Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INA-HEP

I nakon dva mjeseca nema pomaka u otkupu dionica MOL-a u Ini

MOL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/3
21.02.2017.
u 16:45

HDZ zagovara IPO HEP-a, no Most želi novi model. Takvo nadmudrivanje koči cijelu transakciju, a time se riskira i da EK pokrene spor protiv RH pred Sudom EU

Prošla su dva mjeseca od objave da država želi otkupiti MOL-ov udjel u Ini, a za što bi se novac namirio inicijalnom ponudom dionica (IPO) HEP-a. Tada je, iako to nije javno iznijela, Vlada imala jasan plan, viziju vremenskog rasporeda provedbe, aktivnosti koje treba učiniti... No od tada, osim osnivanja Savjeta za otkup dionica Ine, nije se s te točke ništa pomaknulo. Da je nešto dogovoreno, onda bi Ina i MOL, kao kompanije čije su dionice izlistane na burzi, to trebale i objaviti na burzama. I naš sugovornik u Vladi priznaje da na takav način ispadaju ne toliko neozbiljni, koliko kao Vlada koja ne zna što želi i što radi, iako tako na početku nije zamišljeno.

HDZ ne odustaje od nauma, ali kao i na početku, i nadalje ga stopira Most koji želi pronaći neki novi model kojim bi se otkup udjela u Ini obavio, a samo zato što misle da je IPO nepopularan, s obzirom na to da su im interesne skupine tako objasnile. No želja da se otkup obavi na drugi način i da se pri tome ne poveća dug teško je izvediva. A čekanje i nadmudrivanje ugrožava cijelu transakciju.

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić, koja je jučer sudjelovala na sastanku Vijeća za konkurentnost EU u Bruxellesu, na upit Večernjeg lista objasnila je zbog čega Vlada ne ispunjava rok koji joj je Europska komisija dala za izmjenu Zakona o privatizaciji Ine, čime riskira da EK pokrene spor protiv RH pred Sudom EU.

– Hrvatska ima jasan redoslijed svojih prioriteta – rekla je Dalić sugerirajući da Vlada prvo želi otkupiti udio MOL-a u Ini, a onda uskladiti zakon s propisima EU, na što je poziva Komisija. EK je, podsjetimo, zaprijetila tužbom ako Hrvatska ne ukine posebna prava države kao manjinskog dioničara u Ini, propisana Zakonom o privatizaciji Ine.

– Problem izmjene tog zakona potrebno je smjestiti u širi kontekst političke odluke o otkupu mađarskog udjela u Ini. U redoslijedu aktivnosti koje ćemo poduzimati najvažnije je da se proces otkupa mađarskog udjela u Ini provede učinkovito, na način koji će zaštititi naše interese, a sve druge aktivnosti doći će prema potrebi – rekla je Dalić.

>> Dalić: pitanje zakona o privatizaciji Ine treba gledati u kontekstu odluke o otkupu mađarskog udjela

Komentara 2

Avatar istina007
istina007
17:45 21.02.2017.

Ja čitam i mađarski vest a tamo je pidao Mol želi prodati Hrvatskom dionice , ali još iti nisu ni dobili zvaničnu ponudu iz Hrvatske.

ZH
zhecko
16:56 21.02.2017.

Velika iluzija !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije