Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Planovi

HŽ lipe od goriva troši i na plaće zaposlenika

Renata Suša
Foto: VL
31.10.2014.
u 17:00

Novac od trošarina na gorivo treba se koristiti za nova ulaganja u željeznicu, zato je i oduzet Hrvatskim autocestama

HŽ Infrastruktura od početka ove godine dobiva 20 lipa od svake prodane litre goriva, iznos koji su dotad dobivale Hrvatske autoceste.

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić davanje autocesta u koncesiju brani i tim lipama za koje tvrdi da se koriste za ulaganja u željeznice. No nova predsjednica uprave HŽ Infrastrukture Renata Suša, koja je tu funkciju preuzela nedavno, potvrdila je na briefingu s novinarima da dio novca koji HŽ dobiva iz cijene litre goriva ide i na plaće radnika. Isto tako dio te ukupne svote ide i na investicijsko i pojačano održavanje. Suša je kazala da su ciljevi nove uprave HŽ Infrastrukture sigurnost željezničkog prometa, investicije i unapređenje poslovanja, i to smanjenjem troškova i povećanjem prihoda od komercijalizacije nekretnina u vlasništvu tvrtke. HŽ Infrastruktura ima brojne nekretnine, kazala je Suša, od čije komercijalizacije sad ima oko 30 milijuna kuna prihoda godišnje.

Cilj je pak povećanjem cijena najma i komercijalizacijom novih nekretnina povećati te prihode za 30-ak posto. Među tim je nekretninama i zagrebački Glavni kolodvor, koji je u prizemlju već komercijaliziran pa će se sadašnjim korisnicima povećati cijena najma za 15 posto, dok će se kat na kojem su sad službe HŽ-a također osloboditi za iznajmljivanje.

>> Hrvatskim autocestama treba bolje upravljati

Komentara 3

DU
Deleted user
09:33 01.11.2014.

Još jedna uspješna ekonomska "umotvorina" Hajdaš Dončića. Bilo bi bolje da se više ne trudi i da ne bude borben, jer to ovaj narod već preskupo plaća. I tako će, nakon svih njegovih neuspjeha konačno uspjeti biti doktor ekonomskih znanosti? I to kod Grčića kao mentora. Dobro je što ova država već nije propala ali će uskoro ovi ne maknu.

KR
krka
10:27 01.11.2014.

HŽ je kao i nekada JŽ bunar bez dna sa prekobrojno zaposlenima i za ostale zaposlenike bajoslovnim pravima. Išao sam u invalidsku mirovinu iz privatnog sektora sa 37 godina staža i dobio otpremninu 8000 kuna, a u HŽ otpremnina vlakovođe je i do 350.000 kuna, a saniramo ih vječito kao radnici i kao vozači sa plačanjem skupljeg goriva za njihovo funkcioniranje.. Kaže mi kolega, imaju skoro 900 strojovođa, a operativno 90-100 lokomotiva????? Tko je onda ovdje lud????????????

MA
MajorAussie
09:45 01.11.2014.

Puno se tu naroda uhljebilo, stranačke mašinerije. Ne ide tako do beskraja. Mora puknuti. Šteta što će puknuti preko leđa poštenog naroda. P.s. lijepa je gospođa sa slike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije