Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hasanbegovićevi planovi

Ide u Jasenovac i na proslavu Dana državnosti Republike Srbije

04.01.2016., Zagreb - U Banskim dvorima odrzana je druga sjednica Vlade Tihomira Oreskovica. Zlatko Hasanbegovic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
13.02.2016.
u 11:46

Nije to ništa neobično, posjetit ću i druge muzeje, kaže ministar

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović, oko kojeg se posljednjih nekoliko dana diglo dosta prašine zbog fotografije otprije 20-ak godina na kojoj nosi kapu koja sliči na ustašku te veličanja ustaša u članku u časopisu Nezavisna Država Hrvatska iz 1996. godine, posjetit će već ovaj mjesec Spomen-područje Jasenovac, potvrdila nam je ravnateljica Spomen-područja Nataša Jovičić. Točan datum još nije poznat, što nam je potvrdio i ministar Hasanbegović.

– Posjetit ću Spomen-područje Jasenovac što nije ništa neobično. To je ustanova iz mog resora, a bliži se i komemoracija pa ima dosta tema. No, sa suradnicima ću posjetiti i sve druge muzeje koji su u mojoj nadležnosti – rekao je ministar.

Ministar Hasanbegović je baš u razgovoru za Večernji list prije desetak dana izjavio da „sva naša stratišta, od Bleiburga do Jasenovca, trebaju postati isključivo mjesta na kojima se komemorira žrtva, ništa više i ništa manje. Manifestacije, komemoracije i žrtve ne smiju se zlorabiti za rehabilitaciju propalih država i ideoloških koncepcija“.

Ideološka politiziranja

Prije nego što je postao ministar kulture Hasanbegović je javno kritizirao ideološka politiziranja na komemorativnim skupovima u Jasenovcu koji se održavaju svakog travnja u povodu proboja logoraša. Posebno mu je na meti bio lanjski govor tadašnjeg predsjednika Vlade Zorana Milanovića.

U izjavi za Slobodnu Dalmaciju, ravnateljica Spomen-područja Jasenovac Nataša Jovičić rekla je da će ministar podržavati rad te ustanove koji kontroliraju i Savjet te Upravni odbor. Zanimljivo je da je predsjednica Upravnog vijeća Nataša Mataušić, koju ministar krajem siječnja nije izabrao za ravnateljicu Hrvatskog povijesnog muzeja, a da su među članovima Savjeta i povjesničar Tvrtko Jakovina kao predstavnik Ministarstva kulture, Ivan Fumić kao predstavnik preživjelih logoraša i Saša Milošević, potpredsjednik Srpskog nacionalnog vijeća kao predstavnik srpske zajednice te Sanja Zoričić Tabaković kao predstavnica židovske zajednice.

Ministar Hasanbegović potvrdio je izjavu svoje zamjenice, teatrologinje i bivše intendantice zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta Ane Lederer, da će Ministarstvo uskoro obznaniti svoju strategiju.

– Hoćemo, ali to neće biti ni Zuppina bilježnica ni nekakav elaborat – rekao je Hasanbegović najavljujući skoru konferenciju za medije.

Cjeloviti Zakon o kazalištu

Prije toga, vodstvo Ministarstva još se mora ekipirati, iako je Hasanbegović jedini ministar koji je dobio svoju zamjenicu. A ona je za HRT rekla da nikakvih smjena u HNK Zagreb i HNK Ivana pl. Zajca neće biti te najavila cjeloviti zakon o kazalištu do kojeg će se doći u dijalogu sa strukom. Zamjenica Ana Lederer rekla je da su i ona i ministar Hasanbegović uključive osobe spremne na dijalog.

Ovih dana ministar kulture imao je i brojne susrete sa stranim veleposlanicima. Tako je o budućoj kulturnoj suradnji razgovarao s veleposlanicima Mađarske, Češke, Turske, Irske... Dobio je i poziv na prijam u povodu obilježavanja Dana državnosti i Dana Oružanih snaga Republike Srbije koji se održava u ponedjeljak.

– I ići ću – rekao nam je ministar Hasanbegović.

>>'Hasanbegović danas nije ni u jednom trenutku osudio ustaški režim'

>>Lučić: Zašto se to Hasanbegoviću izvlači nakon toliko godina. Puhovski: Ni na koji način se nije autokritički osvrnuo na sebe

Komentara 129

UM
umnjak
11:53 13.02.2016.

Ministre, svaka čast. Pokazali ste čestitost, gospodstvo i domoljubnost u ovoj antihrvatskoj histeriji i necivilizianim napadima na Vas. Nemate bilo sto dokazivato bilo komu.

Avatar maraaa
maraaa
11:56 13.02.2016.

idite kamo želite ako tako mislite, nemojte pod pritiskom i zbog naslova to činite. mislim podršku upravo imate zato što smatramo da se ne date ucjenjivati

KA
kajinx
12:01 13.02.2016.

Ne idi u Srbiju, možda ti pripreme doček kao Stjepanu Radiću.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije