kao najnovija članica Europske unije, treba Europi i svijetu pokazati kao moderna, progresivna i kozmopolitska država u kojoj se njeguju demokratske vrijednosti i slavi život, a ne smrt, smatraju u IDS-u i podsjećaju "da je upravo antifašizam jedna od temeljnih vrijednosti Istre, jer su posljedice režima kojeg ova sramotna inicijativa veliča bile takve takve da se Istra trebala graditi gotovo iz temelja."

 

>>Prijedlog nadbiskupa Puljića o referendumu za 'Za dom spremni' izazvao kritike

>>Srpski mediji o uvođenju 'Za dom spremni' u HV: 'Podržavatelji nisu većina u Hrvatskoj'

Komentara 17

77
777CRO
18:28 29.08.2015.

Nisam za uvođenje za dom spremni u HV ! Mi imamo pozdrav ali vi koji ste toliko protiv svega sto je za dom spremno takvi ste bili i 90tih kada je Hrvatska obranjena od vaših ... To vama smeta ..

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
19:27 29.08.2015.

Zar nije Miletićev ćale oficirčna JNA koja je planirala pucati po Puli? Jest. I sad, kakve veze ima Miletić s Hrvatskom vojskom i načinom pozdravljanja u istoj?

77
777CRO
18:56 29.08.2015.

Ako SDP partija velikosrba pobjedi ubrzo će oni pokušati zabraniti i - pozdrav domovini- pa njima smeta sve hrvatsko , mi ove nemozemo zadovoljiti samo poraziti !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije