Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poligon za vožnju

I Radimir Čačić u zatvoru uči o prometnim propisima

poligon za vožnju,popovača
Foto: Boris Ščitar
1/22
09.12.2013.
u 18:31

U kaznionici u Lipovici tretman zatvorenika s kaznenim djelima iz prometa provodi se od 2005., a u Valturi od 2009. godine

Podizanjem zelene palice za ručno reguliranje prometa ministar pravosuđa Orsat Miljenić danas je u kaznionici u Lipovici – Popovači otvorio poligon za vožnju. Njime će se koristiti zatvorenici koji ovdje tijekom izdržavanja kazne pohađaju posebni program nazvan tretman zatvorenika s kaznenim djelom iz prometa. Pohađanje programa je dobrovoljno, a osuđene zbog prometnih nesreća koje su skrivili tu jednom tjedno uče o poznavanju prometnih propisa, uzrocima nesreća, njihovim posljedicama te prometnoj kulturi.

U kaznionici u Lipovici – Popovači, čija je prometna radionica opremljena uz pomoć HAK-a te Udruge koncesionara autocesta s naplatom, program se provodi od 2005. godine. Do sada ga je prošlo više od tisuću zatvorenika. Želimir Franjić, viši stručni savjetnik za tretman u Lipovici i autor ovog u nas jedinstvenog projekta, kaže da se prije četiri godine program počeo provoditi i u kaznionici u Valturi.

Ondje je u njega, doznajemo, uključen i bivši prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić. Iako se u pojedinim srednjim školama provode radionice među maturantima na kojima sudjeluju i zatvorenici, Radimir Čačić nije jedan od onih koji budućim vozačima govori o prevenciji prometnih nesreća.

– U programu tretmana zatvorenika s kaznenim djelom iz prometa sudjeluju i članovi obitelji žrtava – kaže Nebojša Čelica, predsjednik Udruge obitelji osoba stradalih u prometu koji je bio u Lipovici gdje je rekao da sudovima zamjera što ne vode evidenciju izrečenih presuda za kaznena djela iz prometa:

– Iako kazne za krivce prometnih nesreća iznose od tri od dvanaest godina, najviša izrečena kazna zatvora u nas je i dalje osam i pol godina. Sudovi su skloniji izricanju blažih mjera, tek 30-ak posto krivaca završi u zatvoru iz kojeg gotovo svakog vikenda idu kući – rekao je Čelica čiju je kćer Jasminu na pješačkom prijelazu pregazio sin tajkuna.

Ministar Miljenić odgovara da on nužno nije za velike, ali jest za brzo izrečene kazne.

>>Radimir Čačić radit će za nekoliko stotina kuna kao knjižničar

Komentara 4

Avatar ČENDŽAM BLENTONE
ČENDŽAM BLENTONE
18:50 09.12.2013.

...a meni je upravo pukao nokat

Avatar Nihon no Koku
Nihon no Koku
19:52 09.12.2013.

Ovaj je bio vise vani nego u zatvoru neshvatljivo samo zato sto se bavi politikom ima privilegije i u zatvoru to nije pravedno ni posteno prema ogrozenoj obitelji kojoj je upropastio zivot nebi smili pisat ni rijeci o ovakvim osobamaosobama da odu u zaborav kako moze jedna neuracunata osoba bavit se politikom?

Avatar Nihon no Koku
Nihon no Koku
19:56 09.12.2013.

najpostenija je smrt ona kosi sve kod nje nema privilegija nedefiniran misterij

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije