Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traže 7 mil. kn

HŽ infrastruktura podigla tužbu protiv sisačke Sportsko rekreacijske udruge Kopa beach

Kopa beach
Foto: Večernji list
1/4
15.02.2016.
u 14:24

Protiv sisačke Sportsko rekreacijske udruge Kopa beach HŽ infrastruktura je podnijela tužbu u kojoj od te udruge potražuje 7,176 milijuna kuna zbog neizvršavanja radova dogovorenih sporazumom iz 2013. godine o demontaži pruge između Petrinje i Karlovca

Protiv sisačke Sportsko rekreacijske udruge Kopa beach HŽ infrastruktura je podnijela tužbu u kojoj od te udruge potražuje 7,176 milijuna kuna zbog neizvršavanja radova dogovorenih sporazumom iz 2013. godine o demontaži pruge između Petrinje i Karlovca. Prema nedavno objavljenim dokumentima tužba je podnesena krajem  srpnja pred Trgovačkim sudom u zagrebu, ali od tada nije bilo zakazanog ročišta.

Riječ je o sporazumu oko kojeg se digla velika bura nakon što se saznalo da je višemilijunski posao demontaže pruge, i raspolaganje sa svim demontiranim materijalom, dobila tek formirana udruga koju su sačinjavale osobe bliske sisačkom SDP-u. 

Udruga je registrirana 31. listopada 2013. godine, a već 7. studenoga njen predsjednik Robert Novosel ptopisuje unosni ugovor sa HŽ infarstrukturuom. Prije toga je čelniku HŽ infrastrukture putem maila udrugu preporučila i sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Prema potpisanom ugovoru Udruga je morala očistiti i demontirati 91 kilometar pruge od Petrinje do Karlovca, koju je HŽ ranije otpisao. Udruzi se, u zamjenu za čišćenje trase pruge od tračnica i ostalih materijala te čišćenja šipražja i drveća u širini od šest metara s jedne i druge strane pruge, prvotno poklanjalo 50 posto svih sekundarnih sirovina na toj trasi, no naknadnim aneksom udruzi pripadaju sve sekundarne sirovine, a zauzvrat moraju urediti parking kod kolodvora u Capragu. 

Parking će u ožujku 2014. biti uređen za nekoliko dana i uz realne troškove od nekoliko desetaka tisuća kuna, no udruga, ispostavilo se, ostale obveze nije ispunila, a zauzvrat je dobila oko 120 kilometara tračnica, te veću količinu popratnog čeličnog materijala izvrsne kvalitete. Prema tužbi HŽ infarstrukture udruga je iskrčila samo dva metra uz prugu, taman dovoljno da mogu proći strojevi kojima su prikupljali željezne šine i materijal, a pri tome nisu ni uklanjali i zbrinjavali drvene pragove. 

HŽ infrastruktura je udrugu upozoravala na neispunjavanje odredbi ugovora još od polovice 2014. godine, no iz udruge su se oglušivali te odbijali primati poštom upućene dopise. 

U tužbi stoga HŽ zahtijevaju nadoknadu 5,8 milijuna kuna koliki je procijenjeni trošak zbrinjavanja i demontaže 70.000 kolosiječnih pragova koji nisu zbrinuti te još 1,4 milijuna kuna koliki je procijenjeni trošak čišćenja neočišćenog pružnog pojasa prema ugovoru. Cijelo to vrijeme postojanja Sportsko rekreacijska udruga Kopa beach nije imala nikakve aktivnosti, a kroz nju je prošlo, procjenjuje se, više od 10 milijuna kuna. Procjena je bazirana na tome što je prosječna težina jednog metra tračnica 40 kilograma, a riječ je o čeliku vrhunske kakvoće. Uz to prodali su i demontirani materijal s 20-ak mostova i propusta na pruzi od Petrinje do Karlovca. 

Iz Udruge jučer nisu htjeli komentirati tužbu HŽ infarstrukture, do izvršnog dopredsjendika Gorana Kajgane danima se ne može doći, no iz registra udruga vidljivo je da od svog osnutka Kopa beach nije predala niti jedno financijsko izvješće te joj zbog toga prijeti i gašenje po sili zakona.  

Sisačkoj oporbi, koja je i ranije upozoravala na ovaj slučaj, tužba je samo dokaz da  je sve ovo itekako sumnjivo.

"To dokazuje da je cilj Kopa beacha bio samo uzeti i isprati novac od sekundarnih sirovina,  a ne novce utrošiti na rad udruge ili slično. Vidimo da oni nisu namjeravali ni izvršiti ono iz ugovora, što pokazuje da je iza Kopa beacha netko morao stajati. Imali su zaštitu. Mi smo prije dvije godine pozvali Poreznu upravu i Ministarstvo financija da ispita poslovanje udruge, da se vidi gdje su nestali milijuni, no reakcije nije bilo. Nadamo se da će promjena vlasti na državnom nivou možda dovesti do kontrole njihova rada" - rekao nam je Darko Weiss iz sisačkog HDZ-a. 

Iz dokumentacije s Trgvačkog suda vidljivo je da je HŽ infarstruktura imala problema i s udrugom koja je prethodila Kopa beachu. Naime, sličan posao je na dionici pruge Sisak Caprag-Petrinja 2013. obavila karlovačka udruga "4 rijeke", bliska tamošnjem HDZ-u. Trebali su demontirati prugu na toj dionici i očistiti pružni pojas. Opremu su demontirali i zadržali, ali nisu očistili 40.000 kvadrata pružnog pojasa, pa sada sudski od te udruge potražuju 220.000 kuna.

Komentara 1

Avatar dpejakovic
dpejakovic
11:48 18.02.2016.

Komentari pobrisani, pa evo još jednom: Molim Vas da jednako onako kako ste to napravili u Vukovaru (kazneno ste prijavili nepoznatog počinitelja za namještanje natječaja za radna mjesta u gradskoj upravi) napravite i u slučaju Siska. Naime, grad Sisak jeje raspisao natječaj 12. kolovoza 2015. godine u Narodnim novinama broj 88. http://sisak.hr/natjecaj-za-prijam-u-sluzbu-visi-referent-za-odnose-s-javnoscu/ Dva dana nakon raspisivanja napisan je članak u kojemu se govori kako je isti natječaj namješten za I.R. (Ivan Radanović) tajnika SDP-ea Sisak makar jedini dokaz da je isti tajnik SDP-ea je članak u novinama http://sisakportal.hr/sisacki-sdp-gradane-siska-cemo-zastititi-od-novih-poskupljenja/. Natječaj je objavljen dana: 12. kolovoza 2015. godine Komentar je napisan: 14. Kolovoza 2015. godine Odabir kandidata: 09. rujna 2015. godine Na izravni upit vječnika u gradskoj skupštini tko je ta osoba gradonačelnica Siska odgovara da tko god ima kakve informacije o kaznenim djelima neka se obrati policiji. Pa Vas molim da provjerite ove navode...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije