Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Unatoč religioznosti

I kad su vjernici, mladi podržavaju probni brak

27.03.2013., Zagreb - Brojni vjernici se tijekom Velikog tjedna molitvom i ispovjedi spremaju za Uskrs. Dugi redovi za ispovijed  u zagrebackoj katedrali trajat ce do subote.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
11.04.2017.
u 22:30

74,7% mladih podržava spolne odnose prije braka

Kad je riječ o odnosu mladih prema izvanbračnoj zajednici i spolnim odnosima prije braka koji su za Crkvu “život u grijehu” znanstvena istraživanja ne potkrepljuju teze, koje se nerijetko čuju, da hrvatsko društvo pod utjecajem Crkve doživljava retradicionalizaciju. Crkvene dogme su jedno, a život nešto drugo jer se 66,5% mladih slaže da par može živjeti zajedno i ako se ne namjerava vjenčati, a 62,3% mladih drži da je poželjno živjeti zajedno prije braka da se vidi usklađenost budućih supružnika. Mladi su, kao i na Zapadu, većinski za “probni brak”.

Otvoreni alternativi

Pokazuje to istraživanje Gorane Bandalović “Stavovi mladih o kohabitaciji” sa splitskog Filozofskog fakulteta na uzorku od 717 studenata od 18 do 30 godina sa 7 splitskih fakulteta te 108 nezaposlenih mladih, objavljeno u Reviji za socijalnu politiku. Iako je za 63,8 ispitanika religija važna u životu, 74,7% mladih podržava spolne odnose prije braka. Da se izvanbračna zajednica lakše prekida, slaže se 62,2% mladih, ali i da je brak pogodniji za odgoj djece. Iako se mladi većinom slažu da je kohabitacija slobodniji način života od braka, ne smatraju je “životom u grijehu” i to je pokazatelj, navodi Bandalović, otvorenosti mladih prema alternativnim obiteljskim zajednicama i prihvaćanju predbračne kohabitacije. Prof. psihologije u mirovini Mirjana Nazor kaže da je s obzirom na postotak religioznih mladih očekivala da neće većinski biti za izvanbračnu zajednicu.

– Susrela sam se s ne tako malim brojem mladih katolika koji su protiv zajedničkog života prije braka. Je li to staromodno i nešto što je pregazilo vrijeme? Vjerojatno je, ali Crkva i dalje funkcionira na istim načelima i očekuje od katolika da prije braka nemaju spolne odnose.

Normalno je da mladi stupaju u seksualne odnose neovisno o braku, koji se sklapa sve kasnije, ali pitam se imaju li kao vjernici dilema ili su to razriješili, modificirajući religijska uvjerenja kako im paše – kaže Nazor.

Trećina vjernika individualci

Iako je u nas 86% deklariranih katolika i ranija istraživanja potvrdila su da je kod trećine vjernika prisutna individualizirana religioznost, pa sami odlučuju što će uzeti i odbaciti od nauka Crkve. Najbolje to ilustrira izjava psihologa, praktičnog vjernika, koji nam je kazao da bi svojoj djeci savjetovao zajednički život prije braka radije nego da ulete nespremni u brak, koji je jedna od najsloženijih zajednica.     

>> Danas je Cvjetnica. Znate li što se slavi?

>> Poslodavac može zabraniti maramu, ali samo ako zabrani i križ i druge simbole

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar KalebJosua
KalebJosua
07:51 12.04.2017.

Da da podrzavaju! Ali ih niste pitali da li podrzavaju da im je sestra ili mama pomalo promiskuitetna. Tko sara prije braka sarat ce i poslje!

OB
ObrenM
20:03 12.04.2017.

Bili bi vjernici,ali zivili bi po svojim,a ne bozjim zakonima.

JE
jedna
08:35 12.04.2017.

nema to sa saranjem nista ,to je samo da se vidi funkcioniraju li zajedno ili ne ,jer ipak je jedno hodati i zabavljati se a drugo zivjeti pod istim krovom ,i djeliti sve zajedno .......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije