Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon prosvjeda roditelja

HZZO: Djeci s invaliditetom prava nisu smanjena

prosvjed,djeca,invalidi
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
30.01.2014.
u 14:56

Novim Pravilnikom nije došlo ni do kakvih izmjena vezano za prava djece s invaliditetom. Dijete do 7 godina ima pravo na ortopedske cipele svakih 6 mjeseci, a dijete od 7 do 18 godina svakih 8 mjeseci

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) danas je poslao priopćenje u kojem pojašnjava prava osiguranih osoba na ortopedska i druga pomagala.

Prenosimo ga u cijelosti:

''Novi izmijenjeni Pravilnik o ortopedskim i drugim pomagalima, kao i Popis ortopedskih i drugih pomagala, stupio je na snagu 1. siječnja 2014. godine. Popisom su usklađene cijene ortopedskih i drugih pomagala na način da se visina troška istovrsnih pomagala određuje prema onome s najnižom cijenom iz skupine. Kako su u utorak 28. siječnja prosvjedovali roditelji djece s invaliditetom na Markovu trgu, a jedno od prava koja su smatrali spornim tiču se i obveznog zdravstvenog osiguranja u kontekstu prava djece na ortopedska i druga pomagala (posebno su se spominjale ortopedske cipelice), smatramo da postoji nerazumijevanje prava koja omogućava novi Pravilnik o ortopedskim i drugim pomagalima.

Novim Pravilnikom nije došlo ni do kakvih izmjena vezano za prava djece s invaliditetom. Dijete do 7 godina ima pravo na ortopedske cipele svakih 6 mjeseci, a dijete od 7 do 18 godina svakih 8 mjeseci. Također, odrasle osobe imaju pravo dobiti ortopedske cipele na teret zdravstvenog osiguranja svaka 24 mjeseca. Isto tako, osiguranicima se može, iznimno unutar propisanog roka uporabe pomagala, odobriti nabava novoga istovrsnog pomagala ili njegovog dijela ako je pomagalo postalo neuporabljivo zbog nastalih anatomskih, fizioloških, te funkcionalnih promjena.

Napominjemo da se iz budžeta HZZO-a godišnje izdvaja oko 800 milijuna kuna za više od 2000 ortopedskih pomagala koji se nalaze u Pravilniku i da se prema tim činjenicama djelatnici HZZO-a odnose krajnje odgovorno. Popisom su obuhvaćene sve kategorije: ortopedska pomagala, pomagala za inkontinenciju, pomagala za liječenje šećerne bolesti, slušna pomagala, pomagala za vid, pomagala za disanje, obloge za rane i brojna druga pomagala. Na Popisu pomagala postoje i neki vrlo suvremeni uređaji, kao npr. CPAP uređaj za disanje kod osoba koje boluju od prekida disanja u snu (sleep apnea).

Odluke o uvrštavanju odnosno neuvrštavanju pojedinih pomagala donose stručnjaci, ali i predstavnici udruga koji su članovi povjerenstava. Isto tako, treba napomenuti da HZZO zajedno s osiguranicima čini jednu te istu zainteresiranu grupu dok se s druge strane nalazi industrija koja ima sasvim legitimne, ali drugačije interese. Također, novost Pravilnika je da su korigirane indikacije za ostvarivanje prava na pojedina pomagala, te produženi rokovi uporabe za pojedina pomagala, čime se na prvo mjesto stavlja njihova funkcionalnost. Bez obzira na propisani rok uporabe, uvedena je obveza provjere funkcionalnosti prije svakog odobravanja pomagala.

Provjera funkcionalnosti pomagala omogućit će osiguranicima da dobiju novo pomagalo i prije isteka predviđenog roka ukoliko pomagalo koje koriste više nije u funkciji. Prava djece na pomagala nisu izmijenjena - rokovi uporabe pomagala za djecu do 18. godine života ostali su nepromijenjeni.

Cilj nam je da osigurane osobe imaju pravo na sva potrebna pomagala, a da pritom postupamo racionalno. Svaki slučaj razmatramo zasebno i upite brzo rješavamo. Tako je na primjer trenutno aktualna tema punjenja kisikom boca za kisik za osigurane osobe koje ostvaruju pravo na ovo pomagalo riješena. Novim Pravilnikom povećala se dostupnost pomagala budući da je uvršten veći broj pomagala, kao i novi dobavljači i isporučitelji. Naravno, Pravilnik se po potrebi može korigirati - mi slušamo naše osigurane osobe, pratimo nove medicinske spoznaje, konzultiramo se s eminentnim stručnjacima i pratimo praksu u zemljama EU''.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije