Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rad po učinku

HZZO odbija platiti 150 mil. kuna bolnicama

Tatjana Prednja Trupec
Foto: Robert Anic/PIXSELL
11.02.2016.
u 21:45

Hvalili su se rezultatima rada bolnica, ali ne mogu ih platiti

Ukidanje avansnog plaćanja bolnicama i trend sve većeg udjela plaćanja prema učinku bolnička je politika koja se vodila do jučer. Samo tako ozdravit će bolnički sustav i iznjedrit će se izvrsnost, poručivale su zdravstvene vlasti.

Više cijene usluga

U bolnicama su ubacili u petu brzinu pa se na kraju 2015. resorno ministarstvo na odlasku pohvalilo kako većina bolnica ima veće prihode od rashoda, ukupno 215 milijuna kuna, te da je u bolnicama liječeno 1,2 milijuna pacijenata više. Međutim, sad kad treba platiti račune za taj udarnički rad, HZZO to odbija. Više od pola hrvatskih bolnica odradile su više od limita, a sada im, uoči završnog računa, HZZO odbija platiti račune u ukupnoj vrijednosti od oko 150 milijuna kuna (ne računajući KBC Zagreb i KBC Rijeka). Neki to tumače u svjetlu najave novog ministra zdravlja koji je rekao da se ne može stimulirati nekontrolirana potrošnja u bolnicama, što zapravo znači potpuni zaokret od politike plaćanja po učinku i vraćanje fiksnih limita. U HZZO-u potvrđuju da će bolnicama te račune vratiti, ali i da su pravila igre svima bila jasna.  Povećanje cijena usluga jedini je razlog zašto su bolnice imale izvršenje preko limita, a ne više rada, tvrde u HZZO-u.  Bolnicama su platili 1.4 milijardu kuna više nego u 2014. godini i pokrili, kažu, sav dodatni trošak.

– Do listopada svim bolnicama je plaćeno sve izvršeno preko limita, oko 100 milijuna kuna. U listopadu su cijene usluga za onkološke pacijente i djecu do 18 godina povećane 100%, a za starije od 65 godina 40%. Rezultat je bio da je 90% bolnica izvršilo svoje limite, a više od 50% bolnica usluge preko limita. U prosincu im je plaćeno još 100 milijuna tako da je oko 40 bolnica dobilo 200 milijuna kuna ekstra iznad svojih limita – poručuju iz HZZO-a.

Samo ako ima novca

A kako je ugovoreno da se plaćanje preko limita obavlja samo ako bude onih koje ne izvrše svoje limite i ako bude dodatnog novca, ne može se platiti sve što su radili. Bolnice su svjesno odrađivale posao znajući da se na 31. 12. njihove ladice preizvršenja brišu, tvrde u HZZO-u.

>> Deficit proračuna 2015. godine 9,6 milijardi kuna, bitno niži od planiranog

Ključne riječi

Komentara 1

SS
Stari_Sisak
02:13 12.02.2016.

Što ne kažete jasno u lice onog koga ide, bolnice su prenapuhale račune i time probile limite. Tko je bio po županijskim bolnicama vidio je dio ljudi koji rade, i veliku večinu koji ne rade efektivno ni 3 sata dnevno. Dakle nije odrađeno više posla, nego su napisani veći računi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije