Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRije 29 godina

I predsjednik Tuđman posjetio je 1996. Jasenovac mimo službene komemoracije

Franjo Tuđamn
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
27.04.2015.
u 10:28

Julienne Bušić: Bilo mi je čudno što je u Jasenovcu Tuđman bio, a Tito nije

        Bila je subota, lipanj 1996. godine. Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman sa svojim je najbližim suradnicima obilazio godinu prije u akciji Bljesak oslobođeno, a u ratu razoreno područje zapadne Slavonije. Tada je, 15. lipnja, bio posjetio i Jasenovac.

– Obilazili smo u ratu stradala mjesta, da vidimo kako napreduju obnova i povratak. Otišli smo i u Jasenovac. Ne sjećam se točno protokola, ali znam da to nije bio nikakav tajni posjet. Pa predsjednik Tuđman nikad nije imao zadršku otvoreno govoriti o zločinu u Jasenovcu – kaže Drago Krpina, jedan od utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice.

Posjet Jasenovcu Franje Tuđmana ne može se, kaže Krpina, ni na koji način uspoređivati s posjetom predsjednice Grabar-Kitarović. Iako su oba posjeta državnika bila neovisno o komemoraciji kojom se obilježava proboj logoraša, te 1996. bilo je, naglašava, jedno sasvim drugo vrijeme. Julienne Bušić, udovica hrvatskog emigranta Zvonka Bušića, kaže da se uvijek čudila kako je predsjednik Tuđman bio u Jasenovcu, a Tito nije nikad.

– Predsjednik je poticao brojne projekte o Jasenovcu. Jedan od tih projekata, na kojem sam surađivala sa židovskim organizacijama u Americi i bivšim ravnateljem Državnog arhiva dr. Josipom Kolanovićem, bio je službeni ugovor o arhivima koji je omogućio što jednostavniji pristup dokumentima svima koji su željeli istražiti temu Jasenovca. Na taj način svi su se mogli informirati o povijesnim činjenicama. Zanimljivo je da je Hrvatska bila prva postkomunistička zemlja koja je potpisala takav ugovor – kaže Julienne Bušić.

>> Predsjednica je iz Jasenovca javnosti uputila pomiješane poruke i neke neobične riječi

Ključne riječi

Komentara 30

OX
oxymoron
11:30 27.04.2015.

Prije 29 godina??? 2015-1996=19

Avatar mirica19
mirica19
10:53 27.04.2015.

Ostavite se analiza raznih aktivnosti koje Predsjednica odrađuju, jučer smo vidjeli da se njen dan sastojao od niza raznih posjeta i točno me zanima gdje je trebala ugurati i ovo. Hajmo radije analizirati rad ove nesposobne Vlade!

Avatar think pink
think pink
13:54 27.04.2015.

krpina? je'l to onaj lik što je diplomirao na temu Bambija??? buahahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije