Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednički izbori

I Josipoviću i Grabar-Kitarović odgovara nedjelja prije Božića

Kolinda i Ivo
Foto: Matija Topolovec/Pixsell
1/2
17.09.2014.
u 11:15

Josipovićev tim računa da njegovi birači tada još neće otići na zimovanje

Prvi krug predsjedničkih izbora održat će se najvjerojatnije u nedjelju 21. prosinca. Preostala dva moguća datuma su nedjelja između Božića i Nove godine (28. prosinca), te nedjelja nakon Nove godine (4. siječnja). Za dva tjedna kasnije predviđen je termin drugog kruga. Naime, izbori se moraju održati najmanje 30, a najviše 60 dana prije isteka predsjedničkog mandata Ive Josipovića koji je započeo njegovom inauguracijom 18. veljače 2010.

Skijaši i povratnici

Formalno, datum predsjedničkih izbora određuje Vlada, koja će sukladno ustavnim rokovima izbore raspisati najvjerojatnije potkraj listopada. A koji će datum prvog kruga predsjedničkih izbora vlada Zorana Milanovića izabrati kao najpogodniji za njihova kandidata Ivu Josipovića još ne žele otkriti. No, doznajemo da je najizglednije da ćemo na birališta 21. prosinca i (bude li drugog kruga) 4. siječnja.

Naime, tim predsjednika Ive Josipovića procijenio je da je 21. prosinca najpogodniji datum za prvi krug računajući da građani još neće u značajnijem broju otići na godišnje odmore ili u posjet obitelji, te da bi u tim uvjetima Josipović mogao pobijediti već u prvom krugu. Nezgodan im je, doduše, datum drugog kruga, jer ako izbore ne riješe u prvom krugu, birači će na birališta ponovno 4. siječnja. A u Josipovićevu timu računaju da će tada značajan broj njegovih birača biti u inozemstvu na zimovanju.

– Ima rezona u toj računici, jer doista je prvi tjedan siječnja takozvani “hrvatski tjedan” kada oko 200.000 obitelji ide na skijanje. Radi se mahom o urbanom i obrazovanom stanovništvu, dakle Josipovićevim biračima. S druge strane, 21. prosinca odgovara Josipoviću jer su njegovi birači još uvijek tu, a birači Kolinde Grabar-Kitarović koji iz inozemstva dolaze u Hrvatsku za božićne blagdane većinom dolaze tek dan-dva prije Božića. Znači, tek nakon 21. prosinca – objašnjava politički analitičar Žarko Puhovski i kaže da predsjednik Ivo Josipović ima realne šanse da sve riješi već u prvom krugu. S druge strane, Puhovski smatra kako se tim HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović ponaša “neozbiljno i previše opušteno”.

– S obzirom na to da je gospođa Kolinda Grabar-Kitarović izazivačica, a ne predsjednica, kao i zbog toga što u svim anketama još uvijek jako puno zaostaje za Josipovićem, mislim da su i ona i njezin tim previše opušteni – zaključuje Puhovski.

Kod Stankovića

U HDZ-u prilično opušteno odgovaraju na pitanje koji bi im datum izbora više odgovarao. Tvrde da im je svejedno jer će njihova kandidatkinja pobijediti u svakom slučaju. Ipak, kad bi birali, radije bi izabrali 21. prosinca jer u to vrijeme u Hrvatsku dolaze naši gastarbajteri, a to su mahom HDZ-ovi birači. Problem s odlaskom Hrvata na skijanje nemaju jer objašnjavaju da su to uglavnom Zagrepčani koji su najvećim dijelom za Josipovića. Ako se vodi logikom dolaska našeg iseljeništva na blagdane u Hrvatsku, onda HDZ-u ne bi bio loš datum ni 28. prosinca. Iako predsjednička kampanja još nije službeno počela, već se zahuktala. Kolindi Grabar-Kitarović završio je mandat u NATO-u, vratila se u Hrvatsku, stalno je na terenu, a započela je i seriju TV intervjua. Prvi je bio u emisiji Bujica na Osječkoj TV, a u nedjelju bi trebala biti i kod Aleksandra Stankovića. Josipović je već praktički izložio svoj program izmjene Ustava i izbornog zakona, ali i reforme lokalne samouprave.

>>Grabar-Kitarović: Položaj Hrvata u BiH bit će jedan od stupova kampanje

>>Ustavnopravni ekspert Robert Podolnjak: Je li Sabor legitiman?

Komentara 23

Avatar LaMer
LaMer
11:43 17.09.2014.

Koje li glupe predrasude da su birači HDZ navodno nazadni i rualni a birači SDP napredni intelektualci koji se skijaju . Poznam 20tak hrvatskih učitelja skijanja i svi su redom za HDZ , a kao i mnogo prijatelja koji samnomm idu na skijanje ! Stoga neće vam jugobagro pomoći nikakvo kemijanje ni komentari kojekavih jebivetri šarlatana tipa Puhovski da vam Jovo ostane Predsjednik ! Uzalud vam trud svirači !

Avatar Perkovic Paraga
Perkovic Paraga
11:50 17.09.2014.

Ne bi na njenom mjestu iso kod Stankovica , taj je sve osim neutralan . Na njenom mjestu bojkotirao bi HRT.

Avatar alojzijelojzek1967
alojzijelojzek1967
11:36 17.09.2014.

Onda će Hrvati imati radostan Božić jer će nakon 15 godina konačno dobiti pravu osobu na mjestu predsjednika. Naime gospođu Kolindu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije