Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mons. Tomislav Rogić

I Šibenik dobio biskupa po mjeri pape

25.07.2016., Sibenik -  Nakon redjenja biskupa Tomislava Rogica djevojke su zamolile za selfie. Biskup je radosno pristao i poducio djevojcice uz salu da se to zove samoklik. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/7
25.07.2016.
u 22:00

Dosadašnji biskup mons. Ante Ivas bio je poznat i kao čvrst branitelj nacionalnih interesa i prava hrvatskih branitelja

I Šibenik je, nakon Gospića, Vojnog ordinarijata i Krka, ustoličio novog biskupa po mjeri pape Franje. To je mons. Tomislav Rogić, čije je imenovanje objavljeno početkom lipnja, a dolazi iz Gospićko-senjske biskupije, iz Udbine, gdje je bio župnik i rektor Crkve hrvatskih mučenika te slovi za izuzetno sposobnog svećenika i pastoralca.

Doduše, premda se Rogićevo ime najčešće spominjalo u kombinaciji za nasljednika gospićko-senjskog biskupa mons. Mile Bogovića, Sveta Stolica odlučila je Rogiću povjeriti upravljanje Šibenskom biskupijom.

Za dan ređenja odabran je jučerašnji blagdan sv. Jakova, jer je šibenska katedrala posvećena istoimenom svecu, a novi biskup svojim se svećenicima i vjernicima obratio na kraju mise priznavši da je među njih došao zbunjen i sa zebnjom, ali da se ta zebnja topila i topi svakog dana sa svakim susretom, svakim novim poznanstvom.

“Uzvratit ću molitvom...”

– Vjerni puče šibenski, zajedno rastimo u vjeri i pouzdanju u Božju svemoć, milosrđe, vodstvo i pomoć. Preporučam se u vaše molitve i molitvom ću uzvratiti svakog dana. Neće nas zaboraviti ni Gospa naša, ni sveti Mihovil, ni sveti Jakov, ni sveti Nikola Tavelić i svi hrvatski mučenici – poručio je novi šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

Njegovim dolaskom u Šibenik nastavit će se pastoralni rad koji je 20 godina u Šibenskoj biskupiji vodio dosadašnji biskup mons. Ante Ivas, koji je uz to u javnosti bio poznat kao crkveni pastir i kao čvrst branitelj nacionalnih interesa i prava hrvatskih branitelja, zbog čega su ga u javnosti svrstavali u tzv. desno krilo hrvatskog episkopata.

Premda se još ne zna kako će izgledati biskupski dani novog šibenskog biskupa, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, koji ga je jučer zaredio, rekao je kako biskup treba biti čovjek kojemu su na srcu ljudi, koji suosjeća s ljudima, koji se otvara zovu ljudskih potreba. Odnosno da biskup treba biti čovjek za druge, baš kao što svećenicima poručuje papa Franjo.

“Ili jesmo ili nismo katolici”

– Biskup poglavito treba biti čovjek vjere jer vjera nije drugo nego zahvaćenost Bogom u dubini našega bića, a kad su u pitanju evanđeoske vrednote, traži posebnu hrabrost, odlučnost i jasnoću. S tim u vezi blaženi se Alojzije Stepinac ovako izrazio: “Jedno od najvećih zala našega vremena jest osrednjost u pitanjima vjere. Nemojmo si umišljati… Ili jesmo ili nismo katolici. Ako jesmo, onda se to mora očitovati na svim područjima našega života” – rekao je kardinal Bozanić i novom biskupu šibenskom poručio da mu na srcu i u molitvi uvijek budu „radost i nada, žalost i tjeskoba naroda Šibenske biskupije, osobito siromašnih, nezaposlenih, napuštenih, bolesnih, starijih, pridošlica i svih koji trpe“ te da bude blizak svima, djeci i mladima, obiteljima, hrvatskim braniteljima i starijim osobama.

Na euharistijskom slavlju ređenja bili su svi hrvatski biskupi predvođeni predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimirom Puljićem, kao i dosadašnji šibenski biskup mons. Ante Ivas te nekoliko stotina svećenika iz svih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

>> Zaređen biskup Rogić: Došli i Hasanbegović, Thompson...

Komentara 6

BA
bakulušić
22:51 25.07.2016.

I monsinjor Ivas je bio biskup po mjeri pape! Svaki je biskup po mjeri pape i po mjeri Crkve u kojoj djeluje. Nema drugih mjera!

AR
aristip
22:57 25.07.2016.

Vrijeme će pokazati dali "biskup po mjeri pape Franje" znači i biskup protiv hrvatskih nacionalnih interesa. Sjetimo se Dajle, o sramnom ponašanju papa Franje prema Stepincu koji se je žrtvovao za Vatikan ne treba niti govoriti. Za Hrvate je ponižavajuće da se one koji su više puta pokušali uništiti Hrvatsku državu i istrijebiti hrvatski narod pita bilo što o bilo kojem Hrvatu a posebno o Stepincu.

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
00:48 26.07.2016.

bude ukazao bozaniću da se ne vozi privatnim šoferima u skupcijenim autima već ZETom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije