Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Susret s Milanovićem

I Cameron smatra da arbitraža nije stvar EK

01.10.2015., London, Engleska - Britanski premijer David Cameron primio je u sluzbeni posjet hrvatskog premijera Zorana Milanovica.
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL
1/5
03.10.2015.
u 21:00

Milanović: Za Britance to nije najveće pitanje, ali postoji zajednička filozofija

Kad je pripremao posjet Londonu i službeni susret s britanskim premijerom Davidom Cameronom, premijer Zoran Milanović nije mogao znati da će samo dan uoči tog susreta iz Europske komisije stići pismo koje mu može idealno poslužiti za razgovor s Cameronom. Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker u srijedu je pisao Milanoviću s tezom da Komisija, iako nema nikakve ovlasti po tom pitanju, očekuje od Hrvatske da nastavi podržavati kompromitirani arbitražni proces sa Slovenijom o pitanju granice, a Milanović mu je prekjučer odgovorio da se slaže samo u jednom – da Komisija u tome nema nikakve ovlasti. I potom u razgovoru s Cameronom naveo taj primjer kao nešto što i Britancima u načelu smeta, a to je miješanje Europske komisije u stvari u kojima nema nikakvih ovlasti.

Juncker je tako dan uoči susreta u Londonu dao Milanoviću i Cameronu idealnu točku na kojoj se mogu složiti da se ne slažu s Junckerom. Premijer Cameron nakon susreta s Milanovićem nije davao izjave, a Milanović je priznao da, iako je spomenuo kompromitiranu slovensko-hrvatsku arbitražu u razgovoru, to za Camerona i Britance "nije najveće pitanje u ovom trenu", ali...

– Ali postoji zajednička filozofija da se Europska komisija treba držati onoga što je njezin posao, a arbitraža nije njezin posao, to je bilateralno pitanje. Hrvatska je izašla iz te arbitraže, i to dosta pristojno s obzirom na ono što se dogodilo – rekao je Milanović. Nije mogao dan nakon takvog pisma Komisije pronaći boljeg sugovornika koji ima više razumijevanja prema stavu da se Komisija nema što miješati ondje gdje nema ovlasti.

Milanović je u odgovoru na pismo iz Komisije naveo spremnost Hrvatske da sa Slovenijom izađe pred neko drugo etablirano sudište, ali ponovio da nema povratka na kompromitiranu ad-hoc arbitražu.

Visoki izvor prenio nam je razmišljanje u vrhu Vlade: – Komisija, iako po tom pitanju nema nikakvih ovlasti, osjeća da je arbitražni sporazum bio važan dio završetka pregovora Hrvatske s EU pa joj je zato stalo, ali nemojmo se pretvarati: to je bila jedna obična ucjena Slovenije i s time je gotovo – rekao je taj izvor. Neslužbeno doznajemo i da je Milanović u svom odgovoru Komisiji naveo i da u EU postoji niz drugih neriješenih graničnih pitanja između zemalja članica pa se nijedan od tih slučajeva ne diže na razinu javnog uplitanja Komisije.

>> Milanović: Vi biste sada htjeli da ja to napadnem, ali ja to neću jer nisam dio tog svijeta

>> Britanske vlasti: Sirijska djeca bit će deportirana kad napune 18 godina

Komentara 8

Avatar zajutrak
zajutrak
09:16 04.10.2015.

Ma briga Camerun-a za našu Savudrijsku valu , išao ti trošiti naše pare za još malo glasova , al uzalud !

NO
nogogaz
21:37 03.10.2015.

kaže, da nema povratka.... pa sud nastavlja sa svojim radom i bez hrvatskih političara.... tako da je jasno, da nitko ne uvažava hrvatske političke predizborne psihoze.

US
U sridu
09:36 04.10.2015.

Njih dvojica zele obnoviti sjecanja na blajburg,sve je svima jasno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije