Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upravno vijeće

HZZ privremeno obustavlja neke mjere aktivne politike zapošljavanja

Američki div u Hrvatskoj otvara 1500 radnih mjesta?
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
1/3
24.06.2016.
u 19:14

"S obzirom na raspoloživi iznos sredstava u državnom proračunu Upravno vijeće HZZ-a donijelo je odluku o privremenoj obustavi dijela mjera i preusmjeravanje korisnika na financiranje iz EU sredstava po potpisanim ugovorima za sedam projekata u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.", navodi se u priopćenju

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) objavio je u petak da privremeno obustavlja dio programa mjera aktivne politike zapošljavanja u ovoj godini koji se financiraju iz državnog proračuna pa se tako HZZ, primjerice, obustavlja zaprimanje i odobravanje zahtjeva za potpore za zapošljavanje i samozapošljavanje, kao i za stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa. 

Takvu je odluku, nakon što je sredinom lipnja Gospodarsko-socijalno vijeće primilo na znanje prijedlog privremene obustave dijela Programa mjera aktivne politike zapošljavanja, donijelo Upravno vijeće HZZ-a na sjednici održanoj u četvrtak, a iz HZZ-a ga objašnjavaju raspoloživim sredstvima državnog proračuna za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja u ovoj godini.  

– S obzirom na raspoloživi iznos sredstava u državnom proračunu Upravno vijeće HZZ-a donijelo je odluku o privremenoj obustavi dijela mjera i preusmjeravanje korisnika na financiranje iz EU sredstava po potpisanim ugovorima za sedam projekata u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.", navodi se u priopćenju. 

 Iz HZZ-a pritom naglašavaju da se svi zaprimljeni zahtjevi za korištenje mjera aktivne politike zapošljavanja do 23. lipnja 2016. i primjene odluke Upravnog vijeća "nastavljaju obrađivati sukladno uvjetima i načinima korištenja sredstava za provođenje mjera u 2016. godini do utroška preostalih financijskih sredstava raspoloživih u ovoj godini".

– Novi zahtjevi zaprimaju se samo za mjere koje se nastavljaju provoditi – ističu iz HZZ-a.

 Kako navode, privremeno se obustavlja dio programa mjera aktivne politike zapošljavanja iz nadležnosti HZZ-a u 2016. godini financiranih iz sredstava državnog proračuna i to za pet mjera – potpore za zapošljavanje; potpore za samozapošljavanje; potpore za usavršavanje; stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa (tzv. mrsićevci); te javni radovi.

 Nastavlja se, pak, provedba mjera – obrazovanje nezaposlenih; osposobljavanje na radnom mjestu; osposobljavanje na radnom mjestu – obrazovanje za poznatog poslodavca; potpora za skraćivanje radnog vremena i stalni sezonac; te program za Rome.

Iz HZZ-a ističu da se nastavlja provedba i financiranje mjera u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. za projekte odnosno ciljane skupine – provedba aktivne politike zapošljavanja za mlade; provedba aktivne politike zapošljavanja za dugotrajno nezaposlene mlade; obrazovanje, osposobljavanje i prekvalifikacija nezaposlenih osoba; potpore za zapošljavanje teže zapošljivih skupina; podrška samozapošljavanju; zadržavanje radnika u zaposlenosti; provedba javnih radova za teže zapošljive skupine. Za svaku od tih sedam projekata u priopćenju se navode i ciljane skupine i mjere unutar projekata. 

HZZ u priopćenju navodi kako je u ovoj godini za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja u državnom proračunu osigurano 268,5 milijuna kuna na poziciji aktivne politike zapošljavanja, 10,8 milijuna kuna na poziciji programa za Rome, uz planirane naknade za novčane pomoći i putarine vezane uz provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja od još 444 milijuna kuna.

Financiranje mjera aktivne politike zapošljavanja planirano je i iz EU fondova i to u sklopu dva operativna programa – Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. u iznosu od gotovo 385 milijuna kuna te Razvoj ljudskih potencijala 2007. – 2013. u iznosu od 65,4 milijuna kuna. 

 Tako ukupni proračun za mjere aktivne politike zapošljavanja, uključujući sve vezane naknade, u ovoj godini iznosi 1,18 milijardi kuna, navode iz HZZ-a. 

 Uz preuzete financijske obveze iz prethodne godine, rješavali su se i zahtjevi zaprimljeni u ovoj godini, a iz HZZ-a preciziraju kako je do 27. svibnja 2016. godine obrađeno ukupno 13.514 zahtjeva te su u 2016. preuzete obveze u iznosu od 202,6 milijuna kuna i uvećano za predrezervacije za državna tijela u iznosu od 16,1 milijun kuna, što je ukupno 218,7 milijuna kuna na poziciji aktivne politike zapošljavanja. Također su, kako se navodi, preuzete obveze u iznosu od gotovo 270 milijuna kuna na poziciji novčane naknade za novčane pomoći i putarine u mjeri stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa. 

Iz HZZ-a također navode kako se u ukupne obveze i broj obrađenih zahtjeva ubraja 3271 zahtjev s kraja 2015. godine koji su riješeni početkom ove godine, a time su preuzete financijske obveze u iznosu od 32,4 milijuna kuna "čime je značajno umanjen iznos alociran za provedbu mjera u 2016. godini".

Ključne riječi

Komentara 7

SI
Sittingbull
22:21 24.06.2016.

I to ste uspjeli upropastiti kradoljubi. Dobro da niste duže ostali na vlasti.

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
23:30 24.06.2016.

Bravo domoljubi. Demografija bla bla, mladi bla bla nezaposleni bla bla.

TH
than
00:30 25.06.2016.

Ovo strucno osposobljavanje je ionako umrtvilo sve kod nas. Vecinom su zaposljavani da raznose kavice. Limitirano godinama, dakle imamo diskriminaciju. Valjda da ih se osposobi za konobare na moru. Niti ostalo nije dalo nekog rezultata, jer vidimo da sve vise ljudi bjezi van. I nikakve tu mjere aktivne politike nece pomoci dok se u drzavi ne pocne sa reformama. Ne mogu biti vise place u drzavi nego u realnom sektoru koji ga treba izdrzavati. Zato javni dug i raste, mada rasprodajemo iz godine u godinu sto se stigne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije