Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posjetila ih i predsjednica

Liječnici KB Dubrava o stanju stradalih vojnika: 'Bore se za život. Promjene su minimalne'

cerovac
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
1/4
28.04.2016.
u 23:00

MORH je oformio čak tri povjerenstva koja trebaju ispitati i utvrditi kako je došlo do stradavanja na vježbalištu gdje se u trenutku eksplozije nalazila cijela jedna generacija

Kadeta Josipa Milkovića (22) koji je u srijedu s 41-godišnjim instruktorom Marijem stradao od TNT-a na vojnoj vježbi na poligonu Cerovac kod Karlovca danas poslijepodne liječnici iz karlovačke bolnice transportirali su u KB Dubrava.

- Bore se za život. Promjene su minimalne. Primjenjene su sve metode za održavanje života, i ECMO. Popodne ih je posjetila predsjednica - doznali smo u KB Dubrava, kamo je poslijepodne iz karlovačke bolnice prevezen i kadet Josip Milković.

U Dubravi su kadeta priključili na ECMO aparat, tzv. umjetna pluća, koja se primjenjuju u slučajevima kad klasične metode ne daju učinka i osoba je u neposrednoj smrtnoj opasnosti.

Geler u glavi

Dr. Suad Crnica, sanacijski upravitelj bolnice u Karlovcu, kaže da je liječnički konzilij odlučio da se Milkovića, iako je u iznimno tešku stanju, premjesti u Zagreb i tako mu se dade šansa za život. Karlovačka bolnica, naime, nema uređaj koji bi 22-godišnjaku iz Vrlike mogao barem pokušati pomoći niti ima maksilofacijalne kirurge, a mladiću su teško ozlijeđeni i glava i lice, kao i ostali dijelovi tijela.

– Njegov je život ugrožen i, da ostane kod nas, preživljavanje bi bilo upitno – rekao je dr. Crnica.

Dan prije iz karlovačke je bolnice u KB Dubrava premješten i 41-godišnji časnik iz okolice Zagreba. Iako je u odnosu na Milkovića pretrpio lakše ozljede, i njegovo je zdravstveno stanje i dalje vrlo ozbiljno, operiran je i ništa se ne može prognozirati.

Na prijmu u bolnici u Karlovcu liječnici su sumnjali da ima ozljede glave, odnosno da mu je ostao geler. Ali to nisu mogli ni potvrditi ni isključiti jer karlovačka bolnica nema CT uređaj. Zapravo ima, ali je star 15 godina i više je u kvaru nego što radi, a trenutačno je izvan funkcije. Iz bolnice su Ministarstvu zdravlja puno puta ukazivali na problem, no on do danas nije riješen iako je CT trebao biti zamijenjen još prije desetak godina, kada je tehnološki zastario. Ministarstvo je bilo pokrenulo postupak javne nabave, ali je nakon parlamentarnih izbora postupak stao.

‘Šuplja’ priča

MORH je oformio čak tri povjerenstva koja trebaju ispitati i utvrditi kako je došlo do stradavanja na vježbalištu gdje se u trenutku eksplozije nalazila cijela jedna generacija 15. naraštaja temeljne časničke izobrazbe kao i 41-godišnji instruktor koji je bio zadužen za uništavanje eksplozivnih sredstava nakon obuke. Iako je i ministar obrane Josip Buljević potvrdio da je, prema prvim informacijama, aktivirani eksploziv prerano eksplodirao, stručnjaci za ovo područje kažu da im je ta priča pomalo “šuplja”.

Naime, objašnjavaju nam, kada se aktivira TNT, potrebno je uzeti odgovarajuću dužinu štapina koja, kada je riječ o vojnoj vježbi, bude i dulja od propisane, radi dodatne sigurnosti. Tu je i obavezni zaklon. Zbog ozljeda koje su zadobili kadet i instruktor dvoje da se sve zbilo onako kako se prikazuje pa ih zanima što će utvrditi povjerenstva na razini postrojbe, Vojnog učilišta i Glavnog stožera, ali i istražitelji Vojne policije.     

>> Ministar Buljević: Eksploziv koji su aktivirali prerano je eksplodirao

Komentara 27

Avatar bosanac1951
bosanac1951
19:26 28.04.2016.

Tko je kriv ili ne ostavimo to za stručne ekipe...Mladiću u Zagrebu treba pružiti svu liječničku skrb i znanje liječnika da se, ne daj Bože, ugasi njegov mladi život..Osobno se nadam da će na koncu biti sve dobro..

K2
kritičar_2
20:40 28.04.2016.

Kažem opet,provesti nemilosrdnu čistku "oficirskog" kadra koji se okitio generalskim činovima,uvalio u luksuzne urede i voza u luksuznim terencima.Imamo više činovnika u minist.obrane nego vojnika,koji su slabo obučeni i još slabije opremljeni.Pod hitno pozvati stotinjak instruktora iz NATO saveza(SAD ili NJemačka),da ustroje HV,a posebno centre za obuku,gdje nam mladi vojnici stradavaju,zbog kojekakvih hoštaplera,što su se uvalili u HV.Novca ima,samo ga treba pravilno usmjeriti.Samo putem javne nabave ukrade se desetak milijardi kn godišnje,što je dovoljno za kupovinu dvije eskadrile novih gripena.Oni koji su fingirali nabavu(servisiranje starih migova),političari i vojnici moraju se adekvatno kazniti.

CI
cika123
21:51 28.04.2016.

Sin mi je kadet i tri godine je sa Josipom prošao sve vježbe. Teško mi je i napisat u kakvom je dečko stanju. I ako preživi nažalost bit će invalid cijeli život. Pretužno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije