Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nezgodna prijava

I Kujundžić i Goluža rado bi da problem s Časnim sudom nekako nestane

Milna Kujundžić
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/4
21.01.2017.
u 07:00

Ministar Kujundžić, kažu bliski mu kolege, sklon je dogovorno rješavati stvari, ali jednako tako mora zaštititi i svoj dignitet

Nakon što je Upravni nadzor Ministarstva zdravstva utvrdio neusklađenost nekoliko akata Hrvatske liječničke komore sa zakonima i zatražio da se neki promijene odmah, a neki za šest mjeseci, vodstvo HLK uzvratilo je svojim očitovanjem.

Tvrde kako su pravnici Ministarstva u nekim dijelovima pogrešno tumačili pojmove te prekoračili svoju nadležnost. Ministarstvo može nadzirati rad HLK jedino u obavljanju javnih ovlasti, ističu, a svi drugi poslovi, npr. disciplinski postupci, pitanja medicinske etike i deontologije ili izbor tijela Komore, ne podliježu upravnom nadzoru, kaže prim. Ante-Zvonimir Golem, dopredsjednik HLK.

– Jedan od primjera iz očitovanja HLK je i pojam liječničkog zvanja u odnosu na liječničku djelatnost, a gdje pravnici Ministarstva poistovjećuju ta dva pojma, iz čega onda izvlače zaključak kako Kodeks ne odgovara zakonskim odredbama.

Međutim, kada se jasno definira pojam zvanja od pojma djelatnosti, tada je svima jasno kako je Kodeks usklađen sa zakonskom odredbom. Ministarstvo u okviru upravnog nadzora nije nadležno tumačiti odredbe Kodeksa jer one ne potpadaju pod javne ovlasti koje je država prenijela na HLK.

Samim time, ne postoji razlog za bilo kakve promjene u postupcima koje je HLK poduzeo prema onima koji svojim postupanjima ruše ugled struke, kao niti potrebe za izmjenama akata – objašnjava Golem.

U Ministarstvu zdravstva sada “razmatraju zaprimljeno očitovanje”.

Nadzor je, istina, potpisao još prethodni ministar Nakić, ali nedavni nalazi udar su za vodstvo Komore, prvenstveno predsjednika dr. Trpimira Golužu. Baš on je lani prijavio kolegu Milana Kujundžića Časnom sudu Komore zbog predizborne izjave o liječnicima kao neodgovornim i lijenim neznalicama koji ne zaslužuju plaću.

Kolega je postao resorni ministar, a njegovo savezništvo važno Komori koja je svojim potezima otvorila niz sukoba, mahom zbog Pravilnika o specijalizacijama – tri ustavne tužbe zaradili su samo od bolničkih ravnatelja.

Ministar Kujundžić, kažu bliski mu kolege, sklon je dogovorno rješavati stvari, ali mora zaštititi i svoj dignitet. S druge strane, Goluža baš nema prostora za uzmak jer prijava je u proceduri i ne može nestati. Riječju, obojica bi sada zasigurno najradije da problem jednostavno nestane.     

>> Kujundžić s Bandićem o strateškom partnerstvu u Imunološkom zavodu

Komentara 3

DU
Deleted user
09:00 21.01.2017.

Jesenti milu bigulicu, Kujundžić dr. Milček i Golem dr. Antiša Zvone prepucavaju se oko nebitnih stvari, a ne oko toga kako zaustaviti "bežaniju" liječnka iz Hrvatske. Tja, kaj se more. Tako to biva u nas, nitko se ne usudi uzetii vrući krumpir u ruke.

DO
doktorica
07:59 21.01.2017.

ima se novca za odvjetnike,ali nema sluha za liječnike

OS
osica
12:00 21.01.2017.

Obzirom da se kod nas takve stvari prijave,..... riješavaju godinama i dođe ono "pojeo vuk magare" i ona " jači tlači". Nekoliko godina se zna kako objavljuju mediji za blago rečeno " malo čudno ponašanje jednog uglednog liječnika, kirugra ..." ..." i .... ? Svi sada sve zanjau "onako bezimeni" ali su šutjeli kad je trebalo nasttupiti imenom, prezimenom, statusom ... i zaštiti slabije, ovisne..... No, našla se jedna mlada snaga koja je to prijavila..... , žalosti što nije prva, i to sve govori . Uvijek je kmod nas ona "u. iti pticu rugalicu"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije