Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hzmo otkrio grešku

Mirovinski zavod isplatio 6,5 milijuna kuna inozemnih mirovina – umrlima!

mirovinski
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
21.06.2015.
u 11:30

U HZMO-u kažu da se tu ne radi o nepripadnim isplatama mirovina, nego o tehničkoj ispravci pogrešnih brojeva računa zbog čega je dolazilo do automatskog povrata novca jer on nije mogao biti isplaćen

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje godišnje je gubio čak dva milijuna kuna zbog pogrešnih brojeva računa korisnika hrvatskih mirovina u inozemstvu. Nakon što su od početka ove godine promijenili banku preko koje isplaćuju mirovine u inozemstvu (Erste umjesto Zagrebačke banke), u HZMO-u su prekontrolirali brojeve računa za sve inozemne korisnike i ustanovili da se 209 mirovina isplaćuje na pogrešan broj računa. Stoga su obustavili isplatu tih mirovina.

Još 100 pogrešnih

U HZMO-u kažu da se tu ne radi o nepripadnim isplatama mirovina, nego o tehničkoj ispravci pogrešnih brojeva računa zbog čega je dolazilo do automatskog povrata novca jer on nije mogao biti isplaćen. No i povrat tog novca je koštao HZMO jer banka obračunava i tu uslugu pa su se tako stvarali nepotrebni troškovi. U HZMO-u procjenjuju da će ispravkom pogrešnih brojeva uštedjeti godišnje oko dva milijuna kuna. U nekim slučajevima pak, kažu, inozemne banke su same utvrđivale točan broj računa korisnika te su novac prosljeđivale na taj račun, pa Zavod nije imao spoznaja da se radi o pogrešnom računu. Ističu da se broj pogrešnih računa smanjuje svakodnevno i da ih je još stotinjak. No HZMO je godinama isplaćivao i 276 nepripadnih mirovina (korisnici su umrli, a novac je primala njihova rodbina), ustanovljeno je čišćenjem baze podataka korisnika. Ukupno je nepripadno isplaćeno oko 6,5 milijuna kuna. U HZMO-u kažu da je od toga do sada u vraćeno oko 4,26 milijuna kuna, dok je ostatak u postupku povrata. Baza podataka se čistila kroz akciju prikupljanja OIB-a za pedesetak tisuća korisnika koji nisu imali taj broj. U HZMO-u procjenjuju da je tako zaustavljena nepripadna isplata više od 23 milijuna kuna.

Kontrola OIB-a

Razlika od 6,5 milijuna kuna do 23 milijuna kuna nepripadno isplaćenih sredstava je projekcija uštede koja se postigla kontrolom OIB-a i elektroničkom razmjenom podataka, posebno činjenice smrti, s inozemnim nositeljima – Slovenija, Srbija, Njemačka – objašnjavaju u HZMO-u. Dodaju da sad ne isplaćuju nikome tko nema OIB, čime je uspostavljen dodatni kontrolni mehanizam u isplati jer se putem OIB sustava Porezne uprave, kao i razmjenom podataka s inozemnim nositeljima socijalnog osiguranja, na najbrži način doznaje o smrti korisnika mirovine.

HZMO je godinama plaćao uslugu isplate mirovinskih primanja korisnicima u inozemstvo 5,8 milijuna kuna godišnje, a cijena je te usluge, prema ugovoru s Erste bankom, 3,088 milijuna kuna godišnje pa je na godišnjoj razini to ušteda od 2,7 milijuna kuna.

Usto, u HZMO-u kažu da su smanjili i troškove isplate mirovina putem pošte, prije svega na temelju značajnog smanjenja cijene usluge, i to s gotovo 100 milijuna kuna godišnje na ispod 40 milijuna kuna.

>>Pola milijuna Hrvata živi od mirovine izvana

>>Staža bez uplate ijedne lipe domogla se 21 tisuća ljudi

Komentara 73

DU
Deleted user
11:36 21.06.2015.

Tko će odgovarati?

DU
Deleted user
11:56 21.06.2015.

U državi u kojoj činovnik za ništa ne odgovara greške plaća država odnosno građani ček samo da se zadužimo za još par milijardi eura. Usput političari koji se zadužuju govore da su najveći problem dugovi građana.

ZD
zdepar
11:39 21.06.2015.

ma nema veze, mraleme, ba

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije