Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.09.2014. u 12:00

EU nas obvezuje na 45 milijardi kuna ulaganja u osam godina, a taj novac nemamo

Ovogodišnje štete u poplavama nastale na privatnoj i javnoj imovini mjere se milijardama kuna, no i bez njih obveze koje zemlja ima u sustavu gospodarenja vodama nadilaze naše platežne mogućnosti. Europske vodno-komunalne direktive obvezuju Hrvatsku da do 2023. u gradnju mreže, obnovu objekata i sustave pročišćavanja vode uloži oko 45 milijardi kuna!

Nadležni resori tek trebaju pripremiti plan ulaganja u idućem osmogodišnjem razdoblju, ali i financijske izvore iz kojih će se to učiniti. Da sav taj teret ne bi pao na leđa građana i ostalih korisnika, Hrvatske vode i tristotinjak drugih mahom lokalnih komunalnih tvrtki trebale bi fondove EU zasuti stotinama projekata, a Vlada barem jednom mjesečno organizirati koordinacije s lokalnim vlastima da se postigne maksimum. I bez poplava, obaveze koje imamo u vodnom sustavu financijski su prioritet države, ali o tome se premalo vodi računa.

Četveročlana zagrebačka obitelj koja živi u gradskom stanu godišnje za vodu i vodne naknade izdvaja oko 6000 kuna, neki u Hrvatskoj još i više, a Vladin plan provedbe vodno-komunalnih direktiva kaže da se stabilno financiranje vodne infrastrukture može osigurati tek ako se davanja kućanstava udvostruče! Po tome bi mjesečni računi za vodu bili 800 do 1000 kuna! Građani to ne mogu platiti, a ako je točna procjena Ekonomskog instituta da će nas vodno-komunalne direktive stajati kao tri autoceste do Splita, pitanje je samo kad će i vode u koncesiju.

>> Vodeni val opet ide na Gunju i Rajevo Selo!

Komentara 7

DJ
djurex
12:09 16.09.2014.

Odkud nekom legitimitet i pravo da proda pitku vodu privatnom investitoru..tako vazan i nezamjenjiv prirodni resurs ce se prodati u bescjenje pa ce je oni nama tociti u nasem dvoristu nasu vodu i skupo nam je naplacivati..nevjerovatno

DJ
djurex
12:07 16.09.2014.

Obicna pljacka prirodnih resursa nerazvijene zemlje..vidjeno mnogo puta do sada ..recept provjeren ..politicari korumpirani i jeftini..

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
12:18 16.09.2014.

...zašto u koncesiju... da prodamo vodu, zemlju i zrak... ili da se napokon postavljaju stručne i sposobne uprave a ne politički podobnici kojima je glavni posao što više javnih sredstava preusmjeriti u privatne džepove... a isto tako politički podobni novinari kontinuirano šire dezinformacije i pišu gluposti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije