Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HZZO:

'Nisu pacijenti ti koji biraju lijekove, već ih biraju liječnici prema medicinskoj indikaciji'

Lijekovi
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
22.05.2015.
u 18:33

HZZO poručuje da njihova preporuka o propisivanju cjenovno povoljnijeg lijeka iz određene skupine nije bila obvezujuća te HZZO ničim nije isključio pojedine poduzetnike s tržišta lijekova

Na jučerašnju objavu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja koja smatra da primjena HZZO-ova Vodiča kroz novi model upućivanja može za posljedicu imati ograničavanje na tržištu lijekova, odnosno u određenom dijelu može utjecati na isključivanje pojedinih poduzetnika na tržištu lijekova, oglasio se HZZO.

Poručuju da njihova preporuka o propisivanju cjenovno povoljnijeg lijeka iz određene skupine nije bila obvezujuća te HZZO ničim nije isključio pojedine poduzetnike s tržišta lijekova.

– Trenutačno samo osam posto liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti provodi ovu preporuku i propisuje cjenovno povoljniji lijek iz skupine, a važno je naglasiti da ova preporuka nema za posljedicu nikakve sankcije. Cilj je ove preporuke bio prije svega racionalizirati troškove potrošnje lijekova, informirati ugovorne doktore o cijenama istovrsnih lijekova, kako bi se tako dodatno otvorio prostor za uvrštavanje što više novih lijekova na osnovnu listu lijekova – kažu u HZZO-u.

Navode kako nisu pacijenti ti koji biraju lijekove, već ih biraju liječnici prema medicinskoj indikaciji.

– Na osnovi propisanih medicinskih indikacija osigurana osoba ima pravo na teret sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja ostvariti i lijekove s dopunske liste lijekova, ali do visine cijene ekvivalentnog lijeka s osnovne liste lijekova u skladu s člankom 20. stavkom 4. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju. Lijekovi utvrđeni dopunskom listom lijekova mogu se osiguranoj osobi propisati na recept, odnosno primijeniti u liječenju samo uz njezin pristanak, pri čemu osigurana osoba mora biti upoznata o svojoj obvezi sudjelovanja u cijeni lijeka u visini utvrđenoj dopunskom listom lijekova. Važno je napomenuti kako propisivanje cjenovno povoljnijeg lijeka istog sastava istog djelovanja prema klasifikaciji HALMED-a omogućuje HZZO-u uvrštavanje novih lijekova na listu te proširenja indikacija za postojeće, te time većem broju pacijenata omogućuje bolje liječenje koje može spasiti živote, posebno kad je riječ o uvrštavanju posebno skupih lijekova za najosjetljivije skupine bolesnika, ponajviše djecu i onkološke pacijente – kažu u HZZO-u.

Komentara 3

Avatar mirica19
mirica19
19:32 22.05.2015.

S obzirom da, iako se zdravstveni doprinosi urednu isplaćuju, novca u zdravstvu nema, pa je pacijent jedini oštećeni u ovoj priči.

Avatar mirica19
mirica19
19:30 22.05.2015.

Nažalost, liječnici ih biraju prema tome koji će ih jeftinije koštati...

DR
Drivo
01:35 23.05.2015.

Neistina. Lijecnici jesu kaznjavani oduzimanjem novca kad bi presli odredjenu vrijednost izdanih recepata. Pojedini su od straha poceli propisivati samo i iskljucivo najjeftnije lijekove s liste. Neovisno o zeljama pacijenta, krseci tako pravo aktivnog sudjelovanja u svom lijecenju koje svaki pacijent, bar na papir, ima. Dokle kod se lijekovi ne budu prepisivali generickim nazivljem, dotle ce biti mogucnosti za raznorazne marifetluke. U biti, najpostenije bi bilo neka HZZO placa osnovni lijek sa svoje liste a pacijent, ako zeli, sam doplacuje ono sto zeli. U biti se tako zna desavati u ljekarnama, samo sto to bas nitko nece priznati. I tako se pogodovalo ponekima.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije