Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Socijalni dijalog

HUP i SSSH potpisali Sporazum o bipartitnoj suradnji

HUP
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/7
29.01.2015.
u 11:39

Zajednički rad HUP-a i SSSH te pridruženih članova projekta obuhvatit će formiranje bipartitnog tijela i radnih skupina

Hrvatska udruga poslodavaca i Savez samostalnih sindikata Hrvatske potpisali su Sporazum o bipartitnoj suradnji što je kako napominju, važan korak i uporište za jačanje kvalitete bipartitnog socijalnog dijaloga u Republici Hrvatskoj. Sporazum su potpisali Mladen Novosel, predsjednik SSSH i Gordana Deranja, predsjednica HUP-a.

Zajednički rad HUP-a i SSSH te pridruženih članova projekta obuhvatit će formiranje bipartitnog tijela i radnih skupina, redovite konzultacije i pripremu zajedničkih analiza i stavova o gospodarsko-socijalnoj situaciji u Republici Hrvatskoj i politikama EU. Zajednički prioriteti predstavnika sindikata i poslodavaca definirat će se na pitanjima od obostranog interesa, primjerice s područja politike tržišta rada, zapošljavanja, poslovnog okruženja, poduzetništva i konkurentnosti te cjeloživotnog učenja.

Hrvatska udruga poslodavaca je nositelj projekta BATOS koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a uz HUP, projekt okuplja Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Udrugu poslodavaca Slovenije (ZDS), dok su pridruženi partneri Međunarodna organizacija poslodavaca (IOE), Sindikat metalaca Hrvatske - Industrijski sindikat (SMH-IS), Sindikat graditeljstva Hrvatske (SGH), Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH) te Nezavisni hrvatski sindikati (NHS).

Ciljevi projekta BATOS su omogućiti permanentne bipartitne konzultacije i jačati ulogu socijalnih partnera u Hrvatskoj u ukupnom socijalnom dijalogu kroz novi oblik održive suradnje socijalnih partnera; jačati znanja i sposobnosti socijalnih partnera i podići svijesti o učinkovitom bipartitnom socijalnom dijalogu na razinu dijaloga u Europskoj uniji i procesa provedbe autonomnih okvirnih sporazuma. Nakon potpisivanja sporazuma, počela je konferencija na kojoj se predstavljaju rezultati analize stanja bipartitnog socijalnog dijaloga u Republici Hrvatskoj, razmjenjuju iskustva s udrugama poslodavaca zemalja EU te analiziraju glavni izazovi i mogući načini djelovanja socijalnih partnera s ciljem održivog razvoja. 

 - Modeli bipartitnog socijalnog dijaloga su različiti u različitim zemljama i tu je potrebno uzeti u obzir nacionalni kulturološki, povijesni, ekonomski i politički kontekst. Hrvatska ima sve  preduvjete za konstruktivan i djelotvoran bipartizam - potrebna je samo dobra volja i istinska  želja za suradnjom, što su svi partneri projekta iskazali. Stoga smo zajednički pripremili Sporazum o suradnji, kojim smo odlučili unaprijediti naše međusobne odnose te u dobroj vjeri predano raditi. Projektom su planirani susreti čelnika i suradnika obiju strana te rasprave o zajedničkim prioritetima i pitanjima od obostranog interesa iz područja politike tržišta rada, zapošljavanja, poslovnog okruženja, poduzetništva, konkurentnosti i cjeloživotnog učenja. Pripremit ćemo program rada i formirati bipartitno tijelo što uključuje i bipartitne stručne radne grupe koje će izrađivati zajedničke analize, mišljenja i preporuke. Spremni smo i aktivno poticati te prema potrebi pomagati, uspostavu i unaprjeđenje sektorskog socijalnog dijaloga granskih udruga poslodavaca i sindikata. I na kraju, taj se zajednički rad odnosi i na implementaciju europskih okvirnih sporazuma, sklopljenih između socijalnih partnera na razini EU. Naša suradnja nastavit će se i po završetku projekta -  vjerujemo u nju -  jer ovom suradnjom, uz sva stečena znanja, zajednički utječemo na boljitak društva u cjelini, kazala je Gordana Deranja.

>> Predstavljena nova sezona Poslovnog uzleta: Dolazimo u 22 grada!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije