Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porazan nalaz Državne revizije

HZZO će printere otplatiti, a onda - vratiti

29.05.2015., Zagreb - Tatjana Prendja Trupec, ravnateljica HZZO.
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/2
27.11.2015.
u 19:30

Sat savjetovanja o izlasku na tržište Zavod vanjskom suradniku plaćao 600 kuna Neke od uočenih nepravilnosti odnose se na razdoblje kada je HZZO vodio današnji ministar zdravlja Siniša Varga

Jedan sat rada, konkretno savjetovanja, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje vanjskom je suradniku plaćao – 600 kuna. Savjetovao je voditelja ili članove projektnog tima Zavoda o prelasku dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja u dioničko društvo. Podsjetimo, bio je to plan kojim HZZO izlazi na tržište, a nalaz Državne revizije otkriva i dokle se s tim došlo. Sklopljeni su ugovori: 168,612 kuna za izradu poslovnog plana te 233,528 kuna za savjetovanje. Ovaj potonji iznos ukupna je svota do rujna kada je revizija i obavljena, a u nalazu stoji i da su "ugovori zaključeni na temelju zahtjeva da se prihvate ponude određenog ponuditelja"! Na ovo je HZZO odgovorio kako ti računi nisu još plaćeni, a da je baš taj ponuditelj odabran jer "ima izvrsne referencije i rijetko dostupna znanja".

Sporna izrada monografije

Ta znanja očito nisu impresionirala revizore budući da su zaključili kako u dostavljenom im planu za osnivanje dioničkog društva nema analize tržišta i konkurencije, što je osnovni preduvjet da bi dobrovoljno zdravstveno osiguranje postalo dioničko društvo. No, ovaj je ugovor samo jedan od, kako je navela Revizija, većeg broja slučajeva nabave robe i usluga u HZZO-u do 199.000 kuna za koje nije potreban postupak javne nabave. Također je i jedan od više slučajeva nabave usluga "na temelju zahtjeva korisnika da se prihvati ponuda određenog ponuditelja bez obrazloženja". Tako je angažirana i tvrtka za izradu monografije, podršku konferenciji i uređivanje stranice Zavoda na Wikipediji, što je angažman o kojem se lani, podsjetimo, puno pisalo nakon što je ministar Siniša Varga otišao iz HZZO-a. Zahvaljujući Državnoj reviziji danas je jasno kako su ti ugovori sporni, ali i kako posao nije obavljen. Mjesečno su (tijekom pet mjeseci) ispostavljeni računi od 29.500 kuna, a izrada monografije kasni godinu dana.

"S istim izvršiteljem je u lipnju 2014. zaključen ugovor za nabavu usluga implementacije vizualnog identiteta Zavoda u vrijednosti 244.613 kuna s PDV-om. Ugovor je također zaključen na temelju zahtjeva odgovorne osobe za prihvaćanje ponude određenog ponuditelja", piše Revizija.

Istaknut je i niz nabava u kojima je samo jedan ponuditelj, što je bilo i u slučaju nabave printera na lizing. Za 3,7 milijuna kuna nabavljeno je 135 printera na tri godine kroz koje će, prema nalazu Revizije, otplatiti 95 posto njihove vrijednosti i potom ih vratiti vlasniku.

Neusklađeni podaci

Sporna je i nabava informacijskog sustava za koji je od istog ponuditelja višestruko skuplje plaćano njegovo održavanje i nadogradnja, ali i ovogodišnji ugovor od 1,1 milijun kuna odvjetničkom društvu. Lani je u zgradu Direkcije HZZO-a, koja je inače u vlasništvu Grada Zagreba, uloženo 623.577 kuna. HZZO od bolnica potražuje 434 milijuna kuna preplaćenih limita, a iz državnog proračuna 387,5 milijuna.

No, Revizija utvrđuje da podaci nisu usklađeni te da HZZO mora u svojim poslovnim knjigama povećati gubitak uime smanjenja potraživanja iz proračuna za čak 226,7 milijuna kuna.

>> HZZO proveo kontrolu u KBC-u Zagreb zbog slanja ovrha 

>> HZZO će odlučiti o kazni za KBC Zagreb

Ključne riječi

Komentara 4

TR
Trajkovski
20:35 27.11.2015.

Printeri na lizing - novi uspjeh naših javnonabavnih muljatora...

DU
Deleted user
22:25 27.11.2015.

Odvratno! Tocno je da Hrvatska (u kriminalu) raste!

TH
than
01:40 28.11.2015.

Nema veceg lopovluka od HZZO-a. Odnosno hoce li ikada onim ljudima koji su zakasnili promijeniti status, a zahvaljujuci HZZO-u i nakaradnim zakonima (gdje nisu ljude obavijestili o rokovima) omoguciti bar osnovnu zdravstvenu zastitu ?!?! Ocito nece.... Ovo je drzava daa sto dalje odes od nje....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije