Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pregovori s EU

I dalje blokiramo Srbiju, ali i Rumunjska i Bugarska traže bolju zaštitu svojih manjina

27.06.2016.
u 18:30

Velika Britanija za sada ne može dati suglasnost za otvaranje zbog “tehničkih problema” uzrokovanih posljedicama referenduma o članstvu u EU, ali zeleno svjetlo nisu dostavile ni Bugarska, Rumunjska i Grčka.

Hrvatska nije povukla rezerve vezane za otvaranje 23. poglavlja – pravosuđe i temeljna prava, i dalje ustraje na prilagodbi zakona o regionalnoj jurisdikciji te pravu hrvatske manjine, kazali su izvori bliski nizozemskom predsjedništvu, a prenijeli srbijanski mediji.

Poglavlja 23 i 24, koja se tiču pravosuđa i vladavine prava, prema ranijim najavama, Srbija bi trebala otvoriti do kraja lipnja, ali uoči novog sastanka radne skupine za proširenje i zemlje u procesu pristupnih pregovora Srbiji je nedostajalo šest pozitivnih odgovora.

Uz Hrvatsku, Srbija ima još problema s “prikupljanjem” suglasnosti za nacrt pregovaračke pozicije za 23. poglavlje, iako se njih ocjenjuje manjima od hrvatskog. Velika Britanija za sada ne može dati suglasnost za otvaranje zbog “tehničkih problema” uzrokovanih posljedicama referenduma o članstvu u EU, ali zeleno svjetlo nisu dostavile ni Bugarska, Rumunjska i Grčka, dok bi Nizozemska svojim glasom zaokružila konsenzus. 

U krugovima bliskim Europskom vijeću kažu da “trenutačno nije jasno kako će se Velika Britanija ponašati kada je riječ o odlukama u procesima vezanima za proširenje”. Bugarska i Rumunjska već su bile iznosile zabrinutost zbog tretmana nacionalnih manjina u Srbiji. No Rumunjska je ipak sklonija scenariju da se pregovori otvore, a da se onda u njima rješava pitanje manjina, doznajemo, iako je taj stav podložan promjeni. 

I dalje postoje uvjeti da se 30. lipnja održi međuvladina konferencija i Srbija otvori poglavlja 5, 23 i 24. Ne stignu li zelena svjetla svih članica, proces će nastaviti voditi Slovačka, koja od 1. srpnja od Nizozemske preuzima predsjedanje.

Komentara 27

AP
apolon
23:29 27.06.2016.

Beogradsku politicku i ostalu elitu treba nauciti Europski bonton politickog ponasanja ako zele u E.U.Ako to ne zele neka se izjasne?

NE
Neutralac
20:32 27.06.2016.

Srbija je cuvena u "svetu po demokratiji".... osim toga sad im cinimo uslugu kad sve bjeze iz EU....

Avatar navijač
navijač
09:17 28.06.2016.

Srbiji je mjesto u balkansko-azijskoj uniji na čelu s Rusijom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije