Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitka za velebno zdanje

Hudoletnjakov dvorac Šaulovec ide na bubanj po početnoj cijeni od 4,4 milijuna kuna

22.05.2008., Varazdin - Dvorac Saulovec, Cresnjevo, Varazdisnki tajkun, vlasnik dvorca Saulovec i tvrtke Varazdinka Ivan Hudoletnjak.  Photo: Marko Jurinec/PIXSELL
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/6
29.06.2016.
u 13:53

Hudoletnjak se kao fizička osoba pokušao upisati kao vlasnik dvorca. Dvorac je na bubunju nakon što je propala njegova tvrtka Varaždinka

Svima kojima je san živjeti u dvorcu, a imaju dovoljno novca da ga i ostvare, uskoro će dobiti priliku nadmetati se za kupnju velebnog zdanja u Črešnjevu u općini Beretinec u Varaždinskoj županiji. Dvorac Šaulovec, smješten na brežuljku, naći će se do kraja godine na javnoj dražbi po početnoj cijeni od 4,4 milijuna kuna.

– Na taj ga je iznos procijenio sudski vještak, što je na izvještajnom ročištu u ožujku i prihvaćeno. No, to ne znači da će se po toj cijeni i prodati. S obzirom na interes koji već sad postoji, cijena bi mogla biti i dvostruko viša – kaže stečajni upravitelj Stanko Makar, koji vodi stečajni postupak nad propalom tvrtkom Varaždinka pokojnog poduzetnika Ivana Hudoletnjaka. Plemićka obitelj Kiš je prvotnu kuriju u 18. stoljeću proširila u dvorac koji je preuređivan i 1902. godine po zamisli bečkih arhitekata. U dijelu dvorca sačuvani su barokni svodovi.

Posljednji vlasnik dvorca je tvrtka kontroverznog poduzetnika Hudoletnjaka koji je u njemu živio i hvalio se vrijednim namještajem i umjetninama. Pokušao se čak kao fizička osoba upisati kao vlasnik, no kako je riječ o zaštićenom kulturnom dobru, to mu nije uspjelo. Stečajni upravitelj Makar ističe da se čeka da Trgovački sud napiše rješenje o prodaji dvorca, a s obzirom na zakonom propisanu proceduru, procjenjuje da bi javna dražba mogla početi u kasnu jesen ili početkom zime.

Provest će se elektroničkim putem preko Fine. Za dvorac koji od Hudoletnjakove smrti u ožujku ove godine zjapi prazan, zainteresirana je i općina Beretinec, u koju spada selo Črešnjevo. Načelnik Igor Kos predložio je da se to zdanje izvlaštenjem izdvoji iz stečajne mase i preda na upravljanje Općini koja ima rješenje što s njime, a vjerovnici se mogu namiriti iz ostalih nekretnina propale Varaždinke. Navodno se već javio investitor koji bi ga preuredio u hotel, i to po modelu “kulturnog poduzetništva”. – Mogli bismo se javljati na natječaje za novac iz fondova EU. No, odgovor iz Ministarstva još nismo dobili, znate kakva je situacija s Vladom – kaže Kos.

>>Pokrenuta istraga nad Ivanom Hudoletnjakom

Komentara 21

DU
Deleted user
14:21 29.06.2016.

za dva-tri poluispravna helikoptera i nešto oružja od kriminalaca s istoka pokojni mu darovao dvorac i više vrlo uspješnih firmi na području varaždina do tog doba (zagorjeplet, varaždinka, stubičke toplice i sl.) i naravno sve za par godina totalno upropastio,, radnike poslao na burzu na teret društva, a danas stoje devastirane zgrade ruglo varaždinske i krapinsko zagorske županije kao i u debelom minusu.... jadna nam hrvatska...

KA
kasuv
14:38 29.06.2016.

ja sam se ženio u njegovom restoranu steak-haus u sesvetama 1977 god i znam da smo pričali da je novac zaradio na uvozu i izvozu tapeta i da je htio sve organizirati sa dva konobara sva sreća da sam imao tri svoja odojka,zaključio sam da je tip sto prije uzmi i idemo dalje,ali ima samo jedan želudac i jednu guzu i nije nikad dosta i obično umru dužni na sve strane svi kapitalisti bilo hrvatski ili evropski isti smeće ,samo sebi ali kraj se zna lp

Avatar Oberstleutnant
Oberstleutnant
14:06 29.06.2016.

Koji ce od uspjesnih "poduzetnika" biti novi vlasnik.. bas me zanima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije